- Reklama -

Ať jsem měkký nebo tvrdý, lidi se na mě zlobí, říká Patrick Roy

- Reklama -

Dalším zklamáním skončila v Coloradu sezóna 2015-16. Den po vyřazení z bojů o play off se trenér současného týmu Avalanche rozpovídal pro jednu místní rozhlasovou stanici. Jak je jeho zvykem, nebál se být otevřený a kritický.
„Myslím, že naše jádro lídrů by mělo ukázat víc vůdcovství,“ zlobil se Patrick Roy na své klíčové muže po vysoké porážce 1:5 se St. Louis. „Je to stejné, jako jsem to zažil během hráčské kariéry v Montrealu, ale i v Coloradu. Klíčoví hráči musí táhnout ostatní. Musí táhnout tým. Když pak prohráváte, zraňuje vás to. Měli bychom od nich chtít víc.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Roy nastoupil v klubu Avs na pozici hlavního kouče v roce 2013. Mužstvo obrovsky zvednul. Po nepodařené sezóně nasbíral s mladými hráči 112 bodů a postoupil do play off. Tým byl plný elánu, ale také mu chyběly zkušenosti. Gabriel Landeskog byl jmenován nejmladším kapitánem v historii NHL. Čtyři nejproduktivnější hráči mužstva – Landeskog, Matt Duchene, Ryan O’Reilly a Nathan MacKinnon byli mladší 23 let.
Avalanche se rozhodli, že musí přivést také zkušené hráče. Přišel Jarome Iginla, Francois Beauchemin a Blake Comeau. Problémy zůstaly. „Zásadní věci, a to byla naše výzva, byla změna týmové kultury,“ řekl Roy. „Je to legrační. Četl jsem články, jako že musím přestat ty kluky rozmazlovat a být tvrdší…“
„Jenomže když jsem tvrdý, lidi se na mě zlobí. Když jsem měkký, taky se zlobí,“ dodal Roy.
Kouč Colorada se rozzlobil hlavně po situaci, kdy Matt Duchene vstřelil za stavu 4:0 pro soupeře jediný gól zápasu, kterým zakulatil svůj počet vstřelených branek na třicet. Roy prý měl problém s mohutným oslavováním za stavu, který právě byl. Takovou reakci prý od svých hráčů neočekává.
„Můj názor je takový, že naše povaha se musí změnit. O tom jsem se bavil se Sakicem, kdy jsme mluvili o tom, že musíme být silnější psychicky a musíme do kabiny přivést hráč s charakterem. Právě o to jsme se snažili,“ vysvětlil kouč.

Spekulace o tom, že by Patrick Roy v roli kouče skončil, zámořský tisk spíš odmítá. Jeho pouto na generálního manažera Joe Sakica z hráčských dob je prý dost silné. Radost z právě skončené sezóny v Denveru ale nikdo nemá.
„Jsem velmi zklamaný a frustrovaný. Je nepřijatelné, že jsme opět neudělali play off,“ uzavřel Roy.
Foto: Letartean

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -