- Reklama -

15 zajímavostí finálové série

- Reklama -

Už dnes v noci to vypukne. Dallas Stars a Tampa Bay Lightning odehrají úvodní duel letošního finále Stanley Cupu. Pojďme si tedy připomenout některá fakta a zajímavosti o letošních finalistech.

1

Oba kluby budou usilovat o druhý Stanley Cup ve své historii. Dallas se radoval v roce 1999 proti Buffalu, o rok později pak ve finálové sérii s New Jersey neuspěl, stejně jako dvakrát předtím ještě pod názvem Minnesota North Stars.
Tampa triumfovala v roce 2004 v sedmizápasové sérii s Calgary. V roce 2015 pak už pod vedením současného kouče Jona Coopera nestačila na Chicago.

2

Oba týmy rozhodly o svém postupu do finále gólem v prodloužení. To se stalo teprve pošesté v historii NHL (naposledy 2012 Kings vs Devils, předtím 1994 Rangers vs Canucks). Hvězdy poslal do boje o Stanley Cup Denis Gurjanov, hrdinou Blesků pak byl specialista na podobné momenty Anthony Cirelli.

3

Tampa ukončila všechny tři série na cestě do finále v prodloužení a je úplně prvním týmem v historii NHL, který do finále došel takovým způsobem. Střelci postupových branek byli Brayden Point (proti Columbusu), Victor Hedman (proti Bostonu) a Anthony Cirelli (proti Islanders).

- Reklama -

4

Lightning strávili celkově při hře v prodloužení už 185 minut a 17 vteřin, což je nový rekord. Ten předchozí drželi od roku 1994 Devils (175:10).

5

Finálová série proti sobě poprvé v historii svede dva kouče, z nichž jeden dělal v minulosti tomu druhému asistenta. V letech 2013-2018 působil současný kouč Dallasu Rick Bowness jako asistent Jona Coopera u Blesků. Společně museli skousnout finálovou prohru s Chicagem v roce 2015.

6

Souboj ruských gólmanů. Důležitými postavami letošního play-off jsou bezesporu oba gólmani – Andrej Vasilevskij a Anton Chudobin. Mladší z této dvojice už má na kontě Vezinovu trofej, populární Dobby zase výtečně zaskočil za zraněného Bena Bishopa a je svému týmu skutečnou oporou. Když už jsme u gólmanů – Andrej Vasilevskij ještě nikdy neprohrál s Dallasem v normální hrací době (v osmi utkáních základní části proti Stars má bilanci 5-0-3, úspěšnost zásahů 92,4 % a dvakrát vychytal nulu).

7

Česká stopa. Je jasné, že na slavný pohár bude opět vyryto české jméno. Budou se radovat Ondřej Palát s Janem Ruttou, nebo bude slavit Radek Faksa?

8

Slováci ve hře. V kádru obou finalistů najdeme také slovenské zastoupení, v obou případech se jedná o obránce. Dotáhne to na vrchol zkušený Andrej Sekera, nebo mladý Erik Černák?

9

Hedman vs Heiskanen. Oba finalisté se hodně spoléhají na hvězdu svých zadních řad. Victor Hedman je držitelem Norris Trophy, Miro Heiskanen se této ceny možná v budoucnu také dočká. Jednadvacetiletý Fin je s 22 body nejproduktivnějším zadákem play-off, Švéd zase nasázel už devět branek a vládne střelcům mezi beky. Na absolutní rekord Paula Coffeyho mu chybí tři góly.

10

O právo zvednout pohár lorda Stanleyho nad hlavu se utkávají celky, které sídlí ve dvou z nejjižnějších částí USA – v Texasu a na Floridě. Ironií osudu je fakt, že jeden z nich nakonec získá pohár, ale stane se tak v nejseverněji položené aréně z celé NHL – oba týmy jsou totiž zavřené v edmontonské „bublině“.

11

Lightning mají na soupisce hned tři hráče z top5 draftu v roce 2008 – Stevena Stamkose (1), Zacha Bogosiana (3) a Lukea Schenna (5). Kapitán Stamkos je ale zraněný. Jeho start ve finálové sérii sice není podle posledních zpráv vyloučen, pro úvodní duel ale zůstává mimo hru.

12

Sahat na trofej nebo ne? Zatímco Stars se poháru pro šampiony Západní konference z pověrčivosti nedotkli, Bolts si na pohár pro vítěze Východní konference sáhli a odnesli si ho do kabiny. „V roce 2015 jsme to neudělali a finále jsme prohráli. Řekli jsme si tedy, že na pověry kašleme. Vůbec jsme neváhali,“ komentoval to Victor Hedman.

13

Rekordní Kučerov. Ruský forvard zaznamenal v letošním play-off  už 26 bodů, čímž vyrovnal klubový rekord Brada Richardse z roku 2004. Jen o jeden bod za ním je aktuálně Brayden Point.

14

Pavelskiho mise. V San Jose se poháru nedočkal, přestože si se Žraloky jednou zahrál finále. Teď má Joe Pavelski s Dallasem možná svou poslední šanci. A dělá pro to vše, má na kontě už devět branek. Pouze tři hráči ve věku šestatřiceti let (nebo starší) dokázali nasázet během jednoho play-off deset branek – Maurice Richard (11), Wayne Gretzky (10) a Brett Hull (10).

15

Stars postoupili do finále Stanley Cupu navzdory faktu, že v součtu play-off a zápasů o umístění/nasazení (tzv. round robin) mají záporné skóre. Inkasovali o dvě branky více, než sami vstřelili.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -