- Reklama -

Steve Yzerman: Skvělý kapitán a respektovaný generální manažer

- Reklama -

Je jedním z nejlepších hráčů historie a možná tím úplně nejlepším kapitánem, jakého kdy NHL viděla. Dvacet let byl tváří Detroitu a hvězdou, která vyhrála třikrát Stanley Cup a má zlato z olympiády. Don Cherry o něm jednou prohlásil, že kdyby měl mimozemšťanovi vysvětlit, co je to hokejista, ukázal by mu právě jeho. Nyní je Steve Yzerman stejně respektovaným generálním manažerem letošního finalisty Stanley Cupu a za práci, kterou s tímto týmem odvedl, se na něj valí chvála ze všech stran.
Bývalý útočník Red Wings Kris Draper prožil s Yzermanem v Detroitu dlouhých dvanáct let, společně vyválčili třikrát Stanley Cup. Na vlastní oči tak mohl denně sledovat jednoho z nejlepších hráčů a kapitánů historie. Jeho hokejové i lidské kvality mohl obdivovat skutečně z první řady. A podle Drapera právě lidské kvality vynesly Yzermana mezi nejlepší generální manažery v lize.
„Jak jsem poznal Steva, bylo mi jasné, že po skončení kariéry se se stejnou vášní vrhne do své nové role,“ říká Draper, v současné době asistent GM Detroitu. „Byl to jeden z nejlepších hráčů, kteří kdy hráli tuhle hru. Chtěl se stát i jedním z nejúspěšnějších generálních manažerů. A teď je v pozici, kdy může získat Stanley Cup. Pro lidi, kteří ho znají, to není žádné překvapení,“ říkal Draper před startem finálové série.
Před tím, než začal budovat současné Lightning, učil se funkcionařině ve svém osudovém městě, tedy Detroitu. Poté, co v roce 2006 ukončil hráčskou kariéru, pracoval po boku generálního manažera Kena Hollanda a jeho tehdejšího asistenta Jima Nilla, a to až do roku 2010. V květnu po olympijských hrách ve Vancouveru namířil své kroky k Bleskům.
Sentiment a emoce stranou
Naučil se pracovat bez emocí a činit výhradně racionální rozhodnutí, i když to někdy nebylo snadné. Třeba ve chvílích, kdy přetrhal spojení mezi Tampou a dvěma zkušenými veterány, kteří pro klub v minulosti mnoho znamenali. Po skončení ročníku 2012-13 se rozhodl vykoupit ze smlouvy Vincenta Lecavaliera, loni před uzávěrkou přestupů zase vyměnil Martina St. Louise do Rangers.
„Tomu říkám klidné zhodnocení situce. V éře platových stropů je tohle nezbytné. Musíte se dívat neustále dopředu, není čas na sentiment,“ říká Craig Button, bývalý generální manažer a v současnosti analytik stanice TSN.
„Můžete pro ně připravit vzpomínkové video, když pak přijedou s novým týmem, nebo jim můžete vyvěsit dres pod strop haly. Ale abyste zůstali konkurenceschopní, musíte činit i takováto rozhodnutí. Chce to kuráž, to je jasné. Jedním ze základních rysů manažera je víra v to, co děláte,“ dodal Button.
Uspokojení? V žádném případě!
Už v roce 2011 dělila Bolts od finále Stanley Cupu jediná výhra, z postupu a nakonec i poháru se však radovali bostonští Medvědi. I přes dlouhou jízdu v play-off ale Yzerman pochopil, že jeho tým je poněkud starý a na vysoké úrovni by dlouho nevydržel.
Od té doby si Lightning prošli těžkými časy, kdy vypadli v prvním kole nebo vůbec nepostoupili do play-off. Došlo i na výměnu trenéra, Guye Bouchera vystřídal Jon Cooper. Současná Tampa Bay má mladý, rychlý, agresivní a zábavný tým, před kterým je zářivá budoucnost. Lightning by měli patřit k uchazečům o Stanley Cup i v příštích letech.
Strategie: Trpělivost
„Musíme být trpěliví. Nemohu vtrhnout na trh volných hráčů a přivést několik skvělých obránců a křídel, protože prostě nejsou k mání. Není jiná cesta, než trpělivost,“ říká Yzerman, který věří svému plánu. Obranu poskládal okolo Victora Hedmana, který odehrál vynikající finále. V útoku má hvězdného Stamkose a „trojčata“, tedy lajnu Palát-Johnson-Kučerov. Yzerman na vlastní oči sledoval pokroky těchto mladíků už v AHL, nyní v nich má jeden z nejlepších útoků ligy.
Další hráče, mezi které patří Nestěrov, Namestnikov, Šustr, Vasilevskij nebo Paquette, objevil hlavní amatérský skaut klubu Al Murray. Angažování tohoto chlapíka poté, co Yzerman usedl do manažerského křesla, bylo skvělým tahem. „Al je velmi důležitý, má spoustu zkušeností. A Steve mu naprosto důvěřuje, což by taky měl,“ říká Craig Button.
Poprvé se Murray účastnil draftu jako zaměstnanec Lightning v roce 2011. Bolts si tehdy vybrali v prvním kole Namestnikova, ve druhém Kučerova, v pátém Nestěrova a v sedmém Paláta. Ve stejném roce Yzerman podepsal smlouvu s jedním nedraftovaným volným hráčem. Jeho jméno je Tyler Johnson…
„Al Murray a naši amatérští skauti odvedli skvělou práci při hledání hráčů. Prokázali velkou trpělivost při jejich vývoji na ledě i mimo led, ať už jde o fyzickou vyspělost, nebo mentální. Měli jsme ale také štěstí. Pokud bychom věděli, že Ondřej bude tak dobrý, nikdy bychom nečekali až do sedmého kola, abychom ho draftovali,“ přiznává Yzerman, že jej Palát velmi mile překvapil.
Sázka na neznámého právníka se vyplatila
Dalšími důležitýmí muži pro organizaciu Bolts jsou Yzermanovi asistenti Julien BriseBois a Pat Verbeek. BriseBois je odborníkem na kolektivní smlouvu, Verbeek šéfuje oddělení profesionálního skautingu. Tihle pánové také objevili kouče Jona Coopera.
Majitel klubu St. Louis Bandits a bývalý hráč NHL Kelly Chase, jehož tým dvakrát ovládl North American Hockey League právě pod Cooperovým vedením, tohoto kouče Yzermanovi doporučil. „Stevie mi zavolal a ptal se, proč by měl najmout právě Jona. Řekl jsem mu, že on prostě koučuje tak, jak se má a je to rozený vítěz,“ vzpomíná Chase.
Yzerman tedy najal Coopera, aby trénoval záložní tým Norfolku. Ve své druhé sezóně dokázal Cooper s Admirals vyhrát rekordních 28 utkání v řadě a získat ceněný Calder Cup. V březnu 2013 pak nahradil Guye Bouchera na lavičce Lightning.
„Za tohle si Steve zaslouží kredit. Je spousta trenérů, co by chtěli práci v AHL. Sám Steve hrával se spoustou kluků, kteří chtějí být trenéry. On si ale vybral jinou cestu a vytáhl Jona Coopera,“ oceňuje Chase Yzermanovu odvahu vsadit na neznámého právníka.
Nejen drafty, ale také vhodné podpisy a trejdy
Dobrý cit projevil GM také při výměnách. Z Ottawy přivedl brankáře Bena Bishopa, za kterého obětoval Coryho Conachera. Vytáhlý gólman se letos stal prvním mužem v historii NHL, který vychytal nulu ve svých dvou prvních zápasech číslo sedm.
Loni v létě dokázal Yzerman získat do svých řad zadáka Antona Stralmana a důrazného centra Briana Boylea. „Získání Stralmana bylo pro nás něco neskutečného,“ pochvalně pokyvuje hlavou Švédův krajan a parťák z obranné dvojice Victor Hedman. Nicméně obrana stále potřebovala vyztužit, a tak Yzerman podepsal ještě Jasona Garrisona. Před uzávěrkou přestupů pak přivedl Braydona Coburna.
Legendární hráč, respektovaný manažer
„Je to všechno o úspěchu. Steve je velmi sebevědomý chlap, který hokeji rozumí. Hodně o hře přemýšlí. Dělal to už jako hráč a dělá to i jako generální manažer,“ má jasno Kris Draper.
Do příští sezóny by měl kádr Bolts doznat jen minimálních změn a mladý tým s věkovým průměrem okolo šestadvaceti let tak bude moci navázat na letošní úspěšnou jízdu. Zúročí Bolts v nadcházející sezóně zkušenosti, které letos načerpali?
Steve Yzerman zanechal v NHL jako hráč nesmazatelnou stopu. Jako manažer si už získal respekt, ale stále je v podstatě na začátku. Je to inteligentní chlap s obrovskými zkušenostmi, charismatem a skvělou intuicí. V lize bude působit ještě spoustu let, na to si můžete vsadit.  Dokáže v Tampě sestavit tým, který se dostane až na vrchol?

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -