- Reklama -

Ameriku Američanům, začali praktikovat v Detroitu

- Reklama -

Red Wings patří k členům tzv. Původní šestky NHL, na velké hokejové mapě jsou od roku 1926 (ačkoliv tehdy ještě pod jiným jménem). Přesto se teprve po červnovém jmenování Jeffa Blashilla hlavním koučem Detroitu stalo poprvé, že tradiční americký klub povede muž, který přišel na svět ve Spojených státech.
A jako by chtěl rodák ze Southfieldu ve státě Michigan podpořit patriotismus ještě víc, za asistenty si vybral také Američany – Tonyho Granata, Chrise Cheliose a Pata Ferschweilera. Pouze trenér brankářů Jim Bedard a videokouč Dave Noel-Bernier jsou Kanaďané.
„Vůbec jsem netušil, že nás tu bude tolik,“ odmítá, že by při hledání spolupracovníků hrál na národnostní strunu. „Stejně jako jsem netušil, že jsem prvním Američanem, který bude Rudá křídla trénovat. Snažil jsem se jen dát dohromady co nejlepší skupinu lidí na základě jejich talentu a zkušeností.“
Fernschwiler s Noelem-Bernierem byli Blashillovými kolegy už na farmě v Grand Rapids. Chelios měl v organizaci spíše poradenskou roli, ale tři sezóny se staral především o výchovu mladých obránců u záložního týmu. Granata s Bedardem si nový šéf lavičky ponechal z původní sestavy opuštěné Mikem Babcockem.
„U Tonyho s Patem byl můj zájem způsobený tím, že naše cesty se v minulosti několikrát protnuly – zvláště s Patem, který trénoval dorost, když já působil na univerzitě. Pat má skvělé hokejové myšlení a je jedním z nejlepších lidí, které jsem kdy potkal. Poskytuje mi dobrou zpětnou vazbu. Zná moje myšlení a dokáže mi říci, kdy jsem na správné cestě a kdy jsem z ní sešel,“ tvrdí Blashill.
„Udržení Tonyho pro mě bylo nejvyšší prioritou. Potřeboval jsem někoho, kdo v NHL hodně odehrál a  má zkušenosti i s trénováním. Je to vynikající kouč, jenž si získal respekt mnoha hráčů, které vedl,“ říká o muži, který bude nadále mít na starosti defenzívu a hru v oslabení.
„Jimmy je prověřený trenér brankářů, který v lize za ty roky odvedl spoustu práce. Navíc máme podobný názor na to, jak pracovat s gólmany,“ pokračuje Blashill v hodnocení svých spolupracovníků. „Chris sleduje zápasy často ještě očima aktivního hráče. Na některé situace nahlíží mikropohledem, zatímco já jako trenér už makropohledem. Tahle rozdílná perspektiva pro mě byla v posledních třech letech neocenitelná.“
Nedávné Cheliosovo jmenování na pozici asistenta trenéra Rona Wilsona u americké reprezentace do dvaceti let je důkazem, že legendární obránce přerod z aktivní do pasivní role zvládá dobře. Skupinka Američanů na lavičce Red Wings teď bude mít informace o dění u národního týmu z první ruky.
„Aspoň tu nebudu na fandění sám, až budou Američané hrát na juniorském mistrovství světa,“ vrací se Blashill k tématu nastolenému na začátku rozhovoru.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -