- Reklama -

Arizona slavnostně vyřadila číslo devatenáct, které nosil dlouholetý kapitán Shane Doan

- Reklama -

Odkaz, který v arizonském klubu zanechal, lze slovy jen těžce vyjádřit. V neděli mu Coyotes před duelem s Winnipegem přichystali úžasný ceremoniál, završený vyřazením jeho čísla devatenáct z užívání a vyvěšením banneru s jeho číslem a jménem pod strop haly v Glendale.
Snad všichni přítomní se shodli, že Shane Doan byl nejen vynikající hokejista a skvělý lídr, ale především výjimečný člověk s ohromným srdcem.



V roce 1995 se jej v prvním kole draftu jako číslo sedm zamluvili tehdejší Winnipeg Jets, kteří se jen o rok později přestěhovali do Arizony a změnili si název na Coyotes. Rodák z Halkirku v provincii Alberta drží v tomto klubu rekord v počtu odehraných zápasů (1 540), gólů (402), asistencí (570), bodů (972), vítězných branek (69) i gólů v přesilovce (128).
Fanshop týmu
Během své jednadvacetileté kariéry obdržel také několik individuálních trofejí, například King Clancy Memorial Trophy za humanitární přínos (2010) a Mark Messier Leadership Award (2012) za mimořádné vůdcovské schopnosti. Když se v roce 2017 loučil s aktivní kariérou, byl posledním hrajícím pamětníkem původních Winnipeg Jets. Ačkoli Coyotes v posledních letech nebyli aspiranty na titul, nikdy nepožádal o výměnu do jiného klubu, aby si mohl splnit sen o poháru.
Podobně jako kdysi Wayne Gretzky v Los Angeles, měl i Doan významný podíl na zpopularizování hokeje v tomto koutě Spojených států. Byl jedním z hráčů, kteří v mládí nejvíce inspirovali Austona Matthewse, první jedničku draftu narozenou v Arizoně.
Ačkoli hokej v poušti zažil i krušné časy, kdy nechodili diváci a hrozilo stěhování, není pochyb o tom, že Shane Doan zde byl jednou z hlavních tváří jeho rozvoje. „Žádný hráč v historii neznamenal pro náš klub a pro místní komunitu tolik, co Shane,“ prohlásil výkonný ředitel Coyotes Ahron Cohen.
„Je naprosto logické, že se této pocty dočkal jako první,“ dodal. „Jménem celé organizace Arizona Coyotes a našich skvělých fanoušků ti chci poděkovat za vše, co jsi pro tento klub a pro celou Arizonu vykonal,“ řekl dále Cohen. Ten také vzpomínal, jak jednou odcházel z haly po prohraném zápase společně s Doanem. Když byl asi půl hodiny pryč, vzpomněl si, že něco důležitého v hale zapomněl, a rozhodl se vrátit. Když přijel zpátky k aréně, Doan se pořád ještě podepisoval fanouškům a povídal si s nimi.


Na počest tohoto sympaťáka, který na ledě vždy odevzdal naprosto všechno, oblékli hráči obou týmů na předzápasové rozbruslení dresy s číslem devatenáct a jmenovkou Doan. S gratulacemi pochopitelně přispěchala spousta hokejistů. „Díky za všechno, co jsi udělal pro hokej v Arizoně. Inspiroval jsi spoustu dětí včetně mě. Gratuluji k této poctě, Doanere. Zasloužíš si to,“ napsal na sociální sítě Auston Matthews.
„Gratuluji. Zasloužené. Skvělý chlap,“ přidal se zadák Rangers Tony DeAngelo. Útočník Caroliny Jordan Martinook zase napsal: „Jsem šťastný za Shanea a jeho rodinu. Přál bych si být dneska u toho, ale budu se alespoň dívat. Zasloužíš si vše, čeho se ti dneska dostane. Vždy budeš někým, ke komu vzhlížím.“
„Nikdy jsem ho neslyšel říci o někom špatné slovo. A nenajdete nikoho, kdo by mohl říci něco špatného o něm. Tenhle svět potřebuje více lidí, jako je Shane Doan,“ řekl Oliver Ekman-Larsson. „Gratuluji, Doanere. Jsi ten nejlepší spoluhráč, s jakým jsem kdy hrál. Nikdy jsem nepotkal lepšího a srdečnějšího chlapa, se kterým si můžu kdykoli popovídat o životě,“ napsal na Twitter Brendan Perlini.
Mezi přítomnými hosty, kteří dostali slovo, byli například Gary Bettman, současný kapitán týmu Oliver Ekman-Larsson nebo bývalý Kojot Daniel Briere. „Je to jeden z nejlepších kapitánů všech dob. Je to respektovaný a obdivovaný lídr a skvělý chlap. Tahle organizace by bez něj nebyla tam, kde je,“ prohlásil ligový komisař Gary Bettman.

- Reklama -


Během ceremoniálu bylo také promítnuto video se vzkazy dalších hráčů a osobností z hokejového světa i mimo něj. Důležitou součástí slavnostního večera byla pochopitelně nejbližší rodina – manželka Andrea, a děti Carson, Josh a Karys.
„Ani nevím, jak to slovy vyjádřit. Jsem za to velmi vděčný. Už od chvíle, kdy to oznámili, jsem chtěl všem poděkovat. Je to nesmírně emotivní den. Bylo to něco úžasného,“ soukal ze sebe po ceremoniálu Shane Doan. „Mám rád jedno přísloví. Když chceš jít rychle, jdi sám. Když chceš dojít daleko, jdi s někým. Jediný důvod, proč jsem tu oslavován, je ten, že pro mne ostatní okolo mne hodně obětovali,“ prohlásil dojatý Doan.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -