- Reklama -

Alexandr Ovečkin – kapitán Ruska a stroj na góly se těší na svůj možná poslední World Cup

- Reklama -

V roce 2004 mu pořád scházelo několik týdnů do devatenáctých narozenin. Přesto už patřil do ruského výběru pro World Cup. Alexandr Ovečkin si dobře pamatuje, jak se díval na některé spoluhráče. Mnoho z nich patřilo mezi jeho dětské idoly. Například Alexandr Kovaljov, Alexej Jašin nebo Sergej Gončar.
„Bylo mi osmnáct. Už jenom být v tom týmu byl ohromný zážitek,“ vzpomínal dnes třicetiletý veterán na svou první účast na Světovém poháru. Hrát se všemi těmi hráči, které jsem znal z televize, být s nimi v jedné šatně a sledovat, jak se připravují, bylo výborné.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Kvůli výluce nenaskočil za Washington dřív než za další rok. Teď mu bude 17. září, tedy den před úvodním utkáním Ruska na turnaji, 31 let. Spolu s Andrejem Markovem (37 let) a Pavlem Dacjukem (38) je jedním ze tří hráčů Ruska, kteří mají zkušenost z posledního World Cupu. Letošní možnost startu na tomto turnaji považuje za svou pravděpodobně poslední v životě.
„Bude to můj druhý Světový pohár. Skvělá vzpomínka na zápasy proti skvělým hráčům. Možná to bude i můj poslední World Cup. Nevím…“ řekla hvězda Washingtonu k možnosti účasti na plánovaném World Cupu 2020.
Ještě jedna věc se v souvislosti s Ovečkinem na setkání před velkým turnajem řešila. A to jeho svatba. Sám hokejista vše odmítl komentovat, spoluhráči se ovšem vyjádřili rádi. „Je pěkné vidět, když se chlapi žení a zakládají rodiny,“ řekl Dmitrij Orlov. „Je to vždycky fajn. Všichni jsme poblahopřáli a tak.“

Velký rozdíl však Orlov, jenž zná Ovečkina dobře z Washingtonu, mezi svobodným a ženatým spoluhráčem nepozoruje. „Je to pořád Ovie,“ smál se o šest let mladší spoluhráč.
Ano, stále zůstává nejvýraznějším střelcem své doby. Od chvíle vstupu do NHL nastřílel v 839 zápasech 525 branek. Druhý nejlepší střelec tohoto období je 361 zásahy Jarome Iginla. Sedmkrát nastřílel Ovečkin padesát gólů za rok, z toho třikrát ve třech posledních sezónách.
Třikrát vyhrál Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL podle mínění novinářů, třikrát mu přidělili stejnou poctu sami hráči v podobě Ted Lindsay Award. Šestkrát vyhrál Rocket Richard Trophy pro nejlepšího střelce. Ovečkin je žijící legenda, stroj na góly.
„Každý ví, jak skvělou má střelu. Jde jen o to najít ho, dát mu puk a zbytek už je na něm,“ říká Nikita Kučerov z Tampy Bay, jenž si velmi cení možnosti trénovat s Ovečkinem v jedné útočné řadě.

- Reklama -

Bude vás zajímat:


Dva dny před prvním přípravným utkáním s Českou republikou se stal Ovečkin kapitánem Ruska, jeho asistenty budou útočníci Jevgenij Malkin z Pittsburghu Penguins a Pavel Dacjuk z Petrohradu (KHL).
„Všichni tři se těší velkému respektu,“ řekl uznale Kučerov. „Jsme mladí kluci, následujeme je, nasloucháme jim. Je pěkné je tady mít,“ dodal třiadvacetiletý forvard Lightning.
Ovečkin vedl Rusko jako kapitán na světovém šampionátu v roce 2014 v běloruském Minsku, kde sborná získala zlaté medaile. Ve Washingtonu zastává tuto prestižní funkci už od ledna 2010. „Každý se snaží turnaj vyhrát. Každý se snaží vyhrávat zápasy a uvidíme, jak to dopadne,“ uzavírá Ovečkin.
Foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -