- Reklama -

All-Star Game NHL začínal před 80 lety jako akt usmíření

- Reklama -

Zaplněná Maple Leaf Gardens v Torontu napětím ani nedutala, diváci tajili dech. Pak najednou jako by se rozplynul hustý dým. Ace Bailey s úsměvem na tváři srdečně stiskl ruku Eddiemu Shoreovi. Ano, tomu grázlovi z Bostonu, stejnému hráči, který brutálním zákrokem ukončil jeho kariéru. Hala explodovala, dusné ticho vystřídal výbuch dlouhotrvajících ovací.
Psal se 14. únor 1934 a NHL právě pořádala svůj první All-Star Game. Exhibice vynesla přes 20 tisíc dolarů a celá sumička byla věnována bývalému křídelnímu útočníkovi, který si podmanil publikum v Torontu a stal se miláčkem diváků hned, jak pronikl do ligy. To bylo v roce 1926, o tři roky později Irving Bailey, řečený Ace, tedy Eso, vyhrál díky 22 gólům a deseti asistencím ve 44 utkáních bodování jako první hráč Toronta od přijetí názvu Maple Leafs.


Baileyho smíření se Shorem na středu ledové plochy během zahajovacího ceremoniálu bylo jejich prvním setkáním od 12. prosince 1933, kdy proti sobě nastoupili v Bostonu. Shore, známý pro svůj nesmlouvavý styl hry a západokanadský původ taky pod přezdívkou „Edmontonský expres“, napadl Baileyho poté, co ho podrazil King Clancy z Leafs. Jakmile získal znovu rovnováhu, vrhl se vší silou zezadu na Baileyho, protože se spletl a myslel si, že ho předtím fauloval on. Štíhlý útočník Toronta se pozpátku skácel na led, hlavou napřed. A zůstal ležet s rozbitou lebkou.
Lékaři ho operovali celou noc. Vypadalo to s ním velmi vážně, ranní bostonské noviny dokonce přinesly zprávu, že Bailey těžký úraz hlavy nepřežil. Trvalo téměř dva týdny, než si doktoři byli jistí, že se z toho vykřeše. Žil pak ještě téměř 60 let, ale už ve svých třiceti musel Bailey na hokej zapomenout.
Napřed uvažoval o tom, že Shorea a bostonský klub zažaluje. Benefiční zápas se nakonec ukázal jako nejlepší kompromis. „Vím, že to byla nehoda,“ řekl Bailey ve snaze zprostit Shorea viny. Ten se mu v den exhibice veřejně omluvil, mezitím si taky odkroutil trest, který mu liga vyměřila na 16 utkání. Nucenou přestávku strávil na Bahamách, takže spousta lidí pak celkem oprávněně nabyla dojmu, že měl pykat víc a že se k němu zachovali až příliš shovívavě.
Nicméně při prvním Utkání hvězd NHL vyzvali Leafs v Torontu výběr nejlepších hráčů ligy. Sami nastoupili v modrých dresech s příčným nápisem ACE, výběr zbytku soutěže v bílých s oranžovými pruhy a černými písmeny NHL. Baileyho číslo 6 bylo navždy vyvěšeno pod střechu haly, akt odpuštění sledovalo 14 074 diváků. Toronto zvítězilo 7:3.
Vůbec první doložené střetnutí tohoto druhu sehráli už v roce 1908 staří Montreal Wanderers proti výběru Východokanadské amatérské ligy. Bylo to na počest tragicky zesnulého hráče Hoda Stuarta, který utonul tři měsíce poté, co s Wanderers vybojoval Stanley Cup. Výtěžek ve výši 2000 dolarů obdržela jeho rodina.
Před těmi už víc než 80 lety v Torontu už se hrálo poprvé pod záštitou NHL. Bailey před zápasem věnoval tehdejšímu prezidentovi soutěže Franku Calderovi trofej ve víře, že ji budou přebírat vítězové pravidelného Utkání hvězd, pořádaného na podporu vážně zraněných hráčů.
O čtyři roky později se konal zápas na počest montrealského velikána Howieho Morenze, jenž v lednu 1937 utrpěl komplikovanou zlomeninu nohy a následně zemřel v nemocnici na srdeční selhání. V říjnu 1939 se hrálo v Montrealu znovu, tentokrát na památku tragicky zesnulého Babe Sieberta, který se utopil v Huronském jezeře.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


První oficiální All-Star Game NHL uprostřed sezony se pořádal během ročníku 1947-48. Mnohokrát měnil tvář i formát, střetávali se v něm i vítězové Stanley Cupu s výběrem zbytku soutěže, občas ho nahradily bitvy na nejvyšší mezinárodní úrovni jako v roce 1979 Challenge Cup mezi výběrem NHL a SSSR nebo Rendez Vous roku 1987, jednu dobu proti sobě nastupovaly výběry Severní Ameriky a zbytku světa, v posledních letech měl párkrát přestávku kvůli olympiádě nebo výluce. Ani při jeho 60. ročníku tento víkend v Columbusu se však nic nemění na tom, že to je především zábava a velký svátek hokeje.
Foto/Photo by: Leslie Jones (Top), classicauctions.net

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -