- Reklama -

Chceme víc mezinárodních zápasů, volá liga i hráčská asociace

- Reklama -

Světový pohár jako by jim dodal odvahu. NHL i NHLPA se najednou shodují, že podobných měření sil by mělo být co nejvíc. Obě strany říkají, že je třeba rozšířit kalendář mezistátních měření sil, víc se nabídnout fanouškům po celém světě.
Komisař NHL Gary Bettman a výkonný ředitel NHLPA Donald Fehr řekli, že Světovým pohárem, který se bude konat v Air Canada Centeru v Torontu od 17. září do 1. října, by to mohlo všechno jen začít.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


World Cup se letos koná po dvanácti letech a hlad po podobných akcích roste. Na World Cup by tak mohly navázat další utkání týmů NHL v Evropě, přípravné exhibiční zápasy mezi kluby NHL a evropskými celky a podobně.
„Rádi bychom pořádali Světový pohár na pravidelné bázi, snad i na místech jinde po světě,“ naznačil Gary Bettman. „Hledáme další měření sil ne mezinárodní úrovni, která by šlo dělat pravidelně. S World Cupem jako základem uvidíte rostoucí mezinárodní prezentaci, ať už to budou přípravné zápasy týmů NHL mezi sebou, proti místním týmům a podobně.“
„Jsme v televizi ve sto čtyřiceti zemích světa. Chceme nabídnout rozmanitost událostí, aby bylo vidět, že Severní Amerika je silná a zdravá. A nyní s tímto základem máme příležitost navázat dalším průzkumem možností našeho sportu, který má tu nejrozmanitější základnu hráčů ze všech severoamerických ligových soutěží.“
Pokud jde o olympiádu za dva roky, tam už tak dobré vyhlídky nejsou. Ohledně účasti hráčů pod pěti kruhy zatím stále nic nového. NHL prý pořád, pokud jde o účast jejich hráčů na hrách 2018, neabsolvovala potřebné rozhovory s IIHF.
„Hráčská asociace i já víme, že jsou tam věci, které musíme vyřešit. Je na to ale čas,“ říká Bettman. „Příštích šest měsíců se tomu zřejmě nebudeme věnovat.“
Plánový Světový pohár na pravidelné bázi by však neměl jednou pro vždy nahradit účast hráčů pod pěti kruhy. „Jedno ani druhé nemá nic společného,“ řekl za hráče Donald Fehr.
„Olympiáda je unikátní podnik. Je tam hodně sportů. Má svojí historii. Jak každý ví, hráči si váží účasti na olympiádě. Světový pohár je něco jiného. Je to čistě hokejová akce. Je samostatná. Nemyslím, že jakýmkoli způsobem překáží olympiádě.“
Světový pohár by se mohl podle Bettmanových úvah znovu konat každé čtyři roky. Každé dva roky pak turnaj ve stylu Ryder Cupu, kde by se utkávaly kluby NHL s evropskými týmy. Některé zápasy NHL by se pak mohly opět přesunout na evropský kontinent, jak jsme už zvyklí z minulosti.
Záměrem je taky posílit pozice NHL v Číně, kde se budou konat zimní olympijské hry v roce 2022. Boston už minulý měsíc vyslal Davida Pastrňáka, Matta Beleskyho do Číny, aby se podíleli na propagaci hokeje v Pekingu a Šanghaji. Další kluby vysílají svoje hráče tímto směrem na podporu nejrůznějších hokejových programů, které právě v Číně probíhají.
„Nevidíme v tom žádná omezení,“ řekl Donald Fehr. „Samozřejmě určitá omezení vyplývají z kalendáře, nicméně jinak vidíme mezinárodní scénu jako velmi důležitou.“
Foto/Photo by: Amanda Bowen/RRBG Photography/akbmultimedia.com

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -