- Reklama -

Babcock nebo Quenneville? V Kanadě měli velké dilema

- Reklama -

Jakkoliv se zdál být návrat Mikea Babcocka na lavičku Kanady, kde slavil úspěchy při posledních dvou olympiádách, jasnou volbou, generální manažer národního týmu pro Světový pohár Doug Armstrong měl při rozhodování hodně zamotanou hlavu. O jeho pozornost si hlasitě říkalo ještě jedno jméno.
Dát znovu šanci muži, jenž sbíral vavříny na mezinárodním poli? Nebo upřednostnit člověka ověnčeného úspěchy na klubové úrovni? Jinými slovy: bude hlavním lodivodem javorových listů opět Babcock nebo se jím stane Joel Quenneville?
„Byl jsem rozpolcený. Ne při konečném rozhodování, ale předtím,“ přiznává Armstrong. „Byl to pro mě dostih, na jehož čele jsou dva koně. Říkal jsem si, že musíme dát Joelovi aspoň šanci prodiskutovat s ním celou věc. Nemůžete jen tak přehlédnout tři Stanley Cupy za posledních šest let. Jsem nadšený, že budeme mít na lavičce oba.“
Dlouholetý kouč Chicaga sice nebude mít konečné slovo, ale bude svému kolegovi z Toronta asistovat spolu s Claudem Julienem (Boston), Barrym Trotzem (Washington) a Billem Petersem (Carolina).
NHL: MAR 06 Oilers at Blackhawks
„Když jsem s Joelem mluvil o procesu výběru, velice dobře chápal, v jaké jsme situaci. Řekl mi, že chce být členem kanadského týmu na jakékoliv pozici, což nám velice usnadnilo rozhodování,“ sděluje Armstrong. „Těším se, že se od něho budu moci učit a budu s ním moci pracovat.“
Cesty dvou nejvážnějších adeptů na post hlavního kanadského trenéra pro World Cup se poprvé výrazně proťaly při sestavování mužstva na mistrovství světa 2004 v Praze. Quenneville měl tehdy být ústřední postavou a Babcock jeho zástupcem, jenže kvůli zdravotním problémům prvně jmenovaného nakonec převzal tým druhý a vybojoval s ním zlato, čímž udělal první krok na cestě do Triple Gold Clubu.
„Nejsme sice s Joelem nejlepší přátelé nebo něco podobného, ale navzájem se dobře známe,“ říká Babcock. „Užili jsme si dost zábavy, když jsme proti sobě stáli na střídačkách. Je to opravdu dobrý trenér, za kterým je vidět dobrá práce.“
Tu samozřejmě dobře vidí i šéf kanadského hokejového svazu Tom Renney, který do výběru kouče pro Světový pohár také mluvil.
„Abych byl upřímný, hodně jsme zvažovali, komu dát přednost. Nakonec převážily Mikeovy mezinárodní zkušenosti,“ prozradí.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -