- Reklama -

Bettman: jednání o účasti hráčů na olympijských hrách nejsou naší prioritou

- Reklama -

Celý sportovní svět v současnosti upíná pozornost do Rio de Janeira, kde probíhají XXXI. letní olympijské hry. Do startu XXIII. zimních olympijských her 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu zbývá rok a půl. Na první pohled dlouhá doba, pro hokejové fanoušky ale nikoliv. Není totiž vůbec jisté, že se na Hrách v Asii představí hráči z National Hockey League (NHL). Finální rozhodnutí se bude očekávat s velkým zájmem (a obavami).
Jak už jsme informovali v květnu (čtěte ZDE), podle prezidenta Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Reného Fasela musí být o účasti hráčů z NHL rozhodnuto do konce roku. Nejnověji se k tomuto tématu vyjádřil komisař NHL Gary Bettman: „Vážná debata s hráčskou asociací, IIHF a Mezinárodním olympijským výborem (MOV) o účasti hráčů na olympiádě začne pravděpodobně až v zimě. V současnosti není na seznamu našich priorit.“
Ze strany Bettmana nejde o žádný překvapivý výrok. V září 2016 se v Torontu po dlouhých 12 letech pod patronátem NHL uskuteční Světový pohár, a tak je otázka olympijských her odložena na druhou kolej. Diskuse se určitě protáhnou na několik měsíců, a přestože je pravděpodobné, že se letos finálního verdiktu nedočkáme, nemusí fanoušci panikařit. O účasti zámořských hvězd na hrách Soči 2014 se rozhodlo pouze sedm měsíců před jejich začátkem.
Největší překážku v jednání představuje neochota MOV zaplatit cestovní a pojistné náklady za hráče z kanadsko-americké soutěže, což znamená výpadek 10 milionů dolarů. Je jasné, že NHL je neuhradí, jelikož jí z turnaje pod pěti kruhy neplynou žádné příjmy, ba naopak. Kvůli více než dvoutýdenní přestávce ztrácí těžké peníze. V olympijském roce se např. nepořádá Utkání hvězd.
Jak jednání nakonec dopadnou, je nejisté. Z dosavadních vyjádření to zatím s představením hvězd z NHL nevypadá příliš reálně. „Existuje šedesátiprocentní šance, že hráči z NHL nepřijedou,“ prohlásil už letos v květnu René Fasel.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -