- Reklama -

Barzal, Cirelli, Kubalík. Kdo další bude v létě jednat o nové smlouvě?

- Reklama -

Loni v létě jsme si toho užili dost. Spousta mladých hvězd a hvězdiček, kterým vypršela nováčkovská smlouva, vyjednávala o nové. Někteří se dohodli rychle, jiným to zabralo mnohem více času. U někoho se jednání protáhla dokonce až do přípravného kempu.
Nového kontraktu se dočkali Mitch Marner, Mikko Rantanen, Patrik Laine, Kyle Connor, Matthew Tkachuk nebo Brock Boeser. Někdo dostal dlouhodobou smlouvu, jiný se spokojil s přemosťovacím kontraktem na tři roky (Charlie McAvoy, Brayden Point, Zach Werenski).
Sebastian Aho z Caroliny dokonce podepsal Montrealu nabídkovou listinu, tzv. offer sheet. Hurricanes nakonec nabídku podle očekávání dorovnali a Fin tak zůstal v Raleigh.

Tahle COOL trička NHL chceš!

Také letošní skupina RFA hráčů (restricted free agents – omezeně volní hráči) je velmi pestrá. Někteří, jako třeba Alex DeBrincat, Clayton Keller, Nico Hischier nebo Thomas Chabot, se se svými kluby dohodli v předstihu.
Stále ale zbývá několik velmi zajímavých jmen, navíc panuje značná nejistota ohledně výše platového stropu na příští sezónu. Generální manažery tak opět čeká perné léto. Pojďme si nyní připomenout, kteří z mladých hráčů budou o novém kontraktu vyjednávat.
MATHEW BARZAL (centr, 23 let, NY Islanders)
Držitel Calder Trophy a účastník Utkání hvězd, který na této akci ovládl soutěž o nejrychlejšího bruslaře, když porazil i Connora McDavida. Nejproduktivnější hráč a největší hvězda týmu. Má za sebou tři produktivní sezóny (85, 62 a 60 bodů).
Žádný jiný z hráčů, kteří budou o smlouvě vyjednávat, nenasbíral letos 60 bodů a neměl tak vysoký průměr bodů na zápas (0,88), jako právě Barzal. V porovnání s těmi úplně nejlepšími možná jeho čísla neoslní, ale 60 bodů v 68 zápasech je velmi slušný počin, zvláště pokud si uvědomíme, že kouč Ostrovanů Barry Trotz dbá především na defenzívu.
Barzal navíc nenastupuje s žádnými hvězdnými spoluhráči, vždyť po jeho boku v prvním útoku nastupoval určitý čas třeba Tom Kühnhackl. A to opravdu není žádný snajpr. Ani Anders Lee a Jordan Eberle pak nejsou úplně elitní spoluhráči.
Fanoušek si může jen domýšlet, kolik by měl Barzal gólů a asistencí, kdyby mu Lamoriello pořídil třeba takového Artěmije Panarina. Rus ale nakonec před sezónou zakotvil u městského rivala a Barzal tak je stále na ofenzivu velmi často doslova sám.
Když před pár týdny dostal generální manažer Lou Lamoriello dotaz, zda by dorovnal nabídku, pokud by Barzal podepsal offer sheet, odpověď byla kladná. Starý lišák Lou prohlásil, že to nechce nechat dojít tak daleko, ale pokud už se to stane, bude chtít Barzala udržet za každou cenu.
Zda by mladý forvard skutečně nabídku jiného klubu podepsal, můžeme jen spekulovat. Fanoušky Isles ale mohla malinko znervóznit věta, kterou Barzal pronesl loni v září. Tehdy se adresu trhu s RFA hráči vyjádřil v tom smyslu, že liga je nudná a bylo by fajn vidět po Sebastianu Ahovi někoho dalšího, kdo offer sheet dostane a podepíše, aby se věci trochu rozhýbaly. Podle Barzala by bylo zábavné to sledovat. Letos se jednání o novém kontraktu týká právě jeho…
Podle svých slov se ale Barzal k nové smlouvě neupíná. Než došlo k přerušení sezóny, prohlásil, že myslí na jediné – dostat se do play-off a zabojovat o Stanley Cup. Na tyhle věci prý bude čas potom.
Jisté je, že Barzal je na Long Islandu vnímán jako franchise player a tvář klubu na spoustu dalších let. Fanoušci jeho kousky doslova hltají. Bude zajímavé sledovat, na kolik peněz si tento talentovaný tvůrce hry přijde. Přistane mu skutečně na stole offer sheet? Spokojí se s kratším kontraktem, nebo se Ostrovanům upíše na maximální dobu osmi let? Uvidíme.
ANTHONY CIRELLI (centr, 22 let, Tampa Bay)
Po Braydenu Pointovi další parádní úlovek Bolts ze třetího kola draftu. Jeden z nejlépe bránících útočníků ligy, jehož jméno se stále častěji objevuje v souvislosti se Selke Trophy vedle jmen jako Patrice Bergeron, Sean Couturier či Ryan O´Reilly.
Před přerušením ligy měl našlápnuto na překonání padesátibodové hranice. Ve statistice účasti na ledě při vstřelených a obdržených gólech je výrazně v plusu, kouč Cooper mu maximálně věří a významně mu zvýšil čas na ledě.
Cirelli patří mezi nejvytěžovanější útočníky na oslabení v rámci celé ligy. Ačkoli nemá taková ofenzivní čísla jako jeho kamarád Brayden Point, pro budoucnost Lightning je neméně důležitým článkem. Je to hráč, kterého může kouč poslat na led v jakékoli situaci s vědomím, že vždy odvede maximum.
Bolts na tom nejsou moc dobře s platovým stropem a je dost dobře možné, že se budou muset rozloučit s některým ze zkušených hráčů (Killorn, Johnson), aby si mohli Cirelliho nadále dovolit.
Jméno neúnavného forvarda, který forčekuje jako lovecký pes, také padalo ve spekulacích o případném offer sheetu. Podobný centr by se prý náramně hodil třeba Montrealu nebo Coloradu. Dostane od některého z klubů lukrativní nabídku? Pokud by se tak stalo, Bolts by se dostali vzhledem k platovému stropu do velmi svízelné situace.
DOMINIK KUBALÍK (levé křídlo, 24 let, Chicago)
Český střelec, který zářil v Evropě i na mezinárodní scéně, vzal letos NHL útokem. Ve slabém Chicagu stihl do přerušení soutěže nasázet třicet branek, což je na nováčka parádní vizitka.
Sympatický útočník si odbyl svou premiéru v nejslavnější lize na podzim doma v Praze a skromně tehdy tvrdil, že se chce hlavně udržet v týmu. Své cíle mnohonásobně překonal a vysloužil si chválu od spoluhráčů i od trenéra.
Svými góly dokonce zastínil další mladou hvězdu Blackhawks, Alexe DeBrincata. Maličký forvard podepsal s Chicagem novou smlouvu právě v Praze, těsně před startem sezóny. Teď je na řadě Kubalík.
Podle portálu The Athletic začaly rozhovory mezi klubem a hráčem už někdy na konci února. Český reprezentant má na rozdíl od mnoha jiných omezeně volných hráčů výhodu v tom, že se může obrátit na arbitráž, pokud by se s klubem nedohodl. Jak štědrý kontrakt si Kubalík nakonec vystřílí?
Další hráči se statutem RFA:
Max Domi (levé křídlo, 25 let, Montreal)
Matt Murray (brankář, 26 let, Pittsburgh)
Sam Reinhart (pravé křídlo, 24 let, Buffalo)
Pierre-Luc Dubois (centr, 22 let, Columbus)
Tony DeAngelo (obránce, 24 let, NY Rangers)
Michail Sergačev (obránce, 22 let, Tampa Bay)
MacKenzie Blackwood (brankář, 23 let, New Jersey)
Tyler Bertuzzi (levé křídlo, 25 let, Detroit)
Anthony Mantha (křídlo, 25 let, Detroit)
Tristan Jarry (brankář, 25 let, Pittsburgh)
Ryan Strome (centr/křídlo, 26 let, NY Rangers)
Ryan Pulock (obránce, 25 let, NY Islanders)

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -