- Reklama -

Chára neví, jestli bude hrát tak dlouho jako Jágr. Ale na konec kariéry nemyslí

- Reklama -

Zdeno Chára příští měsíc nastoupí do dalšího tréninkového kempu NHL a i ve svých 40 letech se cítí ve skvělé fyzické kondici. Slovenský obránce hraje ve slavné lize od sezóny 1997-98 a s myšlenkami na konec kariéry za kapitánem Bostonu prozatím nechoďte.
„Chci si hokej pořád užívat, hrát, soutěžit, a tvrdě pracovat. Miluju všechno kolem. To sebeobětování, tu bolest, která je s tím spojená. Líbí se mi hrát s mladými hráči i s těmi staršími,“ vypočítává Chára, který i ve svém věku stále patří k nejspolehlivějším a nejvytíženějším obráncům celé NHL. V posledním play off trávil na ledě víc času jen Ryan Suter z Minnesoty, jenž je ale o osm let mladší.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Na konci následujícího ročníku NHL může Chára srovnat bilanci legendárního Raye Bourquea, který v Bostonu nosil kapitánské céčko 12 sezón. Vydrží i další roky, aby klubovou ikonu překonal? „Dobrá otázka. Nedokážu říct číslo. Lidé by mohli říct – Jágr řekl, že chce hrát do padesáti. Ale já opravdu nechci dávat konkrétní číslo. Prostě chci jen dál hrát.“
V poslední sezóně si slovenský obr mimo jiné zahrál i na Světovém poháru, kde nastoupil za výběr Evropy. Na mistrovství světa však ani po vypadnutí Bostonu z play off v prvním kole, nakonec Slovensko neposílil.
„Vím, že si lidi říkají: Kanaďané z NHL vždycky přijedou, Američané a Rusové také. Jo, přijedou, jenže to není to samé jako u nás. Tyhle země mají široký výběr. Když se někdo rozhodne nepřijet, OK… Když není Dacjuk, tak bude třeba Kučerov. Mají z čeho vybírat. Jenže u nás je to jiné. Pokud nepřijede Hossa, tak jej není kým nahradit. Nemáme tolik velkých jmen. Lidé pak těžko chápou, že nemůžeme být vždy k dispozici,“ vysvětluje Chára.
Embed from Getty Images
Teď je navíc jisté, že si nezahraje ani na olympiádě v Pchjongjangu, NHL tam totiž své hráče nepustí. „To je byznys, chápu to,“ tvrdí Chára, který nechyběl na všech předchozích hrách, na které se Slovensko kvalifikovalo. Přesto je na něm vidět zklamaní.
„Zkuste si ale představit, že by na letní olympiádě chybělo 10 nejlepších sprinterů, protože by stávkovali atleti z USA a Jamajky. Asi by si také každý říkal: Na co to vlastně koukáme? A na zimních hrách je tím vrcholem hokej.“
Chára má v Bostonu kontrakt už jen na příští rok, ale pochopitelně by rád v týmu pokračoval i nadále. „Samozřejmě, že bych rád. Jak už jsem mnohokrát řekl, hodně se mimo sezónu připravuji na to, abych byl na každou sezónu připravený. Rád bych hrál i po tomto kontraktu. Pořád chci být prospěšný, zlepšovat se, a soustředit se na svoji hru,“ tvrdí hráč, jenž by rád svou kariéru uzavřel v bostonském dresu.
„Jenže všichni víme, že v hokeji se může stát cokoliv. Líbí se mi, když sportovci zůstávají v jednom týmu a pak v něm také svoji kariéru končí. Takže je možné, že se to stane, ale také se na to nedá spoléhat. Je to něco, co se může stát, ale také nemusí.“

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -