- Reklama -

Arizona má nejmladšího GM v dějinách ligy. Jeho prvním krokem byla smlouva pro trenéra

- Reklama -

Před sedmi lety, ještě v juniorském věku, mu zranění zad ukončilo aktivní hokejovou kariéru. O to víc se začal o svůj milovaný sport zajímat z pohledu čísel. Založil analytickou společnost Stathletes, pustil se do studia ekonomie. Získané znalosti a zkušenosti mu před rokem pomohly k získání místa asistenta GM v Arizoně. A od včerejška už je John Chayka generálním manažerem Coyotes – v 26 letech jako nejmladší muž v dějinách NHL.
Po ukončení spolupráce s Donem Maloneym vybírali majitelé přibližně z deseti kandidátů, ale Chayku měli na prvním místě. Řízení klubu ale nebude pouze na něm. Větší pravomoci dostal také jeden ze spoluvlastníků Gary Drummond, který se stane prezidentem hokejových operací, a trenér Dave Tippett, jenž bude zastávat post výkonného viceprezidenta.
„Je to trochu odlišná struktura, než na jakou jste zvyklí z jiných klubů,“ vysvětluje Tippett. „GM je většinou člověkem, který sedí a na všechno dohlíží. My chceme na věcech spolupracovat v rámci celé skupiny.“

Chayka proti takovému rozdělení pravomocí neprotestuje. „Vždycky jsem si přál být generálním manažerem, ale nečekal jsem, že k tomu dojde tak brzy. Když mi to ale majitelé nabídli, cítil jsem, že přišel správný čas,“ říká. „Pokud jde o hráčské záležitosti, konečné rozhodnutí bude na mně, ale nechci vystupovat nějak autoritativně. Budu velmi otevřený, chci sdílet názory s ostatními a naslouchat jim.“
Gary Drummond by měl v novém řídícím uspořádání figurovat jako jakýsi prostředník mezi všemi složkami. „Všichni máme stejnou vizi, ale nezávislé myšlení. Klíčové bude, zda budeme všichni ochotni naslouchat. Jakmile si ujasníme pozice, můžeme se posunout kupředu.“
Kojoti letos počtvrté v řadě chybějí v play off, ale pozice hlavního kouče Davea Tippetta, který do Arizony přišel v roce 2009, je pevná. Kromě výše zmíněné nové funkce dostal včera také novou smlouvu na dalších pět sezón. U mužstva by měl zřejmě zůstat také jeho asistent Newell Brown.
„Chceme dělat věci po svém a vybudovat tým, který bude konkurenceschopný nejen pár let, ale po delší čas,“ slibuje Tippett.
Sestava pro příští sezónu může vypadat značně odlišně od té aktuální, protože sedmi hráčům základního kádru včetně kapitána Shanea Doana vyprší smlouvy úplně a dalších devět mužů se stane chráněnými volnými hráči.
„Shanea bychom měli rádi zpět. Zatím to vypadá pozitivně, ale pochopitelně s ním chci ještě mluvit, abych věděl, co zamýšlí,“ informuje Chayka. „Budeme se snažit získat hráče, kteří optimalizují náš tým a vnesou do něj specifické prvky, které budou ladit s Tippettovým plánem. Chceme být pragmatičtí a důkladní, abychom vylepšili tým a byli schopni dosáhnout hlavního cíle, a tím je vítězství ve Stanley Cupu.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -