- Reklama -

Ani Forsberg, ani Gaudreau. Produktivitu nováčků vyhrál Mark Stone!

- Reklama -

Andrew Hammond a Mark Stone – to budou v Bostonu ještě dlouho proklínaná jména. Ottawští Senátoři včera dokončili jeden z nejvíce fascinujících hokejových příběhů posledních let a vítězstvím na ledě Philadelphie Flyers si vysloužili vstupenku do letošních vyřazovacích bojů.
Dvěma brankami přispěl k triumfu kanadského celku útočník Mark Stone, který tak zároveň překonal Johnnyho Gaudreaua a Filipa Forsberga v počtu získaných bodů, což mu poměrně nečekaně vyneslo korunu nejproduktivnějšího nováčka letošního ročníku.


 Don’t miss a moment: Rozpis prvního kola play-off NHL


Dvaadvacetiletý útočník, který byl v roce 2010 draftován až v šestém kole, letos odehrál celkem 80 zápasů s bilancí 26 vstřelených gólů a 38 asistencí. Stoneovy výkony se zlepšovaly souměrně s tím, jak ubývalo zápasů do konce základní části. V posledních devíti duelech dokázal rodák z Winnipegu pokaždé bodovat, když si připsal celkem 13 bodů (8+5).
Klíčovou roli sehrál především v úterním domácím zápase proti Pittsburghu, dost možná nejdůležitějším utkání, které letos Senátoři sehráli. Ottawa prohrávala po prvním dějství již 0:3, ale kanadský tým se vyhecoval k mohutnému obratu a čtyřmi brankami otočil průběh střetnutí. Dvěma góly, včetně vítězné trefy v prodloužení, přispěl k triumfu svého celku právě Mark Stone.


Excelentní výkony, jakými se Stone prezentoval v posledních dvou měsících základní části, ještě více zamotaly hlavu těm, kteří budou mít rozhodující slovo při volbě nového majitele Calder Trophy. Kanadský útočník sice vyhrál produktivitu nováčků, ale druhého Johnnyho Gaudreaua překonal pouze zásluhou většího počtu vstřelených branek, zatímco třetí Filip Forsberg měl jen o bod méně než oba jeho sokové. O slovo se přitom hlasitě přihlásili i obránce Dallasu John Klinberg a loňská jednička draftu Aaron Ekblad.
„Jasný nováček roku. Předváděl naprosto neuvěřitelné výkony. Vždy, když jsme ho potřebovali, tak nás podržel. Střílel branky, sbíral body, odebíral soupeřům kotouče, hrál výborně dozadu. Prostě odvedl pořádný kus práce,“ má jasno Kyle Turris, spoluhráč Marka Stonea.
„Hraje se mi výborně, spolupráce s Kylem a Clarkem (MacArthurem) funguje na jedničku. Teď je důležité, abychom na naše výkony navázali i v play off,“ řekl samotný Stone.
Se zajímavým příspěvkem na Twitteru přispěchal i bývalý kapitán Senátorů Daniel Alfredsson: „Pokud Stoner nevyhraje Calder Trophy, měl bych mu dát tu svoji.“

- Reklama -


Alfredsson, který drží několik klubových rekordů – počet odehraných zápasů (1178), získaných bodů (1108), vstřelených branek (426) a připsaných asistencí (682) – získal Calderovu trofej v roce 1996. Byl prvním a doposud jediným hráčem v historii Senators, kterému se to povedlo. V polovině června letošního roku se to může změnit.
foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -