- Reklama -

Bez zdraví a rodiny nemáte nic, říká Dale Hawerchuk. Legenda Jets bojuje s rakovinou

- Reklama -

V roce 1987 byl důležitou součástí kanadského týmu hvězd, který v památné sérii proti Sovětskému svazu získal po výsledcích 5:6 (p), 6:5 (p) a 6:5 Kanadský pohár. V NHL byl dlouholetým kapitánem původních Winnipeg Jets, výraznou stopu zanechal také v Buffalu.



Jednička draftu 1981 a držitel Calder Trophy z roku 1982 byl ve své době nejmladším hráčem historie, který pokořil v jedné sezóně stobodovou hranici. O tento rekord ho připravil až Sidney Crosby.

Po konci hráčské kariéry se dal na trénování. V juniorské lize slavil úspěchy, za mnohé mu pak vděčí třeba současná opora Jets – Mark Scheifele.
Fanshop týmu
Nyní má ale bývalý vynikající útočník Dale Hawerchuk zcela jiné starosti. Šestapadesátiletý člen Hokejové síně slávy, který v nejslavnější lize světa nasbíral 1 409 bodů, právě svádí svou nejtěžší bitvu s rakovinou žaludku.

- Reklama -

Zhoubná choroba mu byla diagnostikována letos v srpnu. Jeden z nejméně doceněných hráčů své generace je podle svých slov optimistický. V září dostal od svého klubu Barrie Colts (OHL) ze zdravotních důvodů volno, klub tehdy ale neposkytl žádné bližší informace.

„Z nějakého důvodu mne bůh postavil před tuhle bitvu a já jsem na ni připraven. Chci žít dál, abych mohl vyprávět svůj příběh,“ uvedl Hawerchuk minulý víkend v rozhovoru pro TSN.

Vyrůstal v Oshawě a v mládí obdivoval Bobbyho Orra. Parádní juniorskou kariéru zakončil dvojnásobným ziskem Memorial Cupu. Jets z něj v roce 1981 udělali jedničku draftu a osmnáctiletý Hawerchuk se okamžitě stal nejpopulárnější tváří ve městě.
O rok později už držel v náručí Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezóny. V roce 2001 byl uveden do Hockey Hall of Fame.

Proslavil se také na již zmiňovaném Canada Cupu 1987. Ve třetím utkání strhující finálové série proti SSSR byl minutu a půl před koncem stav nerozhodný 5:5. Právě tehdy jej trenéři poslali na led společně s Gretzkym a Lemieuxem a Hawerchuk vyhrál klíčové vhazování v obranném pásmu, které předcházelo rozhodující trefě série, kterou zařídila dvojice Gretzky-Lemieux.

Letos v létě začal Hawerchuk pociťovat zdravotní problémy. Vyšetření na CT nic neodhalilo, později ale lékaři přece jen lokalizovali tumor v jeho žaludku. Nyní tak podstupuje chemoterapii. Jakmile se nádor zmenší, lékaři jej budou moci vyjmout.

„Chemo je opravdu drsná věc. Podstupuji terapii vždy jeden týden a úplně mě to odrovná. Další týden se z toho dávám dohromady, abych mohl podstoupit další,“ svěřil se sympatický kouč.

„Celkem to potrvá dva měsíce. Mám potíže s jídlem, často musím přijímat potravu hadičkou. Ale potřebuji do sebe dostat nějaké živiny,“ uvedl dále v rozhovoru a řekl, že se setkal s pacienty, kteří tuto nemoc prodělali a zvládli ji. „Žijí víceméně normální život, jen musí jíst šestkrát denně menší porce jídla,“ prozradil.

Podle jeho ženy Crystal to má bývalý hokejista v hlavě nastaveno tak, že nad nemocí vyhraje, nic jiného si prý nepřipouští. „Je to skvělý člověk. Vždycky byl soustředěný a odhodlaný dosáhnout svých cílů. Je mentálně velice silný. Je hrozné, co se mu stalo, protože v životě pomohl tolika lidem a zvláště dětem. Je to naprosto nesobecký člověk,“ popsala svého muže.

„Když nemáte zdraví a rodinu, nemáte nic,“ říká otec tří dětí. „Občas si to neuvědomujeme. Když vás potká takováto věc, díváte se na život z jiné perspektivy. Můj chirurg mi sdělil, že mě čeká těžká bitva, ale jsem ještě mladý a jinak zdravý,“ dodal.

„Stejně jako ve všem ostatním v životě, musíte se do toho zkrátka pořádně ponořit a udělat všechno pro to, abyste vyhráli. Je to podobné, jako když se snažíte dostat do NHL,“ řekl závěrem Dale Hawerchuk.

Přejme tedy bývalému kapitánovi Winnipegu, ať tuhle bitvu zvládne.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -