- Reklama -

Blues proti Bruins ve finále? To už tady jednou bylo

- Reklama -

Devětačtyřicet let. Tak dlouho čekali hokejoví fanoušci v Missouri, než si jejich St. Louis Blues znovu zahrají závěrečnou sérii o Stanley Cup. A také před téměř půl stoletím u toho byli jako soupeři bostonští Medvědi.

Ale pěkně popořádku. St. Louis se v roce 1970 probojovalo do finále potřetí v řadě. Navázalo tak na účasti z let 1968 a 1969. Když se v roce 1967 NHL rozrostla ze šesti klubů na dvanáct, jedním z nových celků byl právě tým s notou ve znaku. Kromě St. Louis vznikly nové organizace také v Pittsburghu, Philadelphii, Minnesotě, Oaklandu a Los Angeles.

Všechny nové týmy byly zařazeny do stejné, Západní divize, aby měly šanci postoupit do play-off a bojovat o pohár. Týmy tzv. „Original Six“ vytvořily Východní divizi. Formát play-off byl takový, že čtvrtfinále a semifinále se hrálo v rámci divizí. Bylo tedy jisté, že některý z nově vzniklých celků si zahraje o Stanley Cup. A jako nejsilnější z nových klubů se v prvních letech po expanzi vyprofilovali právě Blues vedení legendárním koučem Scottym Bowmanem.

1967-1968

- Reklama -

St. Louis překvapilo, když v prvním kole vyřadilo v sedmi zápasech Philadelphii, vítěze nově vzniklé divize. V další sedmizápasové sérii si Blues poradili s Minnesotou a ve finále vyzvali Montreal. Ačkoli nakonec proti slavnějšímu soupeři neuhráli ani jednu výhru, finále zdaleka nebylo tak jednoznačné, jak napovídá výsledek 4:0 na zápasy.

Kdo očekával, že Canadiens nováčka jednoznačně převálcují, mýlil se. Všechny zápasy skončily nejtěsnějším jednogólovým rozdílem. Zápasy číslo 1 a 3 dospěly až do prodloužení. Ve druhém utkání stačil Montrealu na výhru jediný gól a v posledním zápase Blues ještě ve třetí třetině vedli 2:1, aby nakonec padli 2:3.

Největší hvězdou Blues byl nepochybně gólman Glenn Hall. Ten odchytal všech osmnáct zápasů play-off, z nichž osm dospělo až do prodloužení. V sedmém utkání proti Minnesotě přiváděl soupeře, který měl velkou převahu, doslova k zoufalství. Nakonec Blues ve druhém prodloužení rozhodli o svém postupu do finále.

V kádru St. Louis tehdy byli například Dicke Moore (legenda Montrealu), Doug Harvey (jeden z nejlepších beků historie), Al Arbour (budoucí trenérská legenda) nebo Terry Crisp (další úspěšný kouč).

1968-1969

O rok později si Blues a Habs finálový souboj zopakovali a výsledek byl naprosto totožný – Canadiens opět zvítězili 4:0 na zápasy.

Blues přemluvili k návratu legendárního gólmana Jacquese Plantea, který vytvořil vynikající tandem s Glennem Hallem. Dvojice veteránů dokonce získala Vezina Trophy, když inkasovala nejméně branek v lize a celkem zapsala třináct čistých kont.
Red Berenson byl jediným hráčem z nové divize, který se dostal do nejlepší desítky v ligovém bodování. Blues se snažili hrát proti Motrealu hodně fyzicky, ale Canadiens, s ostrým hochem Johnem Fergusonem v sestavě, se zastrašit nenechali.

1969-1970

Za rok byli Blues ve finále znovu, tentokrát proti Bostonu. Ale ani do třetice se úspěchu nedočkali. Opět nevyhráli ve finálové sérii ani jeden zápas. Jejich dosavadní bilance v závěrečné sérii o pohár tedy činí 0:12.

Ve vyřazovací fázi postupně v šesti zápasech vyřadili Minnesotu a Pittsburgh a pro finále měli výhodu domácího prostředí. Ta jim ale nebyla nic platná, Medvědi ovládli oba úvodní duely v St. Louis (6:1 a 6:2) a udali tím tón celému finále.
Bruins měli nad soupeřem jasně navrch. Výjimkou byl poslední duel, který dospěl až do prodloužení. V něm rozhodl už po čtyřiceti vteřinách ikonickou brankou legendární Bobby Orr. Střelce rozhodující branky zachytil „v letu“ pohotový fotograf a byl z toho jeden z nejslavnějších sportovních snímků všech dob.

Na straně vítězů tehdy stáli gólman Gerry Cheevers, obránce Bobby Orr, z útočníků pak například Phil Esposito, John Bucyk, Derek Sanderson, Wayne Cashman nebo Ken Hodge.

2018-2019

Letos nás tak čeká repríza souboje z roku 1970. Oplatí Bluesmani svému soupeři tehdejší porážku? Nebo se bude opět radovat klub z „Original Six“? Zvládne St. Louis po dvanácti prohrách ve finále v řadě konečně zapsat premiérové vítězství? A kdo se letos pasuje do role Bobbyho Orra a rozhodne o zisku poháru?

Mimořádně zajímavý souboj nás čeká také v brankovišti. Předčí fantastický nováček Jordan Binnington mnohem zkušenějšího Tuukku Raska, který rovněž chytá v parádní formě? Dotáhnou to Blues, kteří ještě na začátku kalendářního roku byli nejslabší v celé lize, senzačně až k poháru? Nebo přivezou Stanley Cup do České republiky Krejčí s Pastrňákem?

Na tyto odpovědi dostaneme už brzy odpověď. Složení letošní finálové dvojice možná není úplně očekávané, na zajímavosti mu to ale nikterak neubírá, ba právě naopak. Oba týmy jsou ve finále zaslouženě a fanoušek se má na co těšit. Tahle série bude mít náboj.
Specifická bude zejména pro bostonského Davida Backese, kterého St. Louis draftovalo. Backes v Missouri dlouhou dobu působil a dokonce tam dělal kapitána. Mladíček v dresu Bruins Trent Frederic, který ovšem do play-off zatím nezasáhl, se narodil právě v St. Louis. Útočník Pat Maroon zase před sezónou vzal finančně méně výhodnou nabídku ze St. Louis, jen aby se mohl vrátit domů a hrát před svojí rodinou. Asi ani sám nečekal, jak šťastné rozhodnutí tehdy učinil.

Na obou stranách rovněž najdeme veterány, kteří dosud nikdy Stanley Cup nevyhráli. Patří mezi ně už zmiňovaný David Backes, v dresu Blues pak třeba Jay Bouwmeester, Alex Pietrangelo nebo Ryan O’Reilly.
V noci z pondělí na úterý se začne psát první díl téhle finálové bitvy. Určitě si ji nenechte ujít.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -