- Reklama -

Barzal to dokázal. Jako první od Crosbyho a Malkina

- Reklama -

Newyorským Ostrovanům už prakticky o nic nejde, postup do play-off mají už nějakou dobu ztracený. Přesto si ve včerejším utkání proti Philadelphii připsali výhru v poměru 5:4, čímž svému soupeři poněkud zkomplikovali situaci před dotírající Floridou. Nejvíce se pod výhru podepsal nováček Mathew Barzal, který zaznamenal dvě branky a přidal i asistenci.
Přihrávka na gól Johna Tavarese byla jeho šedesátou asistencí v sezóně, počet bodů zároveň zakulatil na osmdesát. To jsou mety, kterých nováčci nedosahují každý rok. Na šedesát gólových přihrávek se před Barzalem dostalo jen sedm dalších nováčků v celé historii ligy!
Posledním hráčem, který ve své premiérové sezóně nasbíral 60 asistencí, byl Sidney Crosby v ročníku 2005-06. Současný kapitán Tučňáků jich tehdy zaznamenal třiašedesát. Jeho výkon může Barzal stále vyrovnat či dokonce překonat, zbývají mu odehrát ještě dva zápasy. A už několikrát předvedl, že dokáže bodovat třikrát, ale klidně i pětkrát za zápas.
Crosbyho spoluhráč Jevgenij Malkin pak byl v sezóně 2006-07 posledním nováčkem, jenž pokořil metu 80 bodů (33+52, 85 bodů). Obojího najednou nyní dosáhl dvacetiletý centr Isles. Barzal se tak stal teprve sedmadvacátým hráčem v historii NHL, který pokořil jako nováček osmdesátibodovou hranici. Z hráčů Islanders se jako poslední novic dostal přes osmdesát bodů Mike Bossy v ročníku 1977-78. Legendární snajpr se tehdy zastavil na jednadevadesáti bodech.
Obě trefy kanadského mladíka byly vskutku výstavní – poprvé předvedl úžasný uvolňovací obrat, kterým se zbavil Waynea Simmondse a prostřelil gólmana, ve druhém případě dostal přihrávku do brejku a uspěl s rychlou backhandovou kličkou.
Jeho spoluhráč z útoku Anthony Beauvillier se trefil jednou, přidal dvě asistence a momentálně drží čtyřzápasovou sérii se vstřeleným gólem. Spolupráce s famózně hrajícím Barzalem mu evidentně prospívá, mladé duo pak velmi dobře doplňuje ještě Jordan Eberle.
Barzal včerejším výkonem jen podtrhl vynikající sezónu. Calder Trophy pro nejlepšího nováčka má prakticky jistou, vždyť bodování nováčků vede o dvacet bodů před Claytonem Kellerem z Arizony. Na svém kontě má dva zápasy před koncem základní části 82 body (22+60) a už nyní je jisté, že si hned ve své úvodní sezóně udrží průměr minimálně jednoho bodu na zápas.
„Myslím, že až se za nějaký měsíc ohlédnu zpátky za svým prvním rokem v NHL, bude to opravdu výjimečný pocit. Ještě se ale pořád hraje a během sezóny nemůžete takovým věcem věnovat moc pozornosti,“ komentovala kometa letošní sezóny překonání další významné mety.
Rodák z Coquitlamu v provincii Britská Kolumbie nedávno potvrdil, že si chce spravit chuť po nevydařené sezóně (z týmového hlediska) a uvidíme jej v dresu s javorovým listem na světovém šampionátu v Dánsku. Podle svých slov se těší zejména na to, že se v jednom týmu sejde s Connorem McDavidem.
První trefa Mathewa Barzala


Druhá branka Mathewa Barzala (vítězný gól zápasu)

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -