- Reklama -

Carolina Hurricanes: Nové vedení a mládí vpřed

- Reklama -

Generální manažer:
Don Waddell
Hlavní kouč:
Rod Brind’Amour
Kapitán:
Justin Williams
Umístění v ročníku 2017-18:
6. místo v Metropolitní divizi (83 body)
Play-off 2017-18:
neúčast
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
65 – Sebastian Aho (29+36)
64 – Teuvo Teräväinen (23+41)
51 – Justin Williams (16+35)
Nejlepší střelec 2017-18:
29 – Sebastian Aho
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+9 Trevor van Riemsdyk
Nejtrestanější hráč:
Justin Williams – 56 trestných minut
Příchody:
Dougie Hamilton, Micheal Ferland, Calvin de Haan, Andrej Svečnikov, Martin Nečas, Petr Mrázek, Jordan Martinook, Adam Fox, Cliff Pu
Odchody:
Jeff Skinner, Elias Lindholm, Noah Hanifin, Cam Ward, Derek Ryan, Joakim Nordström, Lee Stempniak, Klas Dahlbeck
Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Scott Darling, Petr Mrázek
Obrana:
Jaccob Slavin – Justin Faulk
Calvin de Haan – Dougie Hamilton
Haydn Fleury – Brett Pesce
(Trevor van Riemsdyk, Jake Bean)
Útok:
Valentin Zykov – Sebastian Aho – Andrej Svečnikov
Michael Ferland – Martin Nečas – Teuvo Teräväinen
Brock McGinn – Jordan Staal – Justin Williams
Jordan Martinook – Victor Rask – Saku Maenalanen
(Janne Kuokkanen, Aleksi Saarela, Greg McKegg, Stelio Mattheos)
Shrnutí:
Canes mají za sebou další neúspěšnou sezónu a jejich čekání na play-off se už natáhlo na téměř celou dekádu. Do nového ročníku tak vstupují s jasným cílem – ukončit tuto nelichotivou sérii a konečně si zahrát o Stanley Cup. A podobně jako třeba v Calgary bylo i v Carolině poměrně bouřlivé léto, na čemž se zčásti podílely právě Plameny.
Fanshop týmuDo manažerského křesla usedl protřelý Don Waddell, který nahradil Rona Francise. Z lavičky tým po odchodu Billa Peterse povede klubová legenda Rod Brind’Amour. Novým kapitánem byl před pár dny zvolen bitvami play-off ošlehaný Justin Williams.
Mezi nejcitelnější ztráty jistě patří Jeff Skinner, který byl vyměněn do Buffala, a dvojice Elias Lindholm – Noah Hanifin, jež bude nově nastupovat za Calgary. Místo nich Hurikáni získali zadáka Dougieho Hamiltona, útočníka Micheala Ferlanda a nadějného beka Adama Foxe.
Ke změně došlo také v brankovišti. Bývalou dlouholetou jedničku a vítěze Stanley Cupu z roku 2006, Cama Warda, jenž zamířil do Chicaga, nově nahradí Petr Mrázek. Toho po celou jeho kariéru provází poněkud nevyrovnané výkony, v novém působišti však bude chtít ukázat, že je kvalitním gólmanem. O práci se podělí se Scottem Darlingem, který loni jako nově zamýšlená jednička příliš nepřesvědčil.
Zadní řady přichází vyztužit kromě Hamiltona ještě zkušený Calvin de Haan. I přes Hanifinův odchod vypadá obrana Hurricanes na papíře velmi dobře – Faulk, Slavin, Hamilton, de Haan, Pesce – to je solidní základ defenzivy, která navíc dokáže přispět i góly. Vždyť jen Dougie Hamilton loni nasázel z pozice beka výtečných sedmnáct branek. Otázkou tedy je, jak za touto obranou budou chytat oba gólmani. Právě nevýrazné výkony brankářů totiž trápily Canes i v minulé sezóně.
Ofenzivu táhlo zejména mladé finské duo Sebastian Aho – Teuvo Teräväinen a nejinak by tomu mělo být letos. Na místo Skinnera s Lindholmem, tedy výborných hráčů z top six, přišel pouze Micheal Ferland, který sice hrával v Calgary vedle Gaudreaua s Monahanem, ale kvalit zmíněné dvojice nedosahuje. Další posilou je specialista na oslabení Jordan Martinook. Do nového působiště naopak zamířili Derek Ryan či Joakim Nordström.
Očekává se, že hned několik míst na soupisce by pro sebe měli uzmout mladíci. Velkou příležitost chtějí využít dvojka letošního draftu Andrej Svečnikov, český centr Martin Nečas nebo Rus Valentin Zykov. Zejména od Svečnikova si v Carolině hodně slibují. Nahradit bodový příspěvek Skinnera s Lindholmem bude ale obtížný úkol.
Canes mají v našlapané Metropolitní divizi za soupeře poslední šampiony (Pittsburgh, Washington), po úspěchu hladový Columbus, nevyzpytatelnou Philadelphii či postupně se lepšící New Jersey. Sestava Hurikánů je navíc velmi mladá, se spoustou nováčků, doplněná několika veterány jako Jordan Staal či Justin Williams.
Tenhle mladý tým je stále v přechodové fázi a na nejlepší by stačit neměl. Zda se Canes dokážou alespoň přiblížit k pozici divoké karty, bude z velké části záležet na několika faktorech. Patří mezi ně zejména stabilní forma gólmanů, zdraví klíčových opor a adaptace mladíků jako Nečas či Svečnikov na úroveň NHL.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -