- Reklama -

Ceny zůstanou ve Vegas. Golden Knights proměnili na galavečeru všechny čtyři nominace

- Reklama -

Mají za sebou mimořádně vydařenou úvodní sezónu a stejně úspěšní byli Zlatí rytíři také na slavnostním předávání individuálních trofejí, které se ve středu konalo v jejich domovském Las Vegas. Vedle Clarence S. Campbell Bowl, což je týmová cena pro šampiona Západní konference, zvítězili zástupci Golden Knights ještě v dalších čtyřech kategoriích. Všechny nominace, které na tento ceremoniál obdrželi, tak úspěšně přetavili v zisk trofeje. Přesně v duchu rčení, že co se stane ve Vegas, zůstane ve Vegas.
Fanshop týmu
George McPhee – General Manager of the Year Award
Žádné překvapení. Za to, jak chytře sestavil kádr nového celku NHL a kam až jeho tým v premiérové sezóně dokráčel, si tuto cenu McPhee zasloužil. Hlasující mu dali přednost před Kevinem Cheveldayoffem z Winnipegu a Stevem Yzermanem z Tampy Bay. Nikdo nečekal, že Vegas zažije tak povedenou sezónu, která skončí až těsně pod vrcholem, ve finále Stanley Cupu. Golden Knights získali ohromujících 109 bodů, ovládli svou divizi a v play-off postupně vyřadili Los Angeles, San Jose a Winnipeg.
„Z osobního hlediska je toho hodně, za co jsem vděčný. Vždy jsem se chtěl do ligy vrátit jako generální manažer a dostal jsem tuhle příležitost. Nemohu uvěřit, jak se to všechno vyvinulo. Byla to skvělá zkušenost. Šli jsme si pro Stanley Cup, ale když získáte takovouto cenu, znamená to také hodně,“ říkal oceněný manažer.
Gerard Gallant – Jack Adams Award
Ani tady se nejedná o překvapení. Přestože Jared Bednar dokázal s Coloradem téměř nemožné a Bruce Cassidy měl s Bostonem také úspěšný rok, favoritem byl vládce střídačky Zlatých rytířů. Pro Gallanta to musí být parádní zadostiučinění. Loni jej během sezóny potupně vyhodila Florida a fotka, jak po vyhazovu nasedá do taxíku, obletěla svět. Žádný jiný kouč před ním nedokázal v premiérové sezóně nového týmu NHL nasbírat tolik výher a tolik bodů, jako právě Gallant.
„O tom, že budu v NHL trenérem roku, se mi ani nesnilo. Je to ohromná pocta. Jsem sice hlavní kouč, ale neustále se bavím se svými asistenty. Oni jsou důležitou součástí této ceny,“ poděkoval svým nejbližším spolupracovníkům. „Byl to neuvěřitelný rok. Nikdo nečekal, že si od začátku povedeme tak dobře, ale měli jsme dobrý tým. Můžeme na sebe být hrdí,“ dodal čtyřiapadesátiletý kouč.


Deryk Engelland – Mark Messier Leadership Award
Dalším, kdo si včera došel pro cenu, byl obránce a jeden z lídrů týmu Deryk Engelland. Ten obdržel trofej udělovanou bývalým vynikajícím útočníkem Markem Messierem za mimořádné vůdcovské kvality na ledě i mimo hokejové arény.
„Stát tady s Markem Messierem je pro mě ohromná čest. Myslím, že každý z nás chce být začleněn do komunity v místě, kde hraje. Všichni chceme nějak přispět, ať už jde o charitu, školy a podobně. Je spousta kluků, třeba jen v našem týmu, kteří by tu mohli stát místo mě. Je to obrovská pocta,“ řekl Engelland, který se zapsal do paměti lidí zejména 1. října, před prvním domácím zápasem sezóny. Tehdy měl, krátce po tragické střelbě, při níž přišlo o život 58 lidí, velmi emotivní proslov k divákům. „Ať už v mé kariéře dokážu cokoli, tohle byl zřejmě nejvýznamnější moment mé kariéry. Byla to pro mne čest, že právě já jsem mohl promluvit k lidem. Bylo to zlé, ale všechny nás to spojilo. Chtěli jsme vyhrávat pro ty lidi,“ dodal.
William Karlsson – Lady Byng Trophy
Bez cenné trofeje neodcházel z galavečera ani čtvrtý nominovaný člen Golden Knights. Útočník William Karlsson, přezdívaný „Wild Bill“, obdržel cenu Lady Byngové. Ta je každoročně udělována nejslušnějšímu hráči, který vykazuje také vysokou sportovní úroveň. Centr prvního útoku Knights splňuje obě zmiňovaná kritéria. Za celou základní část nasbíral pouze dvanáct trestných minut a s třiačtyřiceti góly byl třetím nejlepším kanonýrem soutěže.
Až do prosince mu svítila v kolonce vyloučení nula. Za celý ročník byl vyloučen pouze v pěti zápasech a neobdržel žádný vyšší trest. V hlasování porazil Ryana O’Reillyho a Aleksandera Barkova. „Je to něco výjimečného. Jedna věc je být nominován, ale vyhrát to…tohle byl opravdu bláznivý rok,“ uvedl Karlsson. „Přesto jsme nedosáhli svého cíle. Jsem velmi motivovaný a natěšený na příští sezónu, chci se dále zlepšovat,“ říká nejslušnější hráč letošního ročníku NHL.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -