- Reklama -

Bravurní Fleury pochytal 49 střel Columbusu, přepsal klubový rekord a posunul Penguins do druhého kola play-off

- Reklama -

Brankář Marc-Andre Fleury a útočník Jevgenij Malkin jsou hlavními důvody, proč Pittsburgh vyřídil Columbus Blue Jackets v pěti zápasech prvního kola vyřazovacích bojů. Kanadský gólman skvěle zastoupil zraněného Matta Murrayho, ruský bohatýr zase nastřádal 11 bodů. Pens v pátém souboji série uspěli poměrem 5:2.
Pro Fleuryho šlo o jedno z největších vítězství ve Stanley Cupu v jeho kariéře.
„Povedlo se to doma před fanoušky, kteří mě po celou sezonu a všechna ta léta podporují. Když je slyším křičet, jsem nervózní a naskočí mi husí kůže. Jsem šťastný, že jsem přispěl k dnešnímu triumfu,“ nechal se slyšet dvaatřicetiletý Fleury.
Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu navíc ustanovil nový klubový rekord, když si připsal 57. výhru v play-off, čímž překonal dosavadní zápis Toma Barrassa.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Kanadský strážce branky Tučňáků měl původně v play-off plnit roli náhradníka, ale Murray si během rozbruslení před prvním zápasem série přivodil zranění v dolní části těla.
Fleury ve čtvrtečním mači zneškodnil 49 střel a úspěšnost zákroků vytáhl na 96,1 %. Celkově v sérii průměrně inkasoval 2,52 branek a pochytal 93,3 % střel.
„Nebýt jeho, tak nevím, jestli bychom se po té bouři střel v první třetině dostali dál,“ prohlásil pittsburghský zadák Justin Schultz. Šestadvacetiletý bek tím měl na mysli fakt, že ve včerejším utkání šlo na Fleuryho v první části 15 střel, z nichž se žádná neujala.
„Podle mě jsme měli přes třicet šancí, což je šílené. Potřebovali jsme je zužitkovat. Nepovedlo se nám to, na rozdíl od Pittsburghu,“ řekl trenér Modrokabátníků John Tortorella.
Fleury zářil především na domácím ledě, kde ve třech zápasech pochytal 119 ze 123 střel.


Pittsburgh se potýká s výrazným problémem – na Fleuryho spoléhá až příliš, což by se v následující sérii proti Washingtonu či Torontu mohlo vymstít. Obrana Pens totiž na něj pouští spoustu střel.
V prvním duelu série pokryl 32 puků, ve druhém 40, ve třetím 37 a ve čtvrtém 34.
„Je to až moc,“ uznává bek Penguins Ron Hainsey.
Pensylvánský celek se musí v play-off obejít bez služeb svého nejdůležitějšího zadáka Krise Letanga.
„Myslím si, že se můžeme zlepšit v řadě věcí. V prvním kole jsme nastoupili proti jednomu z top týmů v lize. Věřím, že nejlepší hokej teprve předvedeme,“ těší se na pokračování bojů o Stanley Cup kouč Pittsburghu Mike Sullivan.
Nadšený je ze současného vývoje také Fleury.
„Jakmile si uvědomíte, že nevíte, co je před vámi, snažíte si užít každý moment, který tady máte k dispozici. Máme skvělé mužstvo a super fanoušky. Je radost zde hrát. Vážím si toho a užívám si ten okamžik,“ prozrazuje Fleury.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -