- Reklama -

Bergeron vyrovnal Esposita. Je jedinečný, říkají o něm

- Reklama -

Nikdy nepatřil mezi vyložené střelce nebo úchvatné tvůrce hry. Nesbíral body jako na běžícím pásu. Přesto je Patrice Bergeron útočník, jakých je málo. Na jeho komplexní hru se hrnou superlativy ze všech stran.



Jen málo hokejistů je napříč ligou respektováno tolik, jako tento bostonský centr. Navíc je to sympaťák, kterému se vyhýbají skandály. Lídr na ledě i mimo hokejové arény, vzor pro mladé hokejisty. „Bergy“ má zkrátka pověst dokonalého kluka, kterého byste přáli své dceři za manžela.
Fanshop týmu
Že za to umí pořádně vzít i co se týče bodového příspěvku, ukázal naposledy v sobotu. Ve třetím finálovém utkání byl jedním z hlavních strůjců výhry 7:2, když jeden gól dal a na další dva nahrál.
Díky třem kanadským bodům se nejen přehoupl přes magickou hranici sta bodů v play-off v kariéře, zároveň také vyrovnal bodový součet legendárního Phila Esposita (102). Mimochodem, David Krejčí je o pouhý jeden bod zpátky.
Suverénním lídrem historických tabulek Bruins je v tomto směru Ray Bourque. Skvělý bek, který se dočkal Stanley Cupu až v dresu Colorada v roce 2001, nasbíral v dresu Bruins v play-off celkem 161 bod.
Třiatřicetiletý rodák z Quebeku při zmínce o vyrovnání Espositova výkonu jen skromně poznamenal: „Chovám k panu Espositovi a ke všemu, čeho dosáhl, hluboký respekt. Je to pro mne pocta.“ Tohle je zkrátka celý on.
Osmkrát v řadě byl nominován na Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka ligy a čtyřikrát tuto cenu nakonec získal. Mezi trojicí finalistů je i letos. Případným pátým triumfem by ustanovil nový rekord.
V dosavadním průběhu play-off dal už sedm branek v přesilovkách a jen dvě trefy v početní výhodě mu chybí k tomu, aby vyrovnal rekord NHL. O ten se zatím dělí Mike Bossy (1981) a Cam Neely (1991) s devíti přesilovkovými zásahy během jednoho paly-off.
Z centrů je lepší pouze Mario Lemieux. Ten dokázal dát více přesilovkových branek v play-off v roce 1992 (8). Bergeron má před sebou ještě minimálně dva duely na to, aby se v kronikách posunul ještě výše. Kdo ví, třeba letos stihne překonat Maria i Bossyho s Neelym.


Bruins draftovali Bergerona v roce 2003, za žádný jiný klub NHL nikdy nehrál. V roce 2011 se s Medvědy radoval ze zisku Stanley Cupu a svůj tým vede letos za dalším triumfem. Zbývají dvě výhry. Kariéra hráče, který je ceněn pro svou komplexnost, výtečné bránění, vhazování, vůdcovské kvality i schopnost zapsat se do střelecké listiny, by dostala další zlaté, vlastně spíš stříbrné, razítko.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -