- Reklama -

Bryan Murray uvolnil post GM Ottawy svému asistentovi

- Reklama -

Když před dvěma roky diagnostikovali Bryanu Murraymu rakovinu tlustého střeva v pokročilém stádiu, dobře věděl, že časem bude muset ukončit své působení v čele ottawského hokejového klubu. Nejprve si ale chtěl vychovat svého nástupce. K předání žezla došlo včera, novým generálním manažerem Senators je dosavadní Murrayho asistent Pierre Dorion.
„Bojoval jsem s tím celý poslední měsíc, přemýšlel jsem o rezignaci, sešel jsem se s majitelem Eugenem Melnykem. Dlouze jsme diskutovali o tom, kam klub směřuje a co děláme a já cítil, že nastal správný čas k odchodu,“ loučí se dlouholetý funkcionář.
„Pierre je v pozici, že může dělat tuhle práci, je důležité mít silného generálního manažera. O nikom jiném jsme vlastně neuvažovali,“ prozrazuje Murray. „Odejít po sezóně, která skončila zklamáním, bylo na celé věci asi nejhorší, ale já mám dobrý pocit z toho, jak talentované máme mužstvo. Byl jsem neústupný v tom, že odstoupím teprve tehdy, až budeme mít všichni dobrý pocit při pohledu do budoucna. A teď se domnívám, že je před námi velice jasná budoucnost. Po mnoho let budeme konkurenceschopným týmem.“
Murray vkročil do NHL už v roce 1981 jako trenér Washingtonu, o devět let později se stal hlavním koučem a zároveň generálním manažerem Detroitu. Jako šéf klubu později působil i ve Floridě a v Anaheimu, v obou klubech stál také nějakou dobu na lavičce.
Rovněž u Senátorů začínal jako hlavní trenér, a to v sezóně 2005-06 (do funkce byl ale uveden už o rok dříve ještě před výlukou. Na jaře 2007 došel s týmem do finále Stanley Cupu proti Ducks, vzápětí přešel ze střídačky do kanceláře manažera. Během devíti sezón, kdy měl na starosti sportovní záležitosti klubu, postoupila Ottawa pětkrát do play off.

Dorionovým úkolem bude, aby tam ukázala víc než jen jeden postup do druhého kola, což je bilance jeho předchůdce.
„Nebyl jsem jmenován kvůli tomu, abych tohle mužstvo dovedl do play off, ale abychom v něm byli úspěšní,“ říká nahlas nový GM Senators. „Potřebujeme se poučit z poslední sezóny, aby se nikdy v budoucnu neopakovala. Zítra nás čekají náročné rozhovory, jak zlepšit naše výkony na ledě.“
43letý muž začínal ve světě velkého hokeje jako amatérský skaut Montrealu, stejnou funkci zastával později u NY Rangers. Po příchodu do Ottawy v roce 2007 dostal na starost celé oddělení vyhledávačů talentů, nese tedy částečnou zodpovědnost za všechny hráče, které Sens v dalších letech draftovali. Asistentem generálního manažera byl jmenován před dvěma lety poté, co Murrayho nejbližší spolupracovník a zároveň synovec Tim získal práci jako GM v Buffalu.
Dorionovým asistentem zůstane druhý z mužů, jenž byl tehdy povýšen, Randy Lee. Bryan Murray z klubu neodchází úplně, bude zde působit jako poradce.
„Murray byl pro mě víc než šéfem,“ říká Dorion. „Můj otec zemřel v mladém věku (Pierre Dorion st., který byl skautem Toronta, skonal na infarkt v roce 1994, pozn. red.) a Bryan zaujal v mém životě jeho místo. Po tátovi je to druhý nejskvělejší muž, kterého jsem poznal. Pracovat devět roků s Bryanem byla jedna z nejbáječnějších věcí v mém životě. Zvláště pak v posledních sedmi letech, kdy jsem se potkávali dennodenně.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -