- Reklama -

Calderovu trofej získá někdo z trojice McDavid, Panarin, Gostisbehere

- Reklama -

Ani zlomenina klíční kosti, kvůli které vynechal skoro polovinu sezóny, nepřipravila jedničku loňského draftu Connora McDavida o možnost ucházet se o Calderovu trofej. V souboji o titul nejlepšího nováčka sezóny jsou konkurenty edmontonského útočníka obránce Philadelphie Shayne Gostisbehere a další forvard Artěmij Panarin z Chicaga.
NHL: DEC 01 Flyers at Senators
Shayne Gostisbehere kraloval jak celkovým statistikám začínajících zadáků (se 46 body), tak tabulkám seřazeným podle branek (17), asistencí (29), přesilovkových gólů (8) a bodů získaných při přesilovkách (22). Sedmnáctkrát poslat kotouč do sítě se z nováčků mezi obránci naposledy povedlo Dionu Phaneufovi v sezóně 2005-06.
Ani 23letému rodákovi z Pembroke Pines na Floridě se nepodařilo absolvovat celý ročník. Na podzim začínal na farmě a pozvánku do prvního týmu Letců dostal až v polovině listopadu, kdy se zranil Mark Streit. Po kolegově návratu z  marodky už měl pozici jistou a ještě víc ji utvrdil na přelomu ledna a února, kdy bodoval v patnácti utkáních po sobě. Pokud Gostisbehere trofej získá, stane se prvním hráčem v historii Flyers, kterému se to povedlo. Mezi muži svého řemesla by navázal na loňský triumf Aarona Ekblada z Floridy.
NHL: NOV 04 Blues at Blackhawks
V dresu Chicaga naposledy získal Calderovu trofej Patrick Kane před osmi lety. Americký forvard jakožto vítěz statistik bude v této sezóně určitě patřit k favoritům na Hart Trophy. Po Kaneově boku vydatně sbíral body také Artěmij Panarin. Bilance ruského mladíka se nakonec zastavila na 30 brankách a 47 asistencích, což jsou (spolu s body) nejlepší nováčkovské výkony sezóny. První příčka patří bývalému hráči Petrohradu také při sčítání vítězných gólů (7) a bodů při přesilovkách (24).
Panarin je čtvrtým nováčkem v historii Blackhawks, který za sezónu aspoň třicetkrát dopravil kotouč za brankovou čáru. Když 17. února zaznamenal hattrick proti Rangers, navázal na třináct roků starý klubový úspěch Tylera Arnasona.
Z plejády edmontonských jedniček draftu (ani dalších hokejistů Oilers) se Calderovu trofej nepodařilo ještě získat nikomu. Connor McDavid je prvním finalistou od roku 2012, kdy se mezi trojici nominovaných dostal Ryan Nugent-Hopkins.
V kompletních nováčkovských statistikách najdeme McDavida „až“ na čtvrtém místě. Obránce Gostisbehereho předběhl jen o dva body. Jenže když rozpočítáme 48 bodů na 45 absolvovaných utkání, dostaneme se k průměru 1,07. Mezi úplně všemi hráči (včetně veteránů) měli lepší jen Patrick Kane a Jamie Benn.
Nový držitel Calderovy trofeje bude znám 22. června po slavnostním galavečeru v Las Vegas.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -