- Reklama -

Carey Price značně posílil své šance na zisk Hartovy trofeje

- Reklama -

Prestižní souboj dvou vysoce ambiciózních celků se včera uskutečnil na ledě Bell Centre. Montreal je s jednadevadesáti body na prvním místě tabulky Východní konference, Tampa Bay se drží s jednobodovým odstupem na skvělé druhé příčce.
Canadiens letos předvádí výborné výkony a vděčí za to především jedničce svého brankoviště. Carey Price inkasoval v duelu proti Lightning jen jednou z 36 střel, prohře Canadiens 0:1 v prodloužení ale nezabránil.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Autorem rozdílové trefy byl v čase 61:03 Tyler Johnson. Americký forvard objel svatyni domácího celku a jeho následnou přihrávku adresovanou na ruského křídelníka Nikitu Kučerova si dojíždějící obránce Canadiens Tom Gilbert srazil bruslí do vlastní sítě. Price tak přišel o svou neprůstřelnost, která trvala 150 minut a 47 sekund.
„Počítali jsme s tím, že by mohl předvádět výborné zákroky, které budou soupeře držet ve hře. Je to prostě skvělý brankář. Někdy máte pocit, že to už musí být gól, on to ale vidí jinak,“ uvedl na adresu olympijského vítěze ze Soči Tyler Johnson.
Kanadský gólman byl i přes prohru vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. „Carey byl dnes večer opět fenomenální,“ nešetřil komplimenty hlavní kouč Habs Michel Therrien. „Vlastně díky němu jsme získali alespoň ten jeden bod,“ dodal.
Ve stejném duchu se o výkonu sedmadvacetiletého rodáka z Vancouveru vyjádřil také kanonýr Blesků Steven Stamkos. „Price je momentálně zřejmě nejlepším hráčem soutěže, jenž dokáže pozvednout svůj tým na tak vysokou úroveň. Canadiens mají sice kvalitní mužstvo, jejich hra má řád, ale jejich gólman předvedl několik fantastických zákroků. Výsledek by vypadal jinak, kdyby nebyl v brance Price.“
Stamkos není jediný, kdo si myslí, že Price je letos horkým kandidátem na zisk Hartovy trofeje pro nejužitečnějšího hráče sezóny. V nedávné minulosti ho za nejlepšího současného hokejistu NHL označili trenér Washingtonu Barry Trotz a kouč Floridy Gerrard Gallant.
„Celý rok je vynikající,“ řekl Gallant po utkání s Montrealem, které se hrálo 19. února. „Pokud by se volil nejlepší hráč sezóny už dnes, zřejmě by vyhrál Price. Šanci mají i jiní hráči, Ovečkin nebo někteří další, kteří mají výbornou sezónu, ale Carey toho udělal pro svůj tým opravdu hodně. Výbornou sezónu měl i loni, letos však chytá úžasně. Myslím si, že dnes by si Hart Trophy zasloužil.“

Pár týdnů před koncem základní části kraluje Price těm nejvýznamnějším brankařským statistikám. Montrealský gólman se pyšní největším počtem výher (37), nejnižším průměrem 1,87 inkasované branky na zápas a je rovněž nejlepší v hodnocení procentuální úspěšností zákroků (93,7).
„Díky bohu, že s ním hraji v jednom týmu,“ prohlásil bývalý centr Buffala Torrey Mitchell, který přišel do Montrealu těsně před uzávěrkou přestupů.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -