- Reklama -

Boston Bruins: Čína, a pak útok na pohár?

- Reklama -

Generální manažer:
Don Sweeney
Hlavní kouč:
Bruce Cassidy
Kapitán:
Zdeno Chára
Umístění v ročníku 2017-18:
2. místo v Atlantické divizi (112 bodů)
Play-off 2017-18:
2. kolo (Toronto 4:3, Tampa Bay 1:4)
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
85 – Brad Marchand (34+51)
80 – David Pastrňák (35+45)
63 – Patrice Bergeron (30+33)
Nejlepší střelec 2017-18:
35 – David Pastrňák
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+25 Brad Marchand
Nejtrestanější hráč:
Kevan Miller – 70 trestných minut
Příchody:
Jaroslav Halák, John Moore, Chris Wagner, Joakim Nordström, Steven Kämpfer
Odchody:
Riley Nash, Rick Nash, Anton Chudobin, Adam McQuaid, Brian Gionta, Austin Czarnik, Tommy Wingels, Paul Postma
Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Tuukka Rask, Jaroslav Halák
Obrana:
Zdeno Chára – Charlie McAvoy
Brandon Carlo – Torey Krug
John Moore – Kevan Miller
(Matt Grzelcyk, Cody Goloubef, Urho Vaakanainen)
Útok:
Brad Marchand – Patrice Bergeron – David Pastrňák
Jake DeBrusk – David Krejčí – Anders Bjork
Danton Heinen – Trent Frederic – Ryan Donato
David Backes – Sean Kuraly – Noel Acciari
(Chris Wagner, Joakim Nordström, Jack Studnicka, Jakob Forsbäcka-Karlsson)
Shrnutí:
Medvědi za sebou mají v mnoha směrech úspěšný ročník. Jejich elitní řada ve složení Marchand-Bergeron-Pastrňák byla postrachem ligy a doslova trhala obrany soupeřů na kusy. Bruins nakonec jen o jediný bodík zaostali za divizními šampiony z Tampy Bay. V play-off to dotáhli do druhého kola, když nejprve v napínavé sedmizápasové sérii přetlačili Toronto, na rozjeté Blesky poté ale v pěti zápasech nestačili.
Fanshop týmu
Vynikající nováčkovskou sezónu prožil obránce Charlie McAvoy. Nebýt problémů se srdcem a později také lehčího zranění kolena, byl by pravděpodobně nominován mezi tři finalisty Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezóny. Takhle skončil v hlasování „až“ pátý. Celou sezónu nastupoval vedle zkušeného Cháry, strávil na ledě na nováčka nevídanou porci minut, nasbíral dvaatřicet bodů a v hodnocení plus/mínus byl na dvaceti kladných bodech. Mnoha odborníkům svým stylem a všestranností připomíná mladého Drewa Doughtyho. Až jednou slovenský obr ukončí kariéru, bude právě McAvoy jasnou jedničkou bostonské defenzivy.
Kromě McAvoye se podařilo zabudovat do sestavy i další mladíky, velmi dobře si vedli zejména Jake DeBrusk a Danton Heinen. Před zraněním ramene, které jej po třiceti odehraných zápasech vyřadilo na zbytek sezóny, k nim patřil také Anders Bjork, jenž občas nastupoval v prvním útoku na místě Davida Pastrňáka. Právě uzdravený Bjork by měl být na startu nové sezóny vítanou „posilou“.
Mezi citelné ztráty můžeme zařadit odchod spolehlivého two-way centra Rileyho Nashe. A protože vedení klubu nepřivedlo žádného prověřeného centra, o uvolněný post ve středu třetího útoku se v přípravném kempu poperou mladíci. Velkou příležitost budou chtít využít Trent Frederic, Jack Studnicka či JFK (Jakob Forsbäcka-Karlsson), zálusk na tuhle pozici však budou mít i další, například Sean Kuraly nebo Noel Acciari.
Kromě třetího centra visí otazník také nad pozicí pravého křídla ve druhé formaci. Po odchodu Ricka Nashe, kterému skončila smlouva (novou prozatím nikde nepodepsal), by jeho místo mohl obsadit uzdravený Anders Bjork. Nebo dají trenéři přednost jinému mladíkovi se střeleckými schopnostmi – Ryanu Donatovi?
Ve hře je teoreticky i varianta s roztrhnutím prvního útoku, byť se v tuto chvíli nezdá příliš pravděpodobná. Mladý Bjork si na začátku loňské sezóny počínal vedle Bergerona s Marchandem velmi dobře, přičemž Pastrňák by mohl nastupovat spolu s Krejčím a DeBruskem ve druhém útoku. Ale když máte možná nejúdernější útočnou řadu v lize, proč byste ji trhali…
Dobrou zprávou je, že o další rok prodloužil spolupráci kapitán Zdeno Chára. Slovenský veterán si stále odehraje své, navíc je příkladným mentorem pro mladší hráče. Předloni vedle něj skvěle vyrostl Carlo, loni pak již zmiňovaný McAvoy.
Ke změně došlo v brankovišti, kde loni výborně chytajícího Antona Chudobina nahradil ostřílený Jaroslav Halák. Slovenský gólman se o práci podělí s dlouhodobou jedničkou Tuukou Raskem. Silnou stránkou Medvědů byly speciální formace. Jak jejich smrtící přesilovka, tak i hra v početní nevýhodě patřily k nejlepším.
Krátce před startem přípravného kempu si Boston uvolnil prostor pod platovým stropem, když poslal do New Yorku defenzivního beka Adama McQuaida, který byl v kabině velmi oblíbený. Opačným směrem putoval jiný zadák Steven Kämpfer. Během léta se čile spekulovalo o výměně Toreyho Kruga do Edmontonu za Ryana Nugenta-Hopkinse. Tento trejd by na jednu stranu dával smysl, zvláště poté, co Oilers vypadl na delší dobu ze sestavy Andrej Sekera a Bruins přišli o centra Rileyho Nashe. Na straně druhé je zřejmé, že Kruga, výtečného dirigenta přesilovek, si vedení klubu cení vysoko. K ničemu tedy nakonec nedošlo.
Bruins mají bez přehánění jeden z nejlepších týmů v lize, který táhne fantastický první útok. Jejich zadní řady patří k těm lepším, přesto zůstává několik otazníků. V jaké formě budou chytat oba gólmani? Nezačne se na Chárovi přece jen projevovat jeho pokročilý věk? A budou mladíci stejně produktivní jako loni?
Svěřence kouče Cassidyho čeká před sezónou daleká cesta do Číny ke dvěma přípravným zápasům s Calgary, kterou ovšem ze zdravotních či jiných důvodů vynechá celá řada hráčů, včetně například Bergerona, Cháry, Krejčího, Bjorka či Acciariho.
Sečteno a podtrženo, Bruins jsou jednoznačně týmem pro play-off. Jak daleko dojdou, bude záležet na mnoha okolnostech, jako jsou zdraví, forma gólmanů a další progres talentovaných mladíků. Navíc se budou muset s největší pravděpodobností opět prokousávat přes stejně našlapané celky Tampy Bay a Toronta. Rozloučí se Chára s pohárem nad hlavou?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -