- Reklama -

5+1 důvodů, proč sledovat MS juniorů v ledním hokeji 2018

- Reklama -

26. prosince odstartuje 42. mistrovství světa juniorů v ledním hokeji. Turnaj, který je ve střední Evropě v silném stínu svého seniorského protějšku, je festivalem budoucích hvězd a idolů. Jeho přehlížením tak můžete o hodně přijít.
Předkládáme vám 5+1 důvodů, proč být až do 5. ledna na příjmu.


Mistrovství světa juniorů v ledním hokeji 2018, Buffalo (26.12. – 5.1.):
Skupina A:
USA, Kanada, Dánsko, Slovensko, Finsko
Skupina B:
Rusko, Švédsko, Česká republika, Švýcarsko, Bělorusko


1. V kolébce hokeje se jedná o ostře sledovanou událost
Kanaďané mistrovství světa juniorů milují! Přehlídka světových talentů je v zemi javorového listu nejsledovanějším mezinárodním hokejovým turnajem, kterému mohou v počtu televizních diváků konkurovat pouze souboje na olympijských hrách.
Kupříkladu letošní finále, v němž se střetla Kanada s USA, sledovalo na sever od amerických hranic 5.2 miliónů diváků. Boj o zlato v roce 2015  mezi Kanadou a Ruskem pak vidělo před kanadskými obrazovkami dokonce 7.1 milionů fanoušků!
Pro Kanaďany je juniorský šampionát nedílnou součástí vánočních svátků a tak není divu, že stanice TSN  odvysílá všechny zápasy na turnaji.


2.  Očekávejte vynikající atmosféru
Přestože se turnaj tentokrát nekoná v Kanadě, bude mít i tento ročník skvělou kulisu. Hostitelství se ujalo Buffalo, které je právem považováno za nejhokejovější město USA. Tamní diváci hokeji rozumí, mají jej rádi a jsou mu věrni. Důkazem je obliba tamních Sabres (NHL), kteří se těší velké podpoře i přes své permanentní herní nezdary.
Většina zápasů se odehraje v KeyBank Center, která pro hokejová klání pojme až 18 690 diváků. A dá se očekávat, že valná část z nich bude vyprodaná.
3.  Zpestřením bude zápas pod širým nebem
Poprvé v historii juniorských šampionátů mají diváci možnost navštívit utkání pod širým nebem. Fotbalový stadion New Era Field, který je domovským stánkem celku NFL Buffalo Bills, bude 29. prosince hostit klasické derby mezi USA a Kanadou.
Kapacita stadionu byla pro tuto událost stanovena na 47 tisíc přihlížejících a asi vás nepřekvapí, že se očekává „plný dům“.
Americká média bývají k nejrychlejší kolektivní hře vcelku vlažná. Špičkový hokej na půdě jejich národního sportu však už nyní poutá pozornost.
4. Češi mohou překvapit
Ani letos nepatří Češi mezi favority, kouč Filip Pešán ale drží v ruce tři útočné trumfy – Filipa Chytila, Martina Nečase a Filipa Zadinu.
Oporou českého týmu bude také gólman Jakub Škarek a zapomenout nesmíme ani na šikovného obránce Libora Hájka.
Tahle parta se sehrává už několik let a přestože se Pešánův výběr neřadí mezi adepty na medaile, někteří experti mu věří. Bývalý reprezentační trenér Alois Hadamczik, jenž získal s „dvacítkou“ v roce 2005 bronz, jej v rozhovoru pro Tomáše Zatloukala z portálu idnes.cz dokonce pasoval do pozice nejsilnějšího týmu za poslední roky.

- Reklama -


5. Pokochejte se hrou favoritů
Hlavními adepty na zlato jsou jako každým rokem celky Kanady a USA.
Američané, kteří obhajují zlato z posledního ročníku, vyrukují s vycházejícími hvězdami jakými jsou Casey Mittelstadt, Brady Tkachuk nebo Quinn Hughes. Tížit je může snad jen minulost – z předcházejících pěti domácích šampionátů si odvezli pouze jednu medaili a to navíc bronzovou.
Vyslanci hokejové kolébky se pak budou moci kromě silné soupisky opřít i o podporu svých fanoušků, kteří to mají do Buffala, co by kamenem dohodili. Blízkost kanadských hranic je tak dalším faktorem, který atmosféře na turnaji hodně přidá. O největších hvězdách Kanaďanů si přečtěte ZDE.
Silné hráče přivezou také Finové, Švédové a Rusové. Přehled tří hokejistů z Evropy, kteří by neměli uniknout vaší pozornosti, jsme vám přinesli ZDE.
Zbystřit byste už tedy měli při zápasech základních skupin. Níže jsou čtyři „must-see“ duely, které vám nesmí uniknout.

  • Kanada – Finsko, 26.12., 22:00 (SEČ)
  • Kanada – USA, 29.12., 21:00 (SEČ)
  • USA – Finsko, 31.12., 22:00 (SEČ)
  • Rusko – Švédsko, 1.1., 02:00 (SEČ)


Bonus
Není nad to slyšet komentovat Roberta Zárubu špičkový mezinárodní hokej už v zimě. Podle rozpisu zveřejněného na stránkách České televize by se role komentátora měl u vybraných přenosů zhostit i tento matador české hokejové žurnalistiky.
A jelikož nám Robert už několikrát „vyhrožoval“, že se blíží konec jeho televizní kariéry, je dobré užít si každé minuty hokejového zápasu, kterou zpestří svým mluveným projevem.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -