- Reklama -

Capitals čeká krušné léto. Bez smlouvy je skoro polovina kádru

- Reklama -

Ani zklamání, ani spokojenost. Se svými smíšenými pocity, které v něm zanechala letošní sezóna, se v pondělí svěřil novinářům generální manažer Washingtonu Brian MacLellan, jenž má za sebou premiérový rok v nové funkci. Ale zatímco hráči Capitals si dopřávají předčasné volno, šestapadesátiletého Kanaďana čeká přes léto spousta práce a vyjednávání, aby udržel současný kádr pohromadě.
„Už vážně uběhl celý rok? To byl teda fofr. Uteklo to strašně rychle. Závěr sezóny bych ohodnotil jako uspokojivý, hlavně díky vítězné sérii proti NY Islanders. Nebylo to špatných 12 měsíců,“ sumíroval MacLellan.
Ale fanoušci Washingtonu přece jen očekávali něco víc. Jejich oblíbený klub znovu a znovu selhává ve snaze probojovat se alespoň do konferenčního finále. Třebaže letos k tomu měli Capitals opravdu blízko – v sérii proti Jezdcům vedli už 3:1 na zápasy. Ale ani pod taktovkou kouče Barryho Trotze, který se do hlavního města Spojených států přesunul loni v květnu, se hráčům Washingtonu nepodařilo dotáhnout výborně načatý ročník do úspěšného konce.
Teď čeká MacLellana složité rozhodování – koho podepsat a s kým se rozloučit? To se bude odvíjet nejen od posouzení schopností jednotlivých hráčů, ale rovněž od toho, na jaké částce se nakonec ustálí hranice platového stropu.
„Vyjádřil bych to jediným slovem – nejistota. Vedení ligy tvrdí, že platový strop bude mezi 70 a 71 milióny dolarů. Ale my musíme počítat i s variantou, že tato částka bude ještě nižší. I proto pracujeme s úspornějšími plány a chceme si ponechat trochu volného finančního prostoru pro případ, že by se potvrdily naše nejhorší obavy a hodnota platového stropu by stoupla jen minimálně v porovnání s letošním rokem,“ řekl MacLellan.

Brian MacLellan a Barry Trotz

Sedm hráčů – křídelní útočníci Joel Ward a Curtis Glencross, centři Eric Fehr a Jay Beagle, obránci Mike Green, Tim Gleason a John Erskine – ti všichni se 1. července mohou stát volnými agenty bez omezení. Smlouva končí i brankáři Bradenu Holtbymu, útočníkům Marcusi Johanssonovi a Jevgeniji Kuzněcovovi a zadákovi Nateu Schmidtovi. Toto kvarteto se doposud řadí mezi tzv. chráněné volné hráče.
Největší otazník se vznáší nad Mikem Greenem. Dávno pryč jsou časy, kdy byl kanadský bek označován za jednoho z nejlepších ofenzivních obránců planety. MacLellan nad ním sice nezlomil hůl, ale zároveň uvedl, že pokud bude Green ve Washingtonu pokračovat, musí se spokojit s platem, který koresponduje s jeho pozicí ve třetím obraném páru (současný kontrakt mu v průměru vydělal přes 6 miliónů dolarů ročně). Pokud by jednání selhala, Capitals mají v záloze Schmidta a Dmitrije Orlova jakožto potenciální náhradníky.
Jestliže se Green bude muset uskromnit, pak Braden Holtby se může těšit na pořádně šťavnatou smlouvu. Kanadský gólman prožil nejlepší sezónu své kariéry a i MacLellan uznale podotknul, že by se svým svěřencem rád podepsal dlouhodobý kontrakt, který náležitě ocení jeho přínos pro mužstvo. „Jeho smlouva je pro nás prioritou číslo jedna. V letošní sezóně patřil k lídrům našeho týmu. Jako hráč i člověk reprezentuje všechno, co byste od své brankářské jedničky očekávali.“
To jsou dva hráči, ale co ti ostatní? Manažer Washingtonu je toho názoru, že nové smlouvy s Beaglem, Fehrem, Johanssonem a Kuzněcovem by mohly být uzavřeny v poměrně krátkém časovém horizontu, jelikož v jejich případě žádné velké platové výkyvy oproti jejich současnému kontraktu nelze očekávat.
V pořádnou kovbojku se ale mohou proměnit jednání s útočníkem Joelem Wardem. Kanadský forvard se na soupisce Capitals rozhodně neztratil, namísto toho dohrával sezónu po boku klubových ikon Alexe Ovečkina a Nicklase Bäckströma. Rodák z North Yorku ale v prosinci oslavil již své 34. narozeniny a podle všeho se bude poohlížet po smlouvě, která mu zaručí poklidné zakončení kariéry. MacLellan mu ale žádný dlouhodobý kontrakt nabídnout nehodlá, podle něj se Ward musí spokojit se smlouvou na jednu, maximálně dvě sezóny.

Joel Ward

- Reklama -

Ale tím práce GM nekončí. Lodivod Capitals by se rád aktivně angažoval i na přestupovém trhu, na kterém bude pokukovat po pravém křídle do elitní formace. Tento problém řeší ve Washingtonu už nějak ten pátek a i letos se po boku Ovečkina s Bäckströmem prostřídala celá řada hráčů, než k nim trenér Trotz definitivně přiřadil Warda.
Ale ať už se MacLellan dohodne s tím nebo oním hráčem, jeho heslo zní jednoznačně – chceme týmové hráče. „Je důležité, aby naši hráči byli hladoví po týmovém úspěchu, a v případě nutnosti se i finančně uskromnili, čímž dají našemu klubu větší šanci uspět v honbě za Stanley Cupem.“
Úvodní foto: Icon Sportswire
Zdroj: Washington Times

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -