- Reklama -

Bývalý kapitán Edmontonu Andrew Ference oznámil definitivní konec kariéry

- Reklama -

Andrew Ference se v osmatřiceti letech rozhodl ukončit hráčskou kariéru. Kanadský obránce vynechal celou minulou sezónu, neboť měl problémy s kyčlí. Jeho odchod z aktivního hokeje tak není nikterak překvapivý.
Poslední čtyř sezóny sice strávil v týmu Edmonton Oilers a v rozmezí let 2013-15 nosil na prsou kapitánské céčko. Dres kanadského klubu oblékal naposledy v úvodu ročníku 2015-16. Kvůli blíže nespecifikovanému zranění, chřipce a konkurenci v sestavě tehdy odehrál pouze šest utkání.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V lednu 2016 absolvoval operaci kyčle a vzhledem dlouhé rekonvalescenci nesplňoval jednu z podmínek k tomu, aby mohl být vykoupen z posledního roku smlouvy s průměrným ročním platem 3,25 miliónu dolarů.
Na začátku letošního července se stal nechráněným volným hráčem a ve čtvrtek oznámil definitivní konec kariéry. Zkušený obránce pověsí brusle na hřebík po šestnácti sezonách v National Hockey League.
„Od chvíle, co jsem hrál v NHL, uplynula už nějaká doba a já si uvědomuji, že jsem dosud řádně nepoděkoval stovkám lidí, kteří mi pomohli dosáhnout můj cíl – hrát v nejlepší hokejové lize světa,“ uvedl Ference ve svém prohlášení na stránkách NHLPA.
„Nikdo se do ní nedostane, zvlášť když má průměrnou výšku a průměrné dovednosti. Pokud si myslíte, že bych vám měl poděkovat, tak máte zřejmě pravdu. Děkuji!“

V NHL působil Ference od sezóny 1999-2000. V její základní části odehrál za Pittsburgh, Calgary, Boston a Edmonton 907 utkání, na kontě má 225 bodů (43+182). Jeho nejlepší sezóna byla co do statistik ta s datem 2005-06, kdy v dresu Calgary nasbíral čtyři góly a 27 asistencí.
V 120 zápasech play off zaznamenal osm branek a 30 přihrávek. V roce 2011 se společně s Tomášem Kaberlem a Davidem Krejčím podílel na triumfu Bostonu ve Stanley Cupu. Finále play off NHL si zahrál také v roce 2004, Ference tehdy hájil barvy Calgary, které podlehlo Tampě Bay 3:4 na zápasy.
„Moje dcerky, Ava a Stella, a moje žena Krista si zaslouží náležité poděkování a mou nekonečnou vděčnost. Pečovali o moje zlomené kosti a pocuchané ego víckrát, než bych dokázal spočítat. Poskytli mi bezbřehou lásku a podporu, když jsem kvůli venkovním zápasům chyběl na jejich vánočních vystoupeních.“
V době výluky National Hockey League (2012-13) pomáhal také Českým Budějovicím k návratu do extraligy. V 21 zápasech si připsal sedm bodů (2+5) a 24 trestných minut.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -