- Reklama -

Bez něj bych v Síni slávy nebyl, říká o Selännem Paul Kariya

- Reklama -

V pondělí oznámila Hokejová síň slávy v Torontu sedmičku vyvolených, kteří budou v listopadu uvedeni do Hockey Hall of Fame. Asi největší pozornost vzbudila dvě jména, která k sobě nerozlučně patřila už během aktivní kariéry – Teemu Selänne a Paul Kariya. Parádní dvojka, která na konci devadesátých let trhala obrany soupeřů na kusy, vstoupí mezi hokejové legendy společně. Oba pánové z toho mají neskrývanou radost.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Fin se radostnou novinu dozvěděl v telefonickém rozhovoru od zástupce HHOF a bývalého vynikajícího útočníka Lannyho MacDonalda. Okamžitě volal svému dlouholetému příteli, aby se s ním o radost podělil. A byl dokonce rychlejší než zástupci Síně slávy. Svého kamaráda zastihl během surfování.
Za nominaci do Hokejové síně slávy v Torontu prý Kariya vděčí svému dlouholetému finskému parťákovi. Z toho, že byl vybrán zrovna v roce, kdy do Hockey Hall of Fame vstoupí také Teemu Selänne, má ohromnou radost.
„Nevím, jak to mohl vědět dříve než HHOF. Je moc hezké, že budeme uvedeni spolu. Kdybych nedostal příležitost hrát vedle něj, v Síni slávy bych určitě nebyl,“ komentoval svou nominaci dvaačtyřicetiletý Kariya.
Rychlonohý útočník, který zářil zejména v dresu Anaheimu, se této pocty dočkal pět let poté, co mohl být podle pravidel vybrán. Oproti tomu „finský blesk“ nemusel čekat vůbec, dostalo se na něj bezprostředně po uplynutí tříleté čekací lhůty. Fakt, že do dvorany slávy vstoupí bok po boku, je ale naprosto logický a správný.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Trojnásobný člen prvního All-Star týmu sezóny nasbíral během 989 utkání stejný počet bodů za 402 gólů a 587 asistencí. Postupně oblékal dres Anaheimu, Colorada, Nashvillu a St. Louis. Mocní kačeři z Anaheimu si jej v roce 1993 vybrali v prvním kole draftu ze čtvrté pozice. V klubu vydržel až do roku 2003.
Nominace do Hockey Hall of Fame si nesmírně považuje. „Je to neuvěřitelná pocta a čest,“ říká. „O něčem takovém jsem nikdy ani nesnil. Bude mi chvíli trvat, než to vstřebám,“ dodal zaskočený sympaťák.
Vrcholem jeho působení v Anahiemu byla účast ve finále Stanley Cupu v roce 2003, kdy Ducks podlehli až v sedmi zápasech New Jersey. V letech 1996 a 1997 získal Lady Byng Trophy pro nejslušnějšího hráče při zachování vysoké výkonnosti.
„Jeho kariéra se vyznačovala rychlostí, dobrou střelou, disciplínou a vůdcovstvím. Paul byl dynamickým, elegantním, odhodlaným a respektovaným hráčem. Byl výjimečně soutěživý. Jeho uvedení do Síně slávy je toho důkazem,“ uvedl ve svém prohlášení komisař NHL Gary Bettman.

Úspěchy sbíral Kariya také na mezinárodní scéně. V roce 2002 se v Salt Lake City radoval ze zlaté olympijské medaile. O osm let dříve v Lillehammeru, ještě jako amatér, pomohl javorovému listu ke stříbru.
„Zařazení do této neuvěřitelné skupiny lidí přijímám s pokorou. Jsem velmi vděčný spoustě lidí, kteří mi během kariéry pomohli. Nemohu říci, že je to splněný sen, protože by mě ani v nejdivočejších snech nenapadlo, že je tohle možné,“ říká Kariya.
„Svá nejlepší léta jsem odehrál v Anaheimu s Paulem. Chemie, jakou jsme mezi sebou měli, byla kouzelná,“ říká o Kariyovi Teemu Selänne. Kanaďan mu kompliment vrací. „Teemu si získal respekt pro své střelecké schopnosti, ale já jsem si hned všiml, že je také skvělým nahrávačem a tvůrcem hry. Nikdy nebyl sobecký, bylo nám jedno, kdo dal gól. Vždycky si dělal legraci, že mu čtu myšlenky. Mimo led to nebylo tak těžké – vždycky sledoval Pobřežní hlídku,“ směje se při vzpomínce na společné působení s Finem Paul Kariya.

Ihned po oznámení nominovaných se začalo spekulovat o tom, zda se Kariya slavnostního večera vůbec zúčastní. Je známo, že jeho kariéru výrazně zkrátily opakované otřesy mozku. Kariéru končil naštvaný, že liga toho nedělá pro ochranu zdraví svých hráčů dost. Úplně se stáhnul
z hokejového dění a říká se, že vůči hokeji zahořknul. Mnohým je to líto, což je právě případ Teemu Selänneho, ale nejen jeho.
Nyní se však přece jen zdá, že si uvedení do Hockey Hall of Fame nenechá ujít. Během konferenčního telefonického rozhovoru nominovaných o tom společně s bývalým parťákem vtipkovali. „Mohli bychom tam letět spolu,“ navrhnul Selänne. „Jasně. Poletíme, kouči,“ odpověděl mu se smíchem Kariya.
Tihle dva si zkrátka rozuměli nejen na ledě. Bude hezké vidět je 13. listopadu opět pohromadě.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -