- Reklama -

Češi Růžičkovi stále věří. Skandál s údajným uplácením zaujal i v zámoří

- Reklama -

Kouč Vladimír Růžička se i přes podezření z korupčního jednání stále těší přízni české veřejnosti. Zjistil to průzkum společnosti Median pro Český rozhlas. Již dříve mu svou podporu vyjádřili hráči, kteří jeho současné problémy přičetli údajné negativní kampani.
69 procent Čechů se domnívá, že by měl Růžička ve své funkci i nadále setrvat. Mezi takové patří také Čeněk ze Svitav: „Nemyslím si, že by měl odstupovat. Není důvod. Pro mě je to člověk, který něco v hokeji dokázal,“ svěřil se Českému rozhlasu.


Nepřehlédněte:


Hokejová veřejnost si konec trenéra národního týmu nepřeje z různých důvodů.
„Většinou proto, že nic prokázáno nebylo, uznání presumpce neviny. Potom také obava o výsledek reprezentace. Tam se mísí důvěra v trenéra a snaha, aby tým nebyl ohrožen kauzou,“ vysvětluje sociolog Daniel Prokop z agentury Median.
S touto interpretací Růžičkova skandálu nesouhlasí 22letá Eliška: „Myslím si, že kdyby měl soudnost, nechá to být a sám odstoupí. Je to ostuda.“
Se svým názorem by ale ve většinové populaci pravděpodobně neuspěla. Konec Vladimíra Růžičky u kormidla české reprezentace si přeje jen 27 % dotázaných.
Aféru rozpoutalo skrytě natočené video, na němž mluví Růžička s podnikatelem Miroslavem Palaščákem. Ten si říká o vrácení peněz, protože za ně podle svých slov „nic nedostal“. Částku ve výši pět set tisíc korun zaplatil proto, aby jeho syn hrál za pražskou Slavii. Nahrávka byla pořízena loni v listopadu.
Aféra už takřka zlidověla:

Zveřejnění záznamu Růžičku zmátlo natolik, že během krátké doby přišel hned se dvěma verzemi, kterými se snažil přijetí peněz ospravedlnit. Nejdřív tvrdil, že se jednalo o sponzorský dar. Teď se brání, že půlmilion byla půjčka, kterou vrátil. Palaščák jeho slova o půjčce odmítá.
Mnozí fanoušci se snaží celou kauzu zploštit na spor „Růžička – Palaščák“, avšak proti Růžičkovu vysvětlení se rázně ohradila také Slavia. „Nejsme si vědomi, že bychom v daném období obdrželi takovýto sponzorský dar,“ stojí v jednom z prohlášení pražského klubu.

- Reklama -


Skandál, který vypuknul jen pár týdnů před dlouho očekávaným domácím šampionátem, zaujal také zámořská média. Webový portál slavného magazínu The Hockey News neopomněl ve svém článku „Český kouč Vladimír Růžička odmítá, že by vzal úplatek od otce hokejisty“ zmínit Růžičkovo angažmá v NHL a poukazuje na to, že se celým případem začala zabývat také česká policie.
Reportáž redaktorky Českého rozhlasu Veroniky Hlaváčové si můžete poslechnout zde:

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -