- Reklama -

Cale Makar má jedenáctý gól a klubový rekord

- Reklama -

O výjimečnosti toho kluka se od začátku letošní sezóny napsalo už dost. Cale Makar si loni naprosto podmanil NCAA a po skončení univerzitní sezóny skočil rovnýma nohama do play-off NHL. Coloradu pomohl k postupu přes Calgary a neztratil se ani v sérii se San Jose.



Letos absolvuje svou premiérovou základní část NHL a vlétl do ní neskutečným způsobem. Jeho dovednosti – výtečné bruslení, přehled ve hře, neskutečná střela zápěstím, schopnost najít spoluhráče či projet s pukem na holi celé kluziště – ohromily snad každého hokejového fanouška.
Fanshop týmu
Makar je právem pasován na největšího favorita v boji o Calder Trophy, i když má několik velice zdatných soupeřů. Parádně totiž hrají také další obránci, jako vancouverský Quinn Hughes, John Marino z Pittsburghu, Adam Fox z Rangers nebo edmontosnký Ethan Bear.
Z útočníků se do boje o tuto trofej nehlásí očekávaná dvojice Jack Hughes – Kaapo Kakko, její místo ale zaujali jiní, zejména Victor Olofsson (momentálně zraněný), Nick Suzuki nebo české duo Martin Nečas – Dominik Kubalík.
Především druhý jmenovaný nabral v posledních dnech neskutečnou fazónu. A bez šance nejsou ani gólmani – Ilja Samsonov (Washington), Elvis Merzlikinš (Columbus), Mackenzie Blackwood (New Jersey) nebo Thatcher Demko (Vancouver).
Nicméně stále platí, že favoritem na vítězství je Makar, který prožívá sezónu, jakou jsme v podání obránce-nováčka neviděli od dob Nicklase Lidströma a Briana Leetche. V dosavadních čtyřiceti zápasech zaznamenal 35 bodů za 11 branek a 24 asistencí.
Jeho poslední trefa ze včerejšího duelu proti St. Louis byla opět výstavní. Zavezl puk do útočného pásma, rozehrál na spoluhráče, a když se k němu puk vrátil, pohrál si na modré se soupeřem a vyslal na Binningtona další ze svých nechytatelných laserů, jako by měl v zápěstí dynamit. Takhle tvrdou a přesnou střelu zápěstím měl v Coloradu naposledy Joe Sakic, současný generální manažer.


Jedenáctou brankou Makar překonal klubový nováčkovský rekord mezi obránci. John-Michael Liles se v ročníku 2003-04 trefil desetkrát. Makarovi na jeho překonání stačila polovina sezóny…
„Z individuálního hlediska je to moc fajn, ale já se soustředím na tým,“ odháněl komplimenty poté, co nedávno Lilesův rekord vyrovnal. „Jsem velice poctěn, ale není to něco, co bych dnes doma oslavoval,“ zopakoval včera poté, co svého předchůdce z kronik vymazal. S Lilesem momentálně Makar sdílí nováčkovský klubový rekord obránce v počtu asistencí (24). Jeho další gólová nahrávka jej posune do čela historického pořadí Avs i v tomto ohledu.
Makarova střelecká potence je výjimečná i v kontextu celé historie NHL. Od roku 1929, kdy byly povoleny přihrávky směrem dopředu, nastříleli jen dva beci v prvních čtyřiceti zápasech kariéry více gólů, než právě Makar. Byli to Barry Beck (15 gólů v sezóně 1977-78) a Mark Howe (14 gólů v ročníku 1979-80). Jedenáctkrát se za prvních čtyřicet zápasů trefili ještě čtyři další obránci, naposledy Shayne Gostisbehere v ročníku 2015-16.

- Reklama -


Kdo ví, jak by jeho statistiky vypadaly, kdyby jej na osm zápasů nevyřadilo ze sestavy zranění, které utrpěl po hitu od bostonského Brada Marchanda. Po návratu na led mu chvíli trvalo, než se do toho zase dostal. A těch tyček, co už letos trefil!
Kromě nesporných ofenzivních kvalit dokáže Makar i bránit. Hraje dobře pozičně, díky své chytrosti a výtečnému bruslení dokáže spoustu situací na ledě předvídat. Umí hrát do těla, přitom si nepočíná nečistě. Vždyť za polovinu sezóny byl jen třikrát vyloučen, z toho jednou za nešťastné vyhození puku.
O tomhle klukovi zkrátka ještě hodně uslyšíme. Na zápis do knihy rekordů Avs mu stačilo čtyřicet zápasů. A to je teprve začátek…

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -