- Reklama -

Buffalo Sabres: Naděje má jméno Dahlin

- Reklama -

Generální manažer:
Jason Botterill
Hlavní kouč:
Phil Housley
Kapitán:
neurčen
Umístění v ročníku 2017-18:
8. místo v Atlantické divizi (62 body)
Play-off 2017-18:
neúčast
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
64 – Jack Eichel (25+39)
61 – Ryan O’Reilly (24+37)
50 – Sam Reinhart (25+25)
Nejlepší střelec 2017-18:
25 – Jack Eichel, Sam Reinhart
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+1 Casey Mittelstadt
Nejtrestanější hráč:
Jordan Nolan – 69 trestných minut
Příchody:
Rasmus Dahlin, Jeff Skinner, Conor Sheary, Carter Hutton, Patrik Berglund, Vladimír Sobotka, Tage Thompson, Matt Hunwick, Scott Wedgewood
Odchody:
Ryan O’Reilly, Robin Lehner, Chad Johnson, Josh Gorges, Benoit Pouliot
Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Carter Hutton, Linus Ullmark
Obrana:
Rasmus Dahlin-Rasmus Ristolainen
Marco Scandella-Zach Bogosian
Jake McCabe-Brendan Guhle
(Matt Hunwick, Nathan Beaulieu, Casey Nelson)
Útok:
Jeff Skinner-Jack Eichel-Sam Reinhart
Conor Sheary-Casey Mittlestadt-Kyle Okposo
Vladimír Sobotka-Zemgus Girgensons-Jason Pominville
Evan Rodrigues-Patrik Berglund-Tage Thomspon
(Johan Larsson, Alexander Nylander, Scott Wilson)
Shrnutí:
Šavle loni prožily utrápenou sezónu, když skončily suverénně poslední nejen ve své divizi, ale také v rámci celé ligy. Jedno pozitivum to pro ně ale přece jen mělo – díky zvýšené pravděpodobnosti uspěly v draftové loterii a mohly tak z prvního místa draftovat mimořádně talentovaného obránce Rasmuse Dahlina, teprve druhého Švéda v historii, jenž byl vybrán jako celková jednička.
Fanshop týmu
Očekává se, že tento severský zázrak zaujme ihned místo v první obranné dvojici vedle svého jmenovce Ristolainena. Otázkou samozřejmě je, jak rychle se adaptuje na hru v NHL a jak dlouho mu potrvá, než bude mít výrazný dopad na hru svého týmu. Netřeba však pochybovat o tom, že takto šikovný a chytrý hokejista pozvedne děravé zadní řady Sabres.
Svěřenci Phila Housleyho se loni pohybovali na chvostu ve všech důležitých statistikách – nejméně branek dávali, přičemž jich skoro nejvíc dostávali. Není proto divu, že se vedení klubu přes léto odhodlalo k dalším razantním krokům. Především vyměnilo do St. Louis dlouhodobě nespokojeného Ryana O’Reillyho, který dával nepokrytě najevo, jak ho štvou neustálé porážky. Pod Niagarské vodopády místo něj zamířili útočníci Patrik Berglund, Tage Thomspon a Vladimír Sobotka.
Výraznou obměnou prošlo take brankoviště Sabres. S klubem se rozloučïla dvojice Robin Lehner – Chad Johnson, v nadcházejícím ročníku budou Šavle spoléhat na duo Carter Hutton – Linus Ullmark, konkurenci mezi tyčemi se pokusí ještě zvýšit další nova tvář – Scott Wedgewood. Zejména od Huttona, který měl loni v St. Louis výborná čísla, si v Buffalu hodně slibují. Dokáže Hutton tuto příležitost (stát se konečně jasnou jedničkou v NHL) chytit za pačesy?
Do zadních řad přichází zkušený Matt Hunwick, ty největší posily (kromě Dahlina) najdeme ovšem v ofenzivě. Z Pittsburghu přišel Crosbyho spoluhráč z útoku Conor Sheary, největším úlovkem je ale bezesporu angažování Jeffa Skinnera z Caroliny.
Sabres vstupují do nové sezóny s velmi omlazeným týmem. Má se jednat o začátek nové, úspěšnější éry. Frustrovaný Jack Eichel už nebude na všechno sám, s parťáky jako Skinner, Dahlin nebo Mittelstadt by měla jít výkonnost týmu výrazně nahoru. Kam až letos Šavle vystoupají, je ale otázkou.
Na papíře mají mnohem lepší tým než v předchozích letech, to jim ale samo o sobě úspěch nezaručí, zvlášť v nabité Atlantické divizi s týmy jako Tampa, Toronto či Boston. Loni postup jen o vlásek unikl Floridě, udobřit si naštvané fanoušky bude chtít Montreal. Minimálně rozklíženou a oslabenou Ottawu by však měly Šavle nechat za sebou. Ale kdo ví, třeba přeskočí i Montreal a Detroit a bude z toho boj o divokou kartu. Nicméně trojice hlavních favoritů je v této divizi jasná.
Jeff Skinner by měl být zárukou slušné porce branek, produktivita Šavlí by tak měla jít určitě nahoru. S Eichelem by mohli utvořit vskutku nebezpečné duo. Pokud Carter Hutton bude předvádět své nejlepší výkony, Dahlin zvládne jako teenager přechod do NHL a zapadnou i další posily, mělo by být u Niagary letos mnohem veseleji.
Mezi kandidáty na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka by mohl kromě Dahlina patřit také Casey Mittelstadt. Otázkou zůstává, zda se v sestavě najde místo pro Alexandera Nylandera. Někdejší osmička draftu loni ochutnala NHL v pouhých třech zápasech a nezářila ani na farmě v AHL, kde vstřelila pouhých osm branek. Konkurence v útoku navíc příchodem Skinnera, Shearyho, Thompsona, Sobotky a Berglunda hodně vzrostla.Nicméně ve dvaceti letech má mladší bratr torontského Williama ještě všechno před sebou.
Suma sumárum, Sabres mohou být oproti loňsku jen lepší. Po dlouhé době má fanoušek důvod k optimismu, budoucnost tohoto týmu vypadá slibně. I kdyby to letos s play-off nevyšlo a byl z toho jen posun o pár pozic vzhůru, tenhle mladý, rychlý a energický tým bude určitě zábava sledovat.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -