- Reklama -

Bez kapitána? Žádný problém pro Sharks

- Reklama -

Před začátkem přípravy odpárali kapitánské céčko Joe Thorntonovi. Ani jeho zástupce Patrick Marleau, sám bývalý kapitán, už neměl být odlišen od spoluhráčů. V San Jose chystali menší revoluci, předání zodpovědnosti hráčům ze střední generace. Jenže po kempu bylo všechno jinak. Vlastně stejně.
Kapitána Žraloci nemají, výsady a povinnosti jednoho hlavního lídra rozdělili mezi čtveřici hokejistů. Tvoří ji 27letý obránce Marc-Edouard Vlasic, 30letý útočník Joe Pavelski (potud ještě vše relativně v pořádku) … a dva o pět roků starší veteráni, „známé firmy“ Joe Thornton a Patrick Marleau.
V Kalifornii v tom žádný problém nevidí. „Chtěli jsme přenastavit hierarchii v mužstvu, to je všechno. Chtěli jsme, aby se hráči o vůdcovství podělili rovným dílem. Navenek vidíte čtyři chlapy, co nosí písmeno na dresu, to nám diktují pravidla. Důležitější je, že každý z 23 hráčů na aktivní soupisce umí mluvit a je schopný se o sebe postarat v situacích, kdy se daří, i v těch opačných. Proto jsme nejmenovali jednoho hráče. Je to o týmu,“ vysvětluje trenér Todd McLellan.
Hráči tuhle interpretaci chápou. „V médiích se to řešilo mnohem víc než u nás v kabině,“ domnívá se Vlasic. „Udělali z toho větší problém, než jaký to ve skutečnosti je. Nespěchalo se na to, jmenovat kapitána a jeho zástupce. Nechali jsme tomu čas a udělali správné rozhodnutí.“

V základní části výborní, v play off průměr

Sharks patří dlouhodobě k nejúspěšnějším týmům základní části, po výluce v roce 2004 jen jednou skončili hůře než na druhém místě v divizi. Čtyřikrát svoji skupinu ovládli, jednou z toho dokonce byla Prezidentova trofej (2009) – tedy ocenění pro nejlepší celek základní části. Když se ale podíváme na počet startů v play off během sledovaného období, je jich rovná stovka. Průměr 11 utkání za rok naznačuje, že v nadstavbové části sezóny to žádná velká sláva nebyla.
Maximem pro současnou generaci Žraloků jsou dvě konferenční finále, v obou případech poměrně jednoznačně ztracená. V sezóně 2009-10 bez vítězství proti pozdějším šampionům z Chicaga, o rok později s jednou výhrou nad Vancouver Canucks.
„Chceme hrát významné zápasy každý rok. Jde o to dostat se na další úroveň. Máte spoustu stavebních kamenů, které je třeba usadit na správné místo,“ zajde pro analogii do jiného oboru Joe Pavelski. „Když se nám podaří je spojit, můžeme postoupit dále.“
„Jsme mnohem lepší, než si lidé myslí,“ pokračuje Pavelski v rozhovoru pro Winnipeg Sun. „Loni jsme si prošli složitým obdobím a každý si k tomu něco řekl, ale navzájem si věříme. Všechno se děje z nějakého důvodu a my doufáme, že tehdejší události nás popotlačí dále.“
Další cestu za překročením vlastního stínu nezačali v San Jose špatně, v prvních třech utkáních nové sezóny neztratili ani bod. Moc dobře však vědí, že plody podzimní a zimní práce budou sklízet až na jaře. Čím blíže to bude prázdninovým dnům, tím lépe pro svěřence Todda McLellana.

Příští zápas v TV: Montreal – Boston, čt/pá 16. října, 1:35, Nova Sport/Voyo. Kompletní program zde.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -