- Reklama -

Absolutně neuvěřitelné, rozplývá se nad svým uvedením do Síně slávy Mark Recchi

- Reklama -

U někoho, kdo odehrál v NHL 1652 zápasů a je dvanáctým nejproduktivnějším hráčem všech dob, vlastně nominace do hokejové síně slávy ani moc nepřekvapí. Trošku s ní určitě musel počítat i Mark Recchi, ačkoli ten telefon volaného vždycky příjemně zaskočí.
Bývalý hokejista Pittsburghu, Philadelphie, Montrealu, Caroliny, Atlanty, Tampy Bay a Bostonu se tu novinu dozvěděl spolu s ostatními v pondělí, kdy mu předseda Hockey Hall of Fame Lanny McDonald osobně zavolal. Řekl mu, že je jedním ze sedmi nominovaných pro letošní uvedení do Hokejové dvorany těch nejslavnějších.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Je to senzační pocta,“ říká Recchi. „Doufáte, že co jste dokázali, bude stačit, ať už je to teď nebo za pár let nebo někdy později. Je to nejvyšší ocenění a skvělý pocit.“
Přestože má za sebou skvostnou kariéru, ocenění nepřišlo hned. Recchi končil s aktivním hokejem před šesti lety, nominace je možná nejdřív po třech letech. Třikrát tedy zůstal přehlédnut, letos už se dočkal. Byl jediným hráčem neuvedeným v Hokejové síně slávy, který měl na kontě přes 500 vstřelených branek a 1500 nasbíraných bodů.
Telefon ho zastihl v okamžiku, kdy hrál se svým pětiletým synem doma na kolenou hokej. „Je mu pět let a je vytrvalý,“ pochválil synka táta. „Jinak telefon od Lannyho byl neuvěřitelný. Neskutečná pocta. Nedokážu ani uvěřit, jak vzrušený z toho jsem,“ říká muž, jenž oslaví v únoru příští rok padesátiny.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Momentálně pracuje v Pittbusrghu jako ředitel hráčského vývoje. U Tučňáků, kteří ho v roce 1988 ve čtvrtém kole draftovali, dvakrát hrál. Poprvé mezi lety 1988-92, podruhé v sezóně 2005-06. Bude šestnáctým členem HHOF s vazbou na Pittsburgh.
„Je to absolutně neuvěřitelné,“ řekl Recchi k tomu, že se připojí k bývalým spoluhráčům, jako byli Mario Lemieux, Paul Coffey nebo Bryan Trottier. „Všichni jsou mí skvělí přátelé. Být s nimi tady, hrát s nimi a teď se k nim znovu připojit… Když jsem začínal s hokejem, opravdu jsem nic takového neočekával.“

Ve sbírce největších úspěchů má tři Stanley Cupy se třemi různými týmy. S Pittsburghem v roce 1991, pak s Carolinou v roce 2006 a Bostonem v roce 2011. Recchi se stává sedmým hráčem vítězné party Penguins z roku 1991, který bude členem Síně slávy. Před ním už byli z tohoto týmu vedeni Mario Lemieux, Paul Coffey, Ron Francis, Joe Mullen, Larry Murphy a Bryan Trottier. Jakmile skončí kariéru, dočká se určitě také Jaromír Jágr.
Podobně jako kladenský odchovanec hrál také Mark Recchi hokej hodně dlouho. Končil ve 43 letech, v NHL stihnul odehrát dohromady 22 sezón, poznal sedm různých klubů. „Užil jsem si zábavu všude,“ říká. „Bylo pro mě poctou hrát 22 let. Zůstat po celou dobu zdravý, nebylo snadné. Důležitou součástí bylo pořádně se o sebe starat mimo led. Být připravený hrát každý den. Pomáhalo mi i mentální soustředění. Hokej jsem miloval.“
Recchi je pouze jedním z deseti hráčů moderní éry, který vyhrál Stanley Cup se třemi různými týmy. Hodně lidí si myslí, že už do Hokejové síně slávy měl být uvedený dávno, sám hráč ale zůstává pozitivní. „Co bylo potřeba, jsem odvedl na ledě. Měl jsem krásnou kariéru. Skvělé spoluhráče. Měl jsem štěstí, že jsem několikrát vyhrál. Je parádní, že se to takhle uzavřelo,“ těší Marka Recchiho.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -