- Reklama -

1984: Edmontonská odplata

- Reklama -

Seriál

FINÁLOVÉ SÉRIE STANLEY CUPU

Díl 6/40

1984

- Reklama -

NEW YORK ISLANDERS vs EDMONTON OILERS 1-4

_______________________________________________________________________________________________________________________________________



Průběh série:
0 – 1 Islanders  – Edmonton 0:1
1 – 1 Islanders – Edmonton 6:1
1 – 2 Edmonton  – Islanders 7:2
1 – 3 Edmonton  – Islanders 7:2
1 – 4 Edmonton – Islanders 5:2
Nejproduktivnější hráči série:
Clark Gillies (NYI) 8 (5+3)
Wayne Gretzky (EDM) 7 (4+3)
Jari Kurri (EDM) 6 (1+5)
Mark Messier (EDM) 4 (3+1)
Bryan Trottier (NYI) 4 (2+2)
Paul Coffey (EDM) 4 (2+2)
Kevin McClelland (EDM) 4 (2+2)
Glenn Anderson (EDM) 4 (1+3)
Pat Flatley (NYI) 4 (1+3)
Gólmani:
Andy Moog (EDM )
128 minut, 4 inkasované branky, průměr 1,88
Grant Fuhr (EDM)
172 minut, 8 inkasovaných branek, průměr 2, 79
Billy Smith (NYI)
245 minut, 17 inkasovaných branek, průměr 4,16
Roland Melanson (NYI)
54 minut, 3 inkasované branky, průměr 3,33
Nejproduktivnější hráč celého play-off:
Wayne Gretzky (EDM) – 19 zápasů/35 bodů (13+22)
Conn Smythe Trophy: Mark Messier (EDM)
Soupiska vítězů (v abecedním pořadí):
Glenn Anderson, Paul Coffey, Pat Conacher, Lee Fogolin, Grant Fuhr (G), Randy Gregg, Wayne Gretzky (C), Charlie Huddy, Pat Hughes, Dave Hunter, Don Jackson, Jari Kurri, Willy Lindström, Ken Linseman, Kevin Lowe, Dave Lumley, Kevin McClelland, Mark Messier, Andy Moog (G), Jaroslav Pouzar, Dave Semenko
Glen Sather (trenér a generální manažer)
Příběh:
Po neúspěchu ve finále v roce 1983 si Oilers spravili chuť o rok později. Dominovali už v základní části. Nasbírali 119 bodů a s 57 výhrami vytvořili nový klubový rekord. Zároveň přepisovali historické tabulky celé NHL, když dokázali nastřílet neuvěřitelných 446 branek.
Fanshop týmu
Fenomenální Gretzky, který nově dostal na dres kapitánské céčko, opět pokořil hranici dvou stovek bodů (87 gólů, 118 asistencí, 205 bodů). Přes sto bodů se dostali také Coffey, Kurri a Messier. Oilers měli také jako první v historii hned tři padesátigólové střelce v jedné sezóně – Gretzkyho (87), Kurriho (52) a Glenna Andersona (54).
Na cestě do finále postupně vyřadili Winnipeg (3:0), Calgary (4:3) a Minnesotu (4:0). Poslední překážkou v cestě za vysněným pohárem byli opět Islanders, usilující o pátý triumf v řadě, čímž by napodobili kousek Canadiens z let 1956 – 60.
V základní části Isles vyhráli svou konferenci se ziskem 104 bodů. Pořád měli ve svém středu hráče jako Potvin, Bossy, Trottier nebo Billy Smith, ale už se na nich začala projevovat únava. Náročné boje v play-off je vyčerpaly.
V prvním finálovém duelu Oilers dokázali, že nejsou jen ofenzivní mašinou na góly. Odehráli fantastickou defenzivní partii a svého soupeře udolali na jeho ledě v poměru 1:0, když jedinou branku zápasu obstaral Kevin McClelland.
Isles dokázali odpovědět jednoznačným vítězstvím 6:1, to ale bylo z jejich strany vše. Tehdejší formát série 2-3-2 znamenal, že v následujících třech zápasech měli výhodu domácího prostředí Oilers.
A ti toho dokonale využili. S podporou neuvěřitelně hlasitých fanoušků to dokázali a po výhrách v poměru 7:2, 7:2 a 5:2 se mohli radovat z prvního Stanley Cupu v klubové historii.
Bodování play-off opět ovládl Wayne Gretzky, který nasbíral 35 bodů. Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů si ale odnesl Mark Messier.
Neskutečná šňůra, během níž vyhráli Ostrované devatenáct sérií play-off v řadě, byla u konce. Přerušila ji jiná vítězná dynastie, která po právu usedla na trůn – ta edmontonská.
Řekli o sérii:
„Byla to pohodička,“ řekl s nadsázkou gólman Grant Fuhr poté, co v prvním utkání skvělým výkonem vynuloval střelce Islanders.
„Největší výhra našich kariér,“ doplnil ho po zmíněném zápase Paul Coffey. „Dokázali jsme všem pochybovačům, že umíme být disciplinovaní,“ dodal obránce Oilers.
Po výhře v důležitém třetím zápase, prvním na ledě Oilers, děkoval Mark Messier fanouškům. „Nikdy jsem nezažil publikum tak hlasité po celých šedesát minut,“ řekl.
„Věřit, musíme věřit!,“ burcoval Paul Coffey spoluhráče, když Oilers vedli 3:1 na zápasy a byli poslední krůček od splnění snu. „To je naše největší překážka. Věřit, že můžeme porazit čtyřnásobné šampiony. Ale my teď věříme,“ řekl.
„Zasloužili si to. Nebyla to žádná ostuda předat pohár právě jim. Jeden skvělý tým ho předal druhému skvělému týmu, který byl vynikající po celý rok. Při podávání rukou nám někteří hráči říkali, že jsme byli jejich idoly,“ prohlásil kapitán Ostrovanů Denis Potvin.
„Při vzpomínce na náš první triumf se mi jako první vybaví tým, který jsme porazili. Islanders byli skuteční šampioni. Nikdy se nevzdávali, taková byla jejich mentalita. Nikdy jste si proti nim nemohli být jisti vedením,“ vzpomíná Lee Fogolin.
Kouč Edmontonu Glen Sather nezapomněl zmínit přínos zaniklé konkurenční soutěže WHA, která dala jako první výraznější příležitost hokejistům z Evropy. „Jsem hrdý na to, že jsem v té lize mohl působit. Hráči jako Anders Hedberg a Ulf Nilsson nám ukázali kreativní hokej, tam to všechno začalo,“ prohlásil Sather.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -