- Reklama -

Bowman: Velké změny nečekejte. Na Stanley Cup máme i bez nich

- Reklama -

Ve své funkci je necelých šest let. Pod jeho vedením se Chicago pravidelně dostává do play off a co je důležitější, hned dvakrát z něho vyšlo jako vítězné mužstvo. Generální manažer Chicaga Stan Bowman má jen málo důvodů k nespokojenosti. A jak sám dodává, těžko se hledají i příčiny k razantnějším zásahům do skladby základní sestavy. „Náš tým je stále dost silný na to, aby získal další Stanley Cup,“ řekl jednačtyřicetiletý Kanaďan.
Uzávěrka přestupů čeká nejvyšší zámořskou soutěž 2. března, tedy za necelých pět týdnů. A podobně jako v letech minulých budou i letos Blackhawks spíše pasivními pozorovateli přicházejících změn. Kromě Bowmanovy víry v současné hráče Chicaga hraje důležitou roli i prostý fakt, že jeho klub nemá dostatek místa pro manévrování pod platovým stropem. Což ještě utvrzuje fakt, že by se co nevidět měli vrátit do hry útočníci Kris Versteeg a Trevor van Riemsdyk, kteří zatím figurují na listině dlouhodobě zraněných hráčů.
„Konec přestupové období nebude pro náš tým znamenat výraznější změny. Momentálně se nacházíme v situaci, ve které přichází v úvahu pouze výměna hráče za hráče. Takže bychom museli obětovat stabilního člena naší základní sestavy. Nevylučuji, že může dojít k nějaké menší transakci. Ale určitě nehledíme k datu 2. března jako k nějakému důležitému milníku,“ řekl Bowman.
Takže zatímco jiné týmy ještě hledají poslední kousky skládačky (vzpomeňme na loňskou výměnu Ryana Millera do St. Louis), Bowman rozhodně nebude žhavit telefonní linky až do bezvědomí. A jak sám tvrdí, podobný luxus si mohou dopřát jen někteří manažeři v NHL.
„Tohle by si přál asi každý. Nepatříme mezi týmy, které mají hodně prostoru pod platovým stropem a snaží se vylepšit nejslabší články své hry. Naše mužstvo má stabilní základy, hráči se dobře znají. Společně dokázali vybojovat titul. Samozřejmě je tu několik nových tváří a vedle nich zástup mladíků, kteří si klestí cestu do NHL. Právě takto bychom rádi pokračovali i v příštích letech. Nechceme se zařadit k týmům, které hledí ke konci přestupového období jako k něčemu, co jim spasí sezónu.“

Jak už bylo zmíněno, ani v minulých letech se Bowman do velkých změn nehrnul. Loni přivedl do týmu obránce Davida Rundblada, který odehrál pouze pět utkání před koncem základní části a do play off nezasáhl vůbec. Větší příležitost před ním stanula až s příchodem letošního ročníku, kdy se uvolnilo místo v defenzivě Blackhawks po odchodu Nicka Leddyho do NY Islanders.
Podobně si Bowman počínal i ve zkráceném ročníku. Tehdy přivedl do týmu Michala Handzuše, který se do té doby trápil v San Jose. Tento tah se Chicagu stonásobně vrátil, neboť slovenský veterán výborně zapadl do základní sestavy a byl důležitým stavebním kamenem týmu, který nakonec dosáhl na Stanley Cup. Nicméně ani jedna z těchto výměn nezpůsobila přílišný rozruch a Chicago za ně obětovalo pouze výběry v draftech, nikoliv hráče.
Ale co nemusí přijít začátkem března, tedy před koncem přestupového období, to může Bowmana dostihnout v létě. Podle vyjádření ligového komisaře Garyho Bettmana by se v příští sezóně mohl platový strop ustálit na 71,7 miliónech USD. Nicméně panují obavy, že pokud bude nadále klesat kurz kanadského dolaru, finální částku by to mohlo ještě snížit. Přitom Chicago má už nasmlouváno kontrakty v hodnotě necelých 66 miliónů USD, které však připadají jen na 15 hráčů základní sestavy.
A to ještě končí smlouva Brandonu Saadovi, u něhož se předpokládá razantní navýšení dosavadních příjmů. Takže je možné, že Bowman se nakonec bude muset s některými svými svěřenci rozloučit. Ale jak sám uvedl, jeho tým má k dispozici několik plánů, jak z případné krizové situace vybruslit.
„Když máte v týmu mnoho dobrých hráčů, pak je logické, že vydělávají hodně peněz a jejich kontrakty narůstají. Ale je pořád lepší trápit se platovým stropem než hledat nové hráče. Protože pak sice máte volnější ruku, ale vaše mužstvo zase není dost dobré. Tak je prostě nastavený současný systém. Ovšem stejná pravidla platí pro všechny kluby v NHL, takže se s tím každý musí vypořádat po svém,“ dodal Bowman.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -