- Reklama -

Blues se rozstříleli, srovnáno je i na západě

- Reklama -

Dvakrát se hokejisté St. Louis museli hluboce sklonit před uměním Martina Jonese. Ve včerejším čtvrtém finále Západní konference naopak musel uznat kvality soupeře gólman San Jose, když už v polovině zápasu opouštěl své hájemství. Výhrou 6:3 srovnali svěřenci Kena Hitchocka stav série na 2-2. Po dvou brankách vstřelili Troy Brouwer s Kylem Brodziakem, u jedné z nich asistoval Dmitrij Jaškin.
„Vrátili jsme se zpátky ke kořenům, k tomu, co nás činilo úspěšným v základní části a v prvních dvou kolech play off,“ říká Brouwer. „Byli jsme schopni dostávat puky hluboko do pásma a vytvářet si šance kolem brankoviště, místo abychom se honili do brejků.“
Své góly rozložili Blues rovnoměrně do všech třetin. V sedmé minutě autor výše citovaného výroku potrestal Burnsovo vyloučení. O čtyři minuty vyplynula z důsledného forčekingu šance pro Joriho Lehteräho. Finský útočník dostal pro páteční duel nové parťáky Robbyho Fabbriho a Vladimira Tarasenka, kromě čtvrté formace došlo ke změnám ve všech ostatních.
„Trenér má dlouhodobě v hlavě různé kombinace a krása našeho týmu spočívá v tom, že může být poskládán rozdílnými způsoby. Proto jsme schopni přizpůsobit se za běhu situaci,“ vykládá obránce Kevin Shattenkirk.
Hlavní změnu ovšem kouč hostů provedl mezi tyčemi, kde místo Briana Elliotta dostal poprvé od začátku příležitost Jake Allen. V prvních dvou dějstvích se za ni odvděčil osmnácti zákroky, třikrát kapituloval až v závěrečné třetině. Joe Pavelski, který na něho v čase 41:05 našel recept jako první, překonal desátou trefou v letošním play off klubový rekord, v dalším průběhu se přidali Chris Tierney a Melker Karlsson.
Ještě předtím, během prostředního dějství, ale došlo k už avizovanému střídání v brankovišti Sharks. Příčinu k němu zavdal Kyle Brodziak, který nejprve ve 27. minutě zakončil únik s Jadenem Schwartzem v oslabení a poté zužitkoval Jaškinovu nahrávku zpoza brány.
„Dneska jsme Martina pověsili na pranýř. Předvedl několik výtečných zákroků a dopřál nám šanci na vítězství, ale my nabízeli soupeři další a další příležitosti,“ kál se za celé mužstvo útočník Tommy Wingels. „Přečíslení a volní muži před bránou, to není Jonesova chyba, to je chyba každého před ním.“
Do sumáře nám zbývá zahrnout ještě další využitou početní výhodu v Brouwerově podání ze 44. minuty a Pietrangelův gól na 6:2 do opuštěné klece.
Do San Jose se série ještě určitě vrátí ve středu. A Blues se postarali o to, že v pondělním utkání na vlastním ledě nebudou mít nůž na krku. Není důvod se domnívat, že by v brance St. Louis znovu nemohl stát Jake Allen.
„Dal nám přesně to, co jsme potřebovali,“ říká Hitchcock. „Potřebovali jsme bojovníka a někoho, kdo pomůže hrát lépe naší defenzívě. Díky změně brankáře jsme hráli s větším zaujetím ve vlastním pásmu. Musel jsem ji provést.“



San Jose – St. Louis 3:6 (0:2, 0:2, 3:2) – stav série 2:2

Branky a asistence: 42. Pavelski (Thornton, Martin), 47. Tierney, 57. Karlsson – 7. Brouwer (Fabbri, Stastny), 11. Lehterä, 27. Brodziak (Schwartz), 31. Brodziak (Jaškin, Pääjärvi), 44. Brouwer (Steen, Stastny), 56. Pietrangelo.
Střely na branku: San Jose 10-8-16=34, St. Louis 13-9-5=27. Přesilovky: 0/5 – 2/4.
Brankáři: Jones 19/15, Reimer (od 30:11) 6/7 – Allen 31/34.
Hvězdy utkání: Brodziak, Brouwer (oba STL), Tierney (SJS).
Česká účast: Tomáš Hertl (17:03, -1, 5 střel, 0+0), Roman Polák (16:48, 0, 1 střela, 0+0) – Dmitrij Jaškin (9:17, +1, 2 střely, 0+1).

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -