- Reklama -

Blackhawks na přetřes. Je jejich logo rasistické?

- Reklama -

Spojené státy se nacházejí v časech, kdy se přetřásají letité jistoty. Se zvyšujícím se tlakem na týmy, jakými jsou Washington Redskins z NFL a Cleveland Indians z MLB, se naskýtá otázka, zda by se změna loga a jména nemohla dotknout i hokejových Blackhawks.
Tématu se věnoval žurnalista Kevin Kaduk.

HIT LÉTA: Plážové osušky NHL za výprodejové ceny!

„Jedna věc, kterou je důležité držet na paměti je fakt, že neexistuje žádná taková věc jako indiánský úhel pohledu,“ poznamenal profesor Theodore Karamanski z Chicagské univerzity.  „Každý původní Američan má své vlastní tradice, vlastní historii a vnímá svět odlišně.“
Ohleduplnost vůči indiánské komunitě se stala tématem poté, co Redskins pod vlivem současné situace souhlasili s tím, že zhodnotí svůj název a potenciálně jej změní.
Blackhawks se nedostávají pod takový drobnohled, jelikož hokej není v USA tak populární jako fotbal nebo baseball. Zastánci ponechání jména k tomu tvrdí, že na rozdíl od Redskins nezní negativně ani povýšenecky.
Kritika na adresu washingtonského klubu vzrostla souběžně s protirasistickými protesty po násilné smrti Afroameričana George Floyda. „Tahle otázka je pro mě osobně velmi důležitá a těším se, že budeme s Dynem Snyderem (majitel klubu) spolupracovat na tom, abychom pokračovali v našem poslání ctít a podporovat domorodé Američany a naše vojáky,“ uvedl trenér mužstva Ron Rivera.

Již loni se kvůli obviňování z rasismu vzdal baseballový klub Indians loga se šklebícím se indiánem.
- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -