- Reklama -

Bluesmani přerovnají útoky. Dočká se Jaškin důležitější role?

- Reklama -

S třinácti a půl minutami za zápas byl Dmitrij Jaškin v minulé secesivnhl-logo-150x150-3zóně až devátým nejvytěžovanějším forvardem St. Louis. V té nastávající by mohl zaujmout místo v elitní šestici. Stačí přesvědčit trenéra Kena Hitchcocka během přípravného kempu.
Potenciální změna v rozestavení forvardů souvisí s nedávnou výměnou T.J. Oshieho do Washingtonu. Troy Brouwer, který přišel místo něho, se do první formace zřejmě nepostaví, návrat na výsluní naopak s velkou pravděpodobností čeká Paula Stastnyho. Od jeho povýšení se budou odvíjet další přesuny.
„Budeme řešit, kterého centra postavit k Alexi Steenovi a kterého k Jadenu Schwartzovi,“ vysvětluje Hitchcock. „Kdo bude hrát se Stastnym, kdo s Jorim Lehteräm… to je jeden z experimentů, které v přípravě chystáme.“
Bělovlasý trenérský veterán nemá zatím jasno ani v tom, kam postaví Davida Backese. Nabízí se místo na pravé straně první či druhé útočné řady, ale kapitán mužstva se může také stát vedoucím třetí formace. A právě v tomhle rozhodování by Hitchcockovi „měli pomoci“ Jaškin nebo některý jiný mladík.

„Přemýšlíme o tom, že David půjde napravo. Bude záležet na tom, jak se povede Jaškinovi, Rattiemu a Fabbrimu v přípravném kempu. To, jaké úrovně dosáhnou, nám určí, jak hodně budeme Davida využívat na pravém křídle,“ říká kouč Blues. „Rozhodně si na pravé straně zahraje nejvíc od doby, kdy jsem sem přišel. Jestli půjde o řešení na celou sezónu nebo ne, to ještě nevíme. Záleží na těchhle třech mladících.“
Jaškin má ke splnění snu asi nejblíž. Poté, co se v minulé sezóně stal v půlce prosince stálým členem kádru, dokázal v 53 zápasech nasbírat osmnáct bodů, přičemž 13 mělo podobu zásahu do černého. A už při svém ročním působení (2012-13) v týmu Monctonu v juniorské QMJHL ukázal, že ofenzíva mu není cizí, z 51 startů měl bilanci 46+53.
Rattie se v zápasech NHL zatím objevil jedenáctkrát. Fabbriho draftovali Bluesmani před rokem v prvním kole a zatím ho nechávali hrát v Guelphu (OHL).
„Zdobí je rychlost a my potřebujeme hrát rychleji,“ prozrazuje Hitchcock, co by mohlo nováčkům  přinést kladné body. „Nemůžete ale jen postavit šest rychlých bruslařů, takhle to nefunguje. Rychlost, o které se bavíme, musí proudit už ze zadních řad. Chceme, aby hráli mnohem aktivnější roli i naši obránci,“ přeladí kouč St. Louis na chvíli na jinou notu.
Při přechodu na původní tóninu uzná, že nové tváře na lavičce (kromě Brouwera přišel ještě Kyle Brodziak z Minnesoty) k superrychlým bruslařům nepatří. Jejich úloha bude jiná. Brouwer zřejmě začne ve třetí řadě, Brodziak by měl být kvalitním vyztužením čtvrté formace.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -