- Reklama -

Čeká Winnipeg zářivá budoucnost?

- Reklama -

Fanoušci Winnipegu sledují letošní ročník NHL s nadějí, že poprvé od návratu Jets do města neskončí jejich sezóna už po základní části. Přestože aktuálně Tryskáči vypadli z postupové osmičky, stále se drží v těsném závěsu za trojicí Vancouver, Calgary a Los Angeles, na Krále ztrácejí pouhý jeden bod. Skvělí fanoušci by si postupovou odměnu jistě zasloužili, vždyť jen málokterá aréna se může pochlubit tak hlasitou atmosférou, jaká je k vidění v MTS Centre. V tomto ohledu snesou s Winnipegem srovnání snad jen montrealský Bell Centre a United Center v Chicagu.
I kdyby to ale nakonec s postupem do bojů o Stanley Cup opět nedopadlo, bude líp, a to již brzy. Pokud bude klubové vedení i nadále dělat správné věci, jak tomu bylo doposud, mohou se fanoušci v provincii Manitoba těšit na slavnostní průvod městem se slavným pohárem. Ken Campbell z prestižního magazínu The Hockey News je o tom přesvědčen a dává Tryskáče za příklad všem ostatním klubům NHL. A to přes všechny nedostatky, kterými se angažmá v kanadské provincii Manitoba vyznačuje.
„Deset měsíců v roce je tam zima,“ píše s mírnou nadsázkou. „V NHL se najdou větší města a větší arény. Jsou místa, kde se platí nižší daně a existuje tam více možností zábavy,“ shrnuje tradiční negativa působení ve Winnipegu. Však taky nedávno vyšlo najevo, že podle hokejových agentů je Winnipeg společně s Edmontonem mezi hokejisty nejméně oblíbenou destinací.
Hráči se sem zrovna nehrnou a generálnímu manažerovi Jets dá spoustu práce přesvědčit některého z volných hráčů, aby se upsal právě Tryskáčům. O to důležitější je za této situace draft a správný výběr mladých talentů. Ve Winnipegu to moc dobře vědí a právě na rozvoj talentovaných mladíků hodně spoléhají.
„Není pro mne překvapením, že lidé nevědí, o čem Winnipeg vlastně je. Já ale věřím tomu, že o hráče, které získáme, se staráme takovým způsobem, že u nás pak chtějí zůstat,“ říká GM Kevin Cheveldayoff. „U nás si to hráči od prvního dne užívají. Snažíme se, aby hráči, které draftujeme a vychováváme, od začátku cítili, že jsou součástí této rodiny,“ popisuje Cheveldayoff klubovou filozofii.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Podle názoru skautů a generálních manažerů disponují Tryskáči nejlepší zásobou prospektů v celé NHL. Když k tomu připočtete jejich mladé hráče, kteří už se v nejslavnější lize světa etablovali, je snadné představit si budoucnost tohoto týmu v růžových barvách.
Jets jsou už nyní velmi mladým, rychlým a šikovným týmem, který je veden progresivním koučem Mauricem. Prakticky na každý post v sestavě mají talentovaného mladíka s velkým potenciálem. Nevěříte? Tak si je pojďme malinko představit.
Pokud se zaměříme na obranu, prokazuje už nyní své kvality na obou koncích kluziště Jacob Trouba. K němu je potřeba přidat Tobiase Enströma, Tylera Myerse a základ defenzivy na spoustu dalších let nevypadá vůbec zle. V záloze čeká na svou šanci také velmi talentovaný Josh Morrissey.
V útoku je situace podobná. Centr Mark Scheifele představuje dokonalý mix rychlosti, bruslení a šikovných rukou, příslibem je i silovější útočník Adam Lowry. Klíčoví forvardi týmu, Blake Wheeler a Bryan Little, jsou v klubu vázáni dlouhodobými smlouvami. V juniorské QMJHL navíc řádí Nikolaj Ehlers a další slibní mladíci, namátkou třeba Nic Petan, Brendan Lemieux, Joel Armia, Andrew Copp nebo J.C. Lipon.
V brankovišti letos Jets objevili kvality Michaela Hutchinsona, ve svém „systému“ má tento klub ještě kanadského juniorského reprezentanta Erika Comrieho, na farmě v AHL zase prvním rokem chytá talentovaný Connor Hellebuyck.
Jets mají jeden z nejpočetnějších zástupů skautů ze všech klubů NHL. Moc dobře si uvědomují, že pro klub, jako jsou oni, je kvalitní skauting naprosto klíčový. A zatím to vypadá, že skauti Jets odvádějí velmi dobrou práci. Kanadský klub tak má k dispozici velmi slušnou základnu talentů, které systematicky připravuje na vstup do NHL.
Fanoušci museli dlouho čekat, až se jim nejslavnější liga světa vrátí, a jsou trpěliví. Vědí, že vybudování vítězného týmu chvíli potrvá. Vedení klubu od nich dostalo čas na práci. I trpělivost fanoušků ale nebude trvat věčně, letošní postup do vyřazovací části by tak byl dalším pozvolným krůčkem na cestě vzhůru.
„Naštěstí máme velmi rozumnou skupinu majitelů, která je odhodlaná dělat věci správně. Drafty a rozvoj hráčů neberou jako náklady, ale jako investici,“ říká Cheveldayoff. „Proces, který jsme nastartovali od prvního dne, co v tomto klubu pracujeme, to je běh na dlouhou trať. Je to dlouhý a metodický proces, který nám začíná přinášet ovoce. Z naší skupiny mladých hráčů jsme skutečně nadšeni. Někteří z nich se již brzy stanou důležitými články našeho prvního týmu,“ věří generální manažer.
Budoucnost Tryskáčů opravdu vypadá velmi slibně, v příštích letech by se mohli zařadit mezi adepty na slavný pohár. Sestava na papíře ale ještě nikdy nic nevyhrála. Důležité bude, jak se hráči vychovaní touto sympatickou organizací předvedou na scéně zvané National Hockey League.
Kromě toho je ale třeba soustředit se i na přítomnost. Šance na postup do play-off je reálná a bylo by škoda ji propásnout, což ostatně potvrzuje i Cheveldayoff. „Právě teď se soustředím hlavně na to, aby z nás byl tým pro play-off 2015.“
 
 

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -