- Reklama -

Bitva titánů! Češi nastoupí proti Kanadě s Pavelcem v bráně a Červenkou v prvním útoku

- Reklama -

Hokejovému mistrovství světa je za oceánem věnována menší pozornost než současně probíhajícímu šampionátu ve sledge hokeji. Zatímco mezi handicapovanými sportovci soutěží ti nejlepší, v Praze a Ostravě se z pohledu zámořských novinářů shromáždili „ti neúspěšní“.
Každoroční zápolení hráčů, jež se nemohou zúčastnit bojů o Stanleyův pohár, považují za exhibici bez valného dopadu na hokejový svět. Evropané mohou s mnohým nesouhlasit, slova o exhibičním turnaji však už nelze zcela popřít. Taylor Hall a jeho spoluhráči z týmu Kanady si v neděli rozebrali německou obranu jako lego, propašovali přes ni deset (!) gólů a v tréninkovém tempu se tak připravili na dnešní bitvu proti domácímu celku.

„Skvělou práci odvedli trenéři. Přichystali nás na široké kluziště a dali nám tipy, se kterými se zde dá uspět,“ svěřil se Hall, jenž se v neděli blýskl hattrickem. „Snažíme se tyhle rady zabudovat do naší hry a zatím v tomhle odvádíme dobrou práci,“ prozradil třiadvacetiletý útočník Edmontonu.
Spokojeně se po deklasování Němců vyjadřovala i největší hvězda šampionátu Sidney Crosby. „Bylo to dobré. Podle mě jsme dnes hráli lépe než posledně. Je důležité, že se s každým zápasem zlepšujeme,“ řekl sedmadvacetiletý lídr Kanaďanů.

Kvalit kanadského výběru si je dobře vědom i Jaromír Jágr. „Kanada bude velice těžký soupeř. Přivezla All Star tým, těžko už mohli vybrat někoho lepšího. Spousta hráčů ještě bojuje o Stanley Cup, ale i tak přivezli jeden z nejlepších týmů, které kdy na MS měli,“ varoval český matador.  Ten se v pondělí střetne mj. také se svým bývalým spoluhráčem Claudem Girouxem.
Jágrův bývalý souputník z Philadelphie stále nezapomněl na společné vtípky. „Jágr? Kdo to je?“ smál se kapitán Flyers. Poté se však před českými novináři rozpovídal.
„Je to dynamický hráč, a když vidíte, jak ostatní ve svém věku převyšuje, tak vás to jen ohromí. A ještě víc vás dostane, jak na sobě pracuje, co všechno dělá pro tým. Hodně jsem se toho od něj opravdu naučil. Ale co, to už je tajné,“ dodal skvěle naladěný Giroux.
„Je neuvěřitelné, čeho je schopný, a jako hráč musím ocenit, co stále dokáže a jak je oddaný hře,“ chválil českou legendu i ‚Sid The Kid‘.  „Hokej se postupem doby proměňuje, ale jeho umění a styl hry ne. Dokáže zvládnout jakoukoliv situaci na ledě. To je podle mě hlavní důvod jeho úspěchu,“ pokračoval Crosby.
Jaromíra Jágra i zámořské hvězdy zpovídal redaktor ČRo Petr Kadeřábek:

Proti jednomu z favoritů turnaje Češi vyrukují s Ondřejem Pavelcem v bráně. Na Alexandra Saláka, původně zamýšlenou jedničku, zbyla po dvou neúspěšných vystoupeních pouze pozice náhradníka.
České fanoušky může potěšit, že se do sestavy vrací Tomáš Hertl. Potlučený Jakub Klepiš naopak nenastoupí.
Útoky by měly být poskládány následovně:
Voráček – Sobotka – Červenka,
Jágr – Kovář – Erat,
Hertl – Novotný – Smoleňák,
Simon – Koukal – Zaťovič.
Podle Františka Suchana z deníku Sport je jediným hráčem, na kterého by ještě trenéři čekali z NHL, útočník Tomáš Plekanec. Montreal prohrává v sérii s Tampou již 0:2 na zápasy. Jiřího Hudlera, který se nachází s Calgary ve stejné situaci, by trenéři již pravděpodobně neoslovili.
Vladimír Růžička minulý týden řekl, že na druhé kolo play-off NHL čekat nebude. V případě Plekance by však zřejmě udělal výjimku.

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -