- Reklama -

Bergeronova tisícovka: dva góly, výhra a nádherné Pastrňákovo gesto

- Reklama -

Do NHL vstoupil jako osmnáctiletý v sezóně 2003-04. Krátce před tím si jej Bruins vybrali ve druhém kole draftu z celkové 45. pozice. Včera se stal Patrice Bergeron teprve pátým hráčem v historii, který v dresu Medvědů odehrál tisíc zápasů. Připojil se tak ke čtveřici Wayne Cashman, Johnny Bucyk, Ray Bourque a Don Sweeney.



„Věděli jsme, že bude dobrý, jen jsme netušili, jak moc skvělý hráč se z něj nakonec stane,“ vzpomíná na Bergeronovy začátky Bucyk. Bostonský klub má bohatou historii, během níž mohli fanoušci obdivovat i další skvělé hráče, jako byli Bobby Orr, Eddie Shore, Milt Schmidt nebo Cam Neely. Není pochyb o tom, že Patrice Bergeron bude jednou patřit mezi ně, tedy pod strop haly TD Garden a do Hokejové síně slávy.
Rekordmanem v počtu odehraných utkání za Bruins je Ray Bourque (1 518), následují Johnny Bucyk (1 436) a současný generální manažer Don Sweeney (1 052). Toho má Bergeron se svou tisícovkou zápasů už na dohled. Snad nikdo si neumí představit, že by „Bergy“ někdy oblékal jiný dres. V hokejovém světě najdete jen málo hokejistů, kteří jsou tak respektováni napříč celou ligou, jako právě včerejší jubilant.
Fanshop týmuTřiatřicetiletý centr má za sebou patnáct sezón v nejslavnější lize světa. Dvakrát dovedl Bruins až do finále Stanley Cupu, přičemž v roce 2011 mohl zvednout slavný pohár nad hlavu. Čtyřikrát obdržel Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka, což kromě něj dokázal už jen Bob Gainey. Má dvě zlaté z olympiády, s Kanadou triumfoval také na Světovém poháru.
V historii NHL najdeme 58 hráčů, kteří odehráli tisíc zápasů za jeden klub. Osmadvacet z nich je už v Síni slávy a další, jako třeba bratři Sedinové, Iginla či Ovečkin, do ní nepochybně jednou zamíří. To by měl být také případ Bergerona.
„Pro Bergyho i celou naši organizaci je to něco výjimečného. Od prvního dne měl ohromný dopad na celý náš klub, nejen svými výkony na ledě, ale také chováním mimo led. Jednou bude jeho dres vyvěšen pod stropem a on bude v Síni slávy,“ prohlásil bostonský generální manažer Don Sweeney. „Ztělesňuje vše, co znamená být Medvědem. Mohl by hrát v jakékoli éře a vždy by exceloval. Je nesmírně skromný a pokorný. Hodně mi připomíná Raymonda (Bourquea). V tomhle městě je ikonou,“ pokračoval Sweeney. „Je to nejlepší obousměrný hráč, prostě třída. Nemohu o něm říci nic špatného. Dělá vše, co by měl, a ještě mnohem víc. A ve všem je dobrý,“ chválí bostonskou sedmatřicítku Johnny Bucyk.


Na jubilejní zápas Bergeron asi jen tak nezapomene. Jeho tým zvítězil a on sám dvakrát skóroval. Především druhá trefa do prázdné branky stála za to. Při power-play Ostrovanů ujel David Pastrňák a mířil s pukem na holi vstříc prázdné brance. Obránci soupeře už věděli, že je veškerá snaha marná. Český šikula však akci vyšperkoval, když počkal, až jej Bergeron dobruslí, a přenechal mu puk před prázdnou brankou. Od Pastrňáka, který soupeří o čelo střelecké tabulky NHL, to bylo neuvěřitelně krásné a nesobecké gesto, které jen podtrhlo, jakému respektu se Bergeron u svých spoluhráčů těší.

- Reklama -


Celý večer se nesl ve slavnostním duchu. Slavnostní vhazování bylo v režii hráčů New England Patriots, čerstvých vítězů Super Bowlu. Sdílet jubilejní večer s šampiony amerického fotbalu Bergeronovi vůbec nevadilo. „Tohle byl výjimečný večer. Moc si toho vážím. Jsem tu už šestnáct let a Boston má v mém srdci zvláštní místo. Narodily se mi tu děti a město je pro mě druhým domovem,“ prohlásil oslavenec.
„Čekali jste snad něco jiného,“ komentoval Bergeronův včerejší výkon spoluhráč Brad Marchand. „Věděl jsem, že v zápase, jako byl tento, bude hrát skvěle. Vždycky vystoupí z řady, když je potřeba. Je jedním z nejlepších hokejistů světa a má to svůj důvod,“ dodal Marchand.
„Jsem za něj šťastný. Je to opravdový profesionál, skvělý manžel a otec, prostě výjimečný člověk,“ rozplýval se radostí Bruce Cassidy, hlavní kouč Medvědů. Jen tak potvrdil to, co se o Bergeronovi už dlouhá léta povídá – že je to kluk, jakého by si každý otec přál pro svou dceru. Cassidy také ocenil Pastrňákovo gesto. „Všichni Patrice respektují a vzhlížejí k němu,“ komentoval to.
„Je skvělé, že jsme vyhráli. Řekl jsem klukům před zápasem, že to je jen další zápas základní části, ale že ho moc chci vyhrát,“ těšilo oslavence, kterého kapitán týmu Zdeno Chára po konci utkání zvedl radostí do vzduchu. Jak se mu to líbilo? „Přál jsem si, aby mě dal zpátky,“ smál se po utkání Kanaďan.
Jen málo hráčů odehrálo v NHL tisíc zápasů s takovou pokorou a noblesou, jako Patrice Bergeron.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -