- Reklama -

5+5 nejzajímavějších trejdů poslední dekády

- Reklama -

Fanda NHLTrejdy neboli hráčské výměny jsou jednou z nejvíce vzrušujících součástí hokejového kolotoče. Jedno rozhodnutí může změnit nejen osud celé organizace na několik příštích let, zamávat však může i osobními životy zapojených hráčů. Jak jsme se ostatně mohli v minulém ročníku přesvědčit na příkladu Patrika Berglunda, který si u Sabres nikdy nezvyknul. Za několik málo hodin skončí druhá dekáda 21. století. Pojďme se společně podívat na 5+5 nejzajímavějších trejdů posledních deseti let.
1. Shea Webber, P.K. Subban – 29. června 2016
Nashville vyměnil svého tehdejšího kapitána za mladší příslib. A hned v prvním roce to vypadalo, že výrazně více z trejdu vytěžil GM Predators David Poile, protože Subban pomohl Predátorům do finále Stanley Cupu. Ještě jednu slušnou sezonu v městě country prožil, ale před letošní sezonou ho Nashville poslal do New Jersey.
Weber rovněž zažil výtečnou první sezonu po svém přestupu. Canadiens tehdy hráli v play-off, zatím naposled. Poslední dvě sezony válčil se zraněními. Poté, co jej v Montrealu zvolili kapitánem odehrál jen 26 a 58 utkání ve dvou po sobě jdoucích ročnících. Letos se ale vrátil v plné síle a ve 34 letech se o něm mluví jako o vážném kandidátovi na Norris Trophy. Svým přístupem je navíc skvělým mentorem pro mladší spoluhráče.
2. Brent Burns, Charlie Coyle, Devin Setoguchi a první volba v draftu 2011 – 24. červen 2011
Novinář Ryan Kennedy z The Hockey News jej vyhlásil za ten vůbec nejlepší. Sharks tehdy získali ofenzivního hybrida, který s lehkostí sobě vlastní měnil svoji pozici z obránce na útočníka a opět zpátky. Skvěle zapadl do jádra Sharks, které v poslední děkádě tvořili především Joe Thornton a Patrick Marleau. Svoji nakažlivou osobností se stal jedním z největších marketingových taháků týmu ze San Jose. Jen ten týmový úspěch…
Minnesota získala Devina Setoguchiho, tehdy dvacetigólového střelce. Svůj příslib však nenaplnil a u Wild vydržel pouze dvě sezony. Poté putoval přes Calgary, Los Angels a jejich farmářské týmy do Davosu a kariéru zakončil předloni v Manheimu. Coylovým maximem se dosud stalo 56 bodů ze sezony 2016-2017. Loni doplnil Boston a pokračoval v zajímavých výkonech v play-off. Zack Phillips, jehož zvolila Minnesota když uplatnila volbu, kterou ji Sharks poslali, v NHL dosud neodehrál jediný zápas.
3. Ryan O’Reilly, Vladimír Sobotka, Patrik Berglund, Tage Thompson, první volba v draftu 2019, druhá volba 2021 – 1. července 2018
Vzhledem k tomu, že tato výměna obsahovala dvě volby v draftu, z nichž zatím Buffalo uplatnilo jednu (Ryan Johnson), lze namítnout, že je příliš brzy na její hodnocení. Těžko však opomeneme vzestup, jaký během jednoho jediného ročníku O’Reilly zaznamenal, zatímco Vladimír Sobotka se v Buffalu souží, Berglund je po psychických potížích zpátky ve Švédsku a Tage Thompson zatím činí velmi nesmělé krůčky v NHL.
Ryan O’Reilly se vzepjal k nevídané jízdě, kdy se St. Louis z posledního místa na začátku ledna dokráčel až ke Stanley Cupu a Conn Smythe Trohpy pro nejužitečnějšího hráče play-off.
4. Taylor Hall, Adam Larsson – 29. červen 2016
Edmonton dlouhé roky sbíral jedničky v draftu, zbrojil svoji útočnou vozbu, skutečně kvalitního obránce abyste však na jeho soupisce pohledali. Tehdejší GM Oilers Peter Chiarelli se zhlédl ve švédském bekovi Adamu Larssonovi z Devils. Neváhal za něj obětovat jeden ze svých nejzářivějších ofenzivních klenotů v podobě Taylora Halla.
Rok po trejdu Larsson hrál významnou roli v defenzivě Olejářů, Hall se rozkoukával a dosáhl na 53 bodů. Začaly se objevovat názory, že to vlastně nebyla tak nevyvážená výměna, jak se na první pohled zdálo. Sezona 2017-2018 ale naplno ukázala, jakým potenciál v Hallovi dřímá. V základní části nasbíral 93 bodů a získal Hart Trophy. Oilers stále čekají, kdy konečně využijí faktu, že mají na soupisce pravděpodobně nejlepšího současného hokejistu Connora McDavida. Hallova éra v Devils skončila teprve před několika týdny. Vzhledem k tomu, že už dříve ohlásil, že chce po sezoně vyzkoušet volný trh, nechtěli o něj Ďáblové přijít bez náhrady a poslali jej do Arizony.
5. Phil Kessel, Tim Erixon, Tyler Biggs, druhá volba v draftu 2016, Kasperi Kapanen, Scott Harrington, Nick Spaling, první volba 2016, třetí volba 2016 – 1. července 2015
Maple Leafs byli na vrcholu divoké přestavby. Generální manažer Dave Nonis byl propuštěn a jeho dosavadní pravomoci převzali prezident klubu Brendan Shanahan a jeho podřízení Kyle Dubas s Markem Hunterem. Společně upekli výměnu, jejímž cílem bylo získat za problémového Kessela hrst plnou talentu.
Kapanen se stal stabilním dynamickým křídlem prvních dvou formací. První volbu v draftu 2016 poslali Leafs do Anaheimu za Frederika Andersena. Dalo by se tak říci, že trejd Kessela jim výrazně pomohl při budování jejich současného mužstva. Pittsburgh s americkým křídlem v sestavě dvakrát za sebou zvedl nad hlavu Stanley Cup… Vyberte si.
Dalších 5 významných trejdů posledních dekády: 
6. Tyler Seguin, Rich Peverley, Ryan Button, Loui Eriksson, Reilly Smith, Joe Morrow, Matt Fraser – 4. července 2013
7. Sergei Bobrovsky, 2. volba 2012, 4. volba 2012, 4. volba 2013 – 22. června 2012
8. Seth Jones, Ryan Johansen – 6. ledna 2016
9. Martin Erat, Michael Latta, Filip Forsberg – 3. dubna 2013
10. Mike Richards, Rob Bordson, Brayden Schenn, Wayne Simmonds, druhá volba 2012
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -