- Reklama -

Barzal jako Gretzky. Nováček Isles třetím pětibodovým zápasem přepisoval historii

- Reklama -

Byl to vskutku bláznivý zápas, který přinesl nevídaný obrat. Newyorští Ostrované prohrávali ve třetí třetině s Detroitem 2:5, než se stalo něco neuvěřitelného. Během jedné přesilové hry nasázeli soupeři hned čtyři góly a nakonec dokonali senzační obrat v prodloužení. Výsledkem byla sladká výhra v poměru 7:6.
Islanders jsou teprve třetím týmem historie, který v posledních šesti minutách třetí třetiny prohrával o tři branky a ještě dokázal zvítězit. V roce 1984 dokázala Minnesota otočit zápas s Montrealem (7:6), o třicet let později pak Montreal porazil Ottawu (5:4).
Během tří minut a 37 vteřin na konci zápasu otočili Ostrované stav z 2:5 na 6:5. Rozhodující trefu pak zaznamenal 105 vteřin před koncem nastavení Brock Nelson, který tím dokonal svůj hattrick. V předchozích dvaceti duelech se přitom trefil pouze dvakrát. Dalším hrdinou utkání byl nováček v dresu Isles Mathew Barzal, který zaznamenal pět asistencí.
Pět bodů v jednom zápase dokázala šestnáctka draftu z roku 2015 zapsat už potřetí. Už jednou se stalo, že pětkrát asistoval, jednou měl bilanci 2+3. Kromě toho už také dokázal nasázet hattrick. Zkrátka sbírá body po hrstech.
„Byl to bláznivý zápas, jako na horské dráze,“ usmíval se Barzal, který se nesmazatelně zapsal do historie NHL.
Stal se teprve druhým nováčkem v historii a prvním od zahajovací sezóny 1917-18, který dokázal ve svém premiérovém ročníku zaznamenat tři pětibodové zápasy. Přesně před sto lety to dokázal montrealský Joe Malone.


Rodák z Burnaby v Britské Kolumbii jako vůbec první hráč v dějinách ligy nasbíral ve své nováčkovské sezóně více než jeden zápas s pěti asistencemi. Jediným hráčem, který dokázal ve stejné sezóně zaznamenat více utkání s pěti asistencemi před dovršením jednadvaceti let, byl nedostižný Wayne Gretzky.
Mladý Kanaďan se dostal do velmi vybrané společnosti. Ze všech hráčů za posledních třicet let dokázali jen čtyři borci zaznamenat během jednoho ročníku alespoň dvě utkání s pěti asistencemi – Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Peter Forsberg a Pat LaFontaine.

- Reklama -


Barzal má aktuálně na kontě 58 bodů v 56 zápasech a na druhého Brocka Boesera má v bodování nováčků už jedenáctibodový náskok. Zdá se, že o Calder Trophy by jej mohlo připravit jen zranění nebo totální ztráta formy v kombinaci s výbornými výkony jeho konkurentů.
Jen pro srovnání – takový Sidney Crosby měl ve své nováčkovské sezóně po 56 duelech ve statistikách 34 asistencí, Barzal jich má dvaačtyřicet. Zdá se až s podivem, že tento fantastický playmaker šel na draftu až jako šestnáctý v pořadí. Z celého draftového ročníku 2015 má vyšší průměr bodů na zápas pouze Connor McDavid.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -