- Reklama -

Bryan Bickell se rozloučil. Liga a hráči věnovali peníze jeho nadaci

- Reklama -

Bill Masterton Trophy dostal Craig Anderson, jenž má za sebou těžkou sezónu, během které musel protrpět manželčin souboj s rakovinou. Na předávání cen v Las Vegas byl však k vidění ještě jeden dojemný příběh. Byl tu také Bryan Bickell, útočník Caroliny, jenž se v sezóně vrátil k lednímu hokeji, přestože mu byla diagnostikována roztroušená skleróza.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Překvapením pro Bickella i jeho ženu Amandu byl dar 20 000 dolarů od NHL a Hráčské asociace jejich společné nadaci Bryan and Amanda Bickell Foundation, která se zabývá výcvikem psů, jež mají pomáhat dětem s roztroušenou sklerózou.
„Opravdu mě tím překvapili,“ poděkoval dárcům Bickell, který se v Las Vegas loučil s kariérou. „Byl to pěkný dar naší nadaci, která se snaží najít lidem servis v podobě cvičených psů. Je to určitě dobrý krok, který by nám měl pomoct.“
Bickellův souboj s roztroušenou sklerózou, která zasahuje centrální nervovou soustavu, byl na předání cen označen za inspirativní moment. Diagnózu se dozvěděl 10. listopadu. Nevěděl, jestli se ještě někdy postaví na brusle. Podstoupil léčbu a nakonec se opravdu znovu objevil v arénách NHL, kam se vrátil v průběhu února.
V lednu už trénoval. Před nástupem do NHL sehrál několik zápasů na farmě v AHL. Nároky na tělo v nejslavnější hokejové lize jsou ale příliš vysoké, takže se posléze Bryan Bickell přeci jenom rozhodnul s hokejem raději skončit. 9. dubna vstřelil ve svém posledním zápase NHL proti Philadelphii gól ze samostatného nájezdu.

S Chicagem vyhrál dva Stanley Cupy, v letech 2013 a 2015. Teď se bude snažit šířit osvětu kolem nepříjemné choroby a dodávat sílu lidem, kteří jsou ve stejné situaci, jako je on.
„Byl jsem z toho trochu nervózní, jestli sem jet, ale je pocta tady být. Sledovat uznání lidí k mému příběhu a k tomu, čím jsem tento rok prošel. Jsem vážně šťastný, že to tak skončilo,“ řekl Bickell.
V NHL nasbíral 136 bodů (66+70) v 395 zápasech za Blackhawks a Hurricanes. Rád by nyní využil svého statusu známé osobnosti. Chce o chorobě co nejvíc mluvit a inspirovat ostatní. Také doufá, že jeho práce pomůže fondům, které pomáhají v boji s touto chorobou.
„Nejdůležitější věc, o které se mnou hodně lidí mluvilo, je inspirace spoluhráčům, kterou jsem jim byl. Pozitivní přístup k překonání něčeho, co vám změní život. Vybojovat si cestu zpátky,“ řekl při svém loučení s ledním hokejem jednatřicetiletý Kanaďan.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -