- Reklama -

Americký tým pro World Cup sestaví Lombardi

- Reklama -

Kanaďané oznámili jména lidí odpovědných za podobu reprezentace na Světovém poháru 2016 v půli června, Američané se k nim připojili o půldruhého měsíce později. Generálním manažerem národního týmu byl včera jmenován Dean Lombardi, jenž stejnou funkci zastává v Los Angeles, jeho asistentem bude Paul Holmgren z Philadelphie. Své si k záležitosti budou moci říci také další členové realizačního týmu Brian Burke (Calgary) a Jim Johannson (hokejový svaz).
„Odpovědnost, kterou jsem dostal v roli, kdy budu sloužit své vlasti, je jednou z největších poct mé kariéry,“ pronesl Lombardi po uvedení do funkce. „Můžu vás ujistit, že já i moji spolupracovníci uděláme všechno, co je v našich silách, aby na nás země byla hrdá.“
Američané vyhráli historicky první World Cup v roce 1996 a z předchozí akce konané před dvanácti lety obhajují (spolu s Českem) bronzové medaile, cílem mužstva však také bude vylepšit postavení z posledního významného setkání nejlepších hokejistů planety – čtvrté místo z olympiády v Soči.

„Chci mít tým, kde každý pohřbí své ego pro dobro společné věci a vezme za své dědictví, které hráčům zanechali jejich předchůdci. Bude na generaci skvělých hráčů jako Parise, Suter, McDonagh a Quick, aby pochopili tenhle odkaz, stavěli na něm a inspirovali další generaci amerických hokejistů,“ sáhl po větách plných patriotismu Dean Lombardi.
„Předpokládáme, že dojde k hodně změnám,“ naznačuje, že všichni američtí účastníci her pod pěti kruhy rozhodně nemají své místo jisté i v novém výběru. „Pochopitelně je třeba nechat některé věci během sezóny ještě uzrát, ale dá se říci, že máme tři šablony: sestavu z olympiády, stabilní jádro týmu a hledání možností, kdo může nahradit kterého hráče.“


Pohled z druhé strany hranice:


Kdo pozvedne vlajku s hvězdami a pruhy jako trenér, zatím nebylo rozhodnuto.
„Pokud najdeme správného muže, nemám problém ho jmenovat co nejdříve. Zatím jsme na začátku procesu. Pokud nebude mít Jim Johannson jiný názor na načasování, pokusíme se tuhle otázku vyřešit spíš dříve než později. Je důležité dostat vybranou osobu co nejdřív na palubu, protože musí rozhodnout, jaké typy hráčů budeme chtít pro systém, který hodláme předvádět.“
Světový pohár se uskuteční ve druhé polovině září příštího roku v Torontu. Kromě čistě národních týmů (Kanada, USA, Česko, Rusko, Finsko, Švédsko) se ho zúčastní také kanadsko-americký výběr hráčů do 23 let a společné mužstvo ze zbylých evropských států. Do 1. března 2016 musí týmy nahlásit 16člennou soupisku, do 1. června ohlásit i jména zbylých sedmi hokejistů.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -