- Reklama -

99 GRETZKY: HIS GAME, HIS STORY

- Reklama -

Když v roce 1992 vyšla v Československu kniha Ricka Reillyho „Gretzky: Vlastní životopis“, srdce nejednoho hokejového fanouška zaplesalo. Jednalo se tehdy o první biografii tohoto fantastického hráče u nás, samotný Gretzky byl tehdy navíc ještě stále na vrcholu sil.
Bohužel kvalitu čtenářského zážitku významně snížil mizerný překlad textu z angličtiny do češtiny. Ačkoli je na obalu knihy jako odborný sportovní poradce uveden renomovaný expert Robert Záruba, paní překladatelka toho evidentně o hokeji mnoho nevěděla. A tak v této knize můžete narazit třeba na takové perly, jako je „gól krátkou rukou“. Takhle doslovně byl přeložen výraz „shorthanded goal“, který pochopitelně neznamená nic jiného, než gól v oslabení. A podobných nesmyslů by se našlo daleko víc.
Naštěstí si po mnoha dlouhých letech může nyní čtenář a fanoušek legendární devětadevadesátky spravit chuť. Ovšem jen za předpokladu, že mu nevadí číst o Gretzkym v originálním jazyce, tedy anglicky. V roce 2013 v zámoří vyšla dlouho očekávaná publikace s názvem „99 Gretzky: His Game, His Story“. Jejím autorem je Al Strachan, zkušený autor knih z hokejového prostředí.
Ve spolupráci se samotným Gretzkym nám autor přináší ucelený pohled na kariéru a život jednoho z nejskvělejších sportovců minulého století. V životě Waynea Gretzkyho se navíc od počátku devadesátých let až dodnes událo ještě mnoho zajímavého, co v předchozích publikacích nebylo.
Uznávaný sportovní novinář Strachan je Gretzkyho blízkým přítelem už více než pětadvacet let a za tu dobu napsal o kariéře hráče, který je označován jako „The Great One“, téměř vše, co se dalo. Strachan  několikrát potvrzuje, že kanadská sportovní modla je úplně normální chlapík, který si umí udělat legraci sám ze sebe.
Malý Wayne bruslil už ve věku 30 měsíců, od šesti let hrál organizovaný hokej, kdy proti němu stáli i desetiletí kluci. V jedné sezóně nastřílel 378 gólů! To je neuvěřitelný výkon na jakékoli úrovni, nehledě na to, že za sebou nechal ostatní hráče doslova o několik parníků.
Hráč, jenž se nikdy netajil úctou ke Gordiemu Howeovi a obdivoval také dalšího velikána historie Jeana Beliveaua, si velmi vážil rad svého otce Waltera, na kterého v knize také vzpomíná.
Na základě nekonečných hodin rozhovorů, které spolu vedli, Strachan odhaluje například detaily šokující výměny Gretzkyho z Edmontonu do Los Angeles v srpnu 1988, známé jako „The Trade“, nebo popisuje jeho dlouho nenaplněnou touhu po olympijském zlatu. Rodák z Brantfordu také vzpomíná na svůj nejdůležitější gól a nejlepší zápas kariéry.
Autor nás zavede do dětství, kdy Gretzky již ve velmi mladém věku plnil stránky novin, a přes dobu, kdy válel v konkurenční WHA, nás provede celou kariérou hokejové legendy jak v NHL, tak i na mezinárodní scéně, které je rovněž věnován velký prostor.
Připomeneme si vstup Olejářů do NHL a postupný zrod jejich vítězné dynastie, zavzpomínáme na finálovou porážku od New York Islanders v roce 1983 a sladkou odplatu o rok později.
„Když jste se s ním chtěli bavit po zápase, vybavil si každičkou situaci. Nejen, že věděl, kde v danou chvíli byli všichni jeho spoluhráči, on si pamatoval, kde byli také všichni hráči soupeře. Prostě věděl všechno. Byl jako lidský videorekordér,“ vzpomínal na Gretzkyho jeho edmontonský kouč Glen Sather.


Velkou část knihy tvoří vzpomínky na mezinárodní turnaje, zejména Kanadský pohár a ZOH. Gretzky byl u toho, když Kanada utrpěla v roce 1981 na Canada Cupu od Sovětského svazu ostudný debakl 8:1, o šest let později byl zase hlavním strůjcem úspěšné pomsty v asi nejúchvatnější hokejové sérii všech dob. Sám prohlásil, že druhý finálový zápas Canada Cupu 1987 je nejlepším zápasem, jaký kdy hrál (měl v něm pět asistencí, přihrál Mariu Lemieuxovi v prodloužení na vítězný gól a končil naprosto vyčerpaný, pozn. autora).
Gretzky se také vrací k sezóně 1988-89, která byla na události velmi bohatá. Všechno začalo svatbou, když si kanadský idol vzal hollywoodskou herečku Janet Jones. Následoval šokující trejd do Los Angeles, kde se slavnému páru narodilo první dítě. Aby toho nebylo málo, v Edmontonu mu před halou postavili bronzovou sochu. Gretzky se jim za to odvděčil tak, že se svým novým týmem obhájce poháru v play-off nečekaně vyřadil.
V Los Angeles pak zažil vynikající play-off hlavně v roce 1993, kdy Kings ve strhujícím finále konference přešli v sedmi zápasech přes Toronto. V rozhodujícím duelu Gretzky nasázel hat-trick, navrch přidal jednu asistenci a poslal Krále poprvé v jejich historii do finále. Finálovou sérii s Montrealem Kings nadějně rozehráli, ale po dalším kontroverzním momentu s přeměřením hole Martyho McSorleyho se misky vah překlopily na stranu Canadiens.
Přestože svůj velký cíl vyhrát s L.A. Stanley Cup nesplnil, sehrál Gretzky stěžejní roli v pozdějším rozšíření NHL do jižních oblastí USA. Právě díky němu začal být hokej v Kalifornii populární a NHL se odhodlala k rozšíření do míst, jako jsou San Jose, Phoenix, Anaheim, Tampa Bay, Florida či Carolina.
V roce 1994 byl hokej po triumfu populárních newyorských Rangers v USA nejpopulárnější za dobu své existence a všichni s nadšením očekávali novou sezónu, tedy alespoň do doby, než Gary Bettman soutěž „uzamknul“. Výluka trvala prakticky polovinu sezóny a Gretzky nehodlal jen tak sedět na zadku. Sezval tedy pár kamarádů a vyrazil s nimi do Skandinávie na turné, které nazval „goodwill tour“.
I přes pokročilejší hokejový věk v něm stále dřímala touha vyhrát ještě jednou Stanleyův pohár. S Los Angeles nedokázal najít společnou řeč a nakonec zakotvil u starého známého Mikea Keenana v St. Louis, kde se sešel s dobrým kamarádem Grantem Fuhrem, Brettem Hullem a dalšími dobrými hráči. Blues tehdy skutečně měli tým na Stanley Cup, ale osud jim nepřál. Útočník Toronta Nick Kypreos jim v prvním kole nevybíravým zákrokem zranil Fuhra, což u hráčů Blues a hlavně u Keenana vyvolalo vlnu nevole. Bez své jedničky mezi tyčemi ještě Bluesmani zvládli přes Maple Leafs postoupit do druhého kola, v prodloužení sedmého zápasu se ale radoval Detroit. Hvězdný tým tak nedokázal naplnit svůj potenciál.
Následně se Gretzky jako volný hráč upsal newyorským Rangers, kde také v roce 1999 ukončil kariéru. Ještě téhož roku na podzim byl uveden do Hokejové síně slávy v Torontu. Obvyklá tříletá čekací lhůta nebyla v jeho případě potřeba.
Velký prostor je v knize věnován i olympijským turnajům. V Naganu Kanada skončila už v semifinále, kde ji v nájezdech vychytal Dominik Hašek. Gretzky tehdy nebyl do závěrečného rozstřelu trenéry nominován, nad čímž nejeden odborník nechápavě kroutil hlavou. Nejlepší střelec v historii této hry, pověstný šikula a chytrák, který vyzrál na každého brankáře, se nevešel mezi pět exekutorů? To byl naprostý šok a Kanada na to také doplatila.
Olympijského zlata se „velký“ dočkal až o čtyři roky později v Salt Lake City. Tehdy už ovšem v manažerské roli, když sestavil tým, který po dlouhých padesáti letech vybojoval pro javorový list zlaté olympijské medaile. Kanaďané tehdy vrátili Američanům porážku z World Cupu 1996 a na půdě soupeře si suverénně dokráčeli pro zlato.
Jako hráč na zlato ze ZOH nedosáhl, což je také jedna z mála trofejí, která mu ve sbírce chybí. Velice jej mrzela také porážka ve finále Světového poháru 1996 proti rivalům z USA. Na olympijskou scénu se vrátil ještě jednou, když ve Vancouveru 2010 zapaloval olympijský oheň, což považoval za obrovskou čest (autor tohoto článku zase považoval za čest, že mohl být v BC Place u toho, pozn. autora).
Strachan se nevyhnul ani ožehavému tématu sázkařského skandálu, do kterého byla zapletena Gretzkyho manželka Janet, jeho agent Mike Barnett a asistent z Phoenixu Rick Tocchet. Gretzkyho působení ve funkci hlavního kouče a spolumajitele Coyotes nebylo zrovna úspěšné a je vnímáno dosti rozporuplně. Publikace zkrátka poskytuje komplexní pohled na život hokejové legendy tak, jak jsme ještě neměli možnost o něm číst.
Ať už trhal obrany soupeřů na kusy v dresu Edmontonu nebo zářil v L.A. či New Yorku, jeho hokejovou inteligenci, čtení hry a cit pro přihrávku obdivovaly miliony fanoušků. Sympatický blonďák si navíc každého rychle získal i svým gentlemanským vystupováním mimo led. I přes svou genialitu a velikost byl především týmovým hráčem a oblíbeným parťákem v kabině, který nezkazil žádnou legraci.
V NHL vytvořil desítky rekordů, z nichž mnohé jsou prakticky nepřekonatelné. Čtyřikrát zvedl nad hlavu Stanley Cup, celkem desetkrát získal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče sezóny (je jediným hráčem, který pokořil metu 200 bodů za sezónu, a to dokonce čtyřikrát), ve sbírce má také neuvěřitelných devět Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče. Dvakrát byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem play-off (Conn Smythe Trophy), pětkrát získal cenu Lady Byng Trophy pro hokejového gentlemana.
V době, kdy končil kariéru, držel 61 různých rekordů NHL. Památných je zejména jeho 50 gólů v úvodních 39 zápasech sezóny. „Lidé se mě často ptají na můj oblíbený rekord. Myslím, že tenhle patří k těm, které bude nejtěžší překonat,“ svěřil se.
Wayne Gretzky se nesmazatelně zapsal do srdcí hokejových fanoušků po celém světě. Jeho šikovnost a hokejová genialita zvedala diváky ze sedadel a právem je považován za nejlepšího hokejistu, jaký kdy hrál tuto krásnou hru. V NHL po něm i šestnáct let od jeho posledního zápasu zůstává prázdné místo. Hokejovému světu zkrátka Wayne Gretzky chybí, NHL už nikdy nebude stejná jako v době, kdy hokejovému světu vládlo magické číslo 99. Magazín Sports Illustrated jej dokonce vyhlásil za nejdominantnějšího sportovce historie.
„Jednou, za mnoho let, se možná narodí někdo, kdo vyrovná jeho úspěchy. Ale je téměř jisté, že nikdo to nedokáže s takovou elegancí a vystupováním, jako Wayne Gretzky,“ říká autor knihy.
Pro každého, kdo má rád hokejovou historii a výjimečné hráče, je tato publikace něco jako povinná četba. Všem čtenářům mohu vřele doporučit, aby se s chutí ponořili do příběhu o životě tohoto výjimečného člověka. Strachanova kniha se čte se stejnou lehkostí, s jakou Wayne Gretzky dělal ze soupeřů kužely.
99 GRETZKY: HIS GAME, HIS STORY
Autor: Al Strachan, Wayne Gretzky
Rok vydání: 2013
Nakladatelství: Fenn/McClelland & Stewart, Toronto, Ontario
Počet stran: 310
Cena: cca 29 USD
Titulní foto: Bridget Samuels
 
 

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -