- Reklama -

Být brankářem je hrou sebevědomí, zářil Rinne po čtvrtém finále

- Reklama -

Před čtyřmi dny stál Pekka Rinne před zástupem novinářů a odpovídal na otázky, proč jeho tým působil tak mrtvě. V pondělí vypadal jeho tým víc než živě a finský brankář na tom měl svůj podíl. V prvních dvou utkáních vykazoval katastrofální úspěšnost zákroků, ve třetím a čtvrtém už to byl zase tan starý dobrý Rinne. Jelikož se i spoluhráčům v poli dařilo, je stav série 2:2.
„Je to jako horská dráha,“ řekl Rinne po pondělní výhře Nashvillu 4:1 nad Pittsburghem. „Emoční jízda.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Po čtyřech zápasech je série tam, kde byla na začátku. Na vyrovnaném stavu. Oba týmy uhájily v domácí aréně neporazitelnost. Rinne k tomu významně pomohl. V prvních dvou utkáních také díky nešťastným odrazům a vlastním brankám inkasoval 8 gólů z 36 střel, ve třetím a čtvrtém duelu zastavil 50 z 52 pokusů soupeře.
Komentátoři tvrdí, že Pittsburgh předvedl ve čtvrtém utkání svůj nejlepší hokej, přesto to nestačilo. Jediný gól dal ze samostatného úniku Sidney Crosby. Rinne byl jako neprostupná zeď. „V prvních dvou zápasech jsem nebyl spokojený se svou hrou. Tyhle dva zápasy pro nás byly důležité. Osobně bych řekl, že být brankářem je hrou sebevědomí.“


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Finský brankář byl základním kamínkem druhé úspěchu Predators v sérii. Čtyřiatřicetiletý gólman strávil v Nashvillu celou zámořskou kariéru. Draftován byl Predátory až v osmém kole roku 2004, pravidelně chytat NHL začal zhruba o dva roky později. V roce 2011 podepsal sedmiletou smlouvu, velký výraz důvěry organizaci, kterou v té době hráči spíš opouštěli.
Tohle je odměna. Šance splnit si dětský sen. „Diváci ho milují. Kdykoli je oznamována zahajovací sestava a zazní jeho jméno, přijde asi nejhlučnější aplaus během utkání,“ říká obránce Roman Josi. „Lidé ho milují, jak by neměli? Je to asi ten nejlepší chlap, jakého můžete potkat.“

Pittsburgh teď bude možná řešit brankářské dilema, zda nevrátit mezi tyče Marca-André Fleuryho. Matt Murray do pondělka nepohrál v play off dva zápasy po sobě. Tentokrát stejnou výzvu nezvládl a podruhé za sebou odešel z ledu poražený. Nefungovalo toho ale víc. Tučňákům nešly ani přesilovky, ve kterých vyšli znovu naprázdno. Obráncům se nedařilo včas čistit vlastní pásmo.
„Ti chlapi nejsou dokonalí, ale bojují,“ zastal se svých hráčů trenér Mike Sullivan.
Rinne naopak může klidně zapomenout na spekulace, podle kterých ho měl v bráně nahradit Juuse Saros. „V zápase byla nejméně dvakrát situace, kdy musel zasahovat dvakrát, třikrát nebo čtyřikrát po sobě,“ pochválil svého muže trenér Peter Laviolette.
Atmosféra v Bridgestone Areně byla vynikající. Fanoušci si teď od finále dva dny odpočinou, pátý zápas v Pittsburghu je v plánu v noci ze čtvrtka na pátek. Potom následující další dva dny pauzy a šestý duel v neděli v Nashvillu. Bude poslední?
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -