- Reklama -

Boston prohrává, Chiarelli vyčkává

- Reklama -

„Cítíte potřebu něco změnit?“ Tak zněl dotaz zámořského reportéra, adresovaný generálnímu manažerovi Bruins Peteru Chiarellimu. Padl krátce po sobotním domácím utkání, ve kterém Boston nestačil na Ottawu a prohrál 2:3 po samostatných nájezdech. Medvědi odešli poraženi po sedmé z posledních devíti zápasů a následkem toho vyklidili postupovou pozici do play off. Nyní operují ve vodách, na které v minulých letech hleděli z příjemných výšin.
A jaká byla Chiarelliho reakce na zmíněný dotaz? „Jsem trpělivý. Pořád se snažíme vylepšovat naše mužstvo. Ale věci se nesmějí uspěchat. Vidím to, co všichni ostatní – našemu týmu se nedaří. Chybí nám větší soutěživost a zápal. Vyhráli jsme jen dvakrát za posledních 14 dní. To se musí zlepšit. Takže abych odpověděl na vaši otázku: hledám.“


V podstatě tak podal shodné vyjádření, jakým se prezentuje už dobrý půlrok. Tento týden se chystá zavítat na několik stadiónů NHL, aby se porozhlédl po možných posilách. Především jde o podporu ofenzívy Bruins, která od začátku sezóny nepříjemně strádá. Medvědi nastříleli za 30 zápasů jen 76 branek, což je deváté nejnižší číslo v soutěží. Jen pro porovnání, v posledních třech sezónách vždy patřili mezi pětici nejproduktivnějších týmů NHL.
Ale útočné formace nejsou jediným faktorem, který Chiarelliho i fanoušky amerického klubu trápí. Boston si v minulých letech vybudoval pověst nesmiřitelné pevnosti, o kterou se soupeřovy útoky tříští jako voda o skálu. Ale ani defenzíva letos nepostrádá trhliny. Medvědi inkasovali už 78 branek a z jejich někdejší výsady se stal pouhý ligový průměr.
I další čísla jsou znepokojivá: hra v početní výhodě – loni třetí nejlepší – letos až 17. v soutěži. Úspěšnost střelby sedmá nejhorší mezi týmy NHL. Ani hra v oslabení, ještě nedávno výsada tohoto klubu, nezůstala ušetřena – úspěšnost 79 procent, 21. místo.
A důvody tohoto propadu? Jednak přišel Boston před začátkem sezóny o útočníka Jaromea Iginlu a obránce Johnnyho Boychuka, jednak se potýkal (a potýká) s výpadky klíčových hráčů. Kapitán Zdeno Chára i útočník David Krejčí vynechali 19 zápasů. U českého forvarda může toto číslo nadále stoupat, jeho návrat do hry zatím ohlášen nebyl. Ale ani Chárův comeback nezabránil porážkám Bostonu v posledních dvou duelech s Chicagem a Ottawou.
„Slabá produktivita není naším jediným problémem. Musíme se zlepšit ve všech herních ohledech. Změnám kádru se zřejmě nevyhneme. Ale nechci nic uspěchat. Takže zůstáváme trpěliví. Neexistuje žádný magický elixír, který by dal lusknutím prstů všechno do pořádku,“ řekl Chiarelli.
Slovem „Trpělivost“ míní Chiarelli i čekání na hráče, kteří jsou momentálně na marodce. Kromě Krejčího chybí v sestavě i obránce Adam McQuaid. „Absence některých hráčů nás trochu vyvedla z míry. Uvidíme, jak bude vypadat hra našeho týmu v momentě, když bude naše sestava zase kompletní.“


Jde především o návrat Davida Krejčího, který vynechal 16 z posledních 18 zápasů svého týmu. Český útočník už od minulého týdne trénuje se svými spoluhráči a společně s celým mužstvem se vydal i na třízápasový trip, který odstartuje dnešním střetnutím proti Nashvillu. Ale jestli se objeví v základní sestavě Bruins, o tom definitivně rozhodne až kouč Claude Julien. Zatím řekl pouze – „Doufám v to.“
Stejně se vyjádřil i Peter Chiarelli. Co se případných výměn týče, byl podobně nejednoznačný: „Nikdy nevíte, co se může stát. Ale žádná očekávání nemám.“ Takže Boston musí co nejlépe naložit s tím, co má k dispozici. A podle toho, jestli bude stoupat nebo klesat konferenční tabulkou, se Chiarelli bude více či méně připravovat ke změnám.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -