- Reklama -

Chicago otočilo zápas proti Tampě a ujalo se vedení ve finálové sérii

- Reklama -

V noci ze středy na čtvrtek odstartovalo finále Stanleyova poháru mezi Tampou Bay a Chicagem. Kdo čekal, že souboj mužstev, která na cestě do finále nastřílela dohromady 111 branek, přinese ofenzivní smršť, musel být trochu zklamán. Žádné gólové hody se nekonaly. Díky brankářům a pozorným obranám se skóre měnilo pouze třikrát. První finálový zápas zvládlo lépe Chicago, přestože po dvou třetinách prohrávalo 0:1.
„Když řeknu, že jsme to očekávali, nebude to asi nejpřesnější přirovnání, ale určitě si věříme. Nikdy se nevzdáváme a nezáleží na skóre nebo na tom, jakým způsobem se zápas vyvíjí,“ řekl forvard Hawks Patrick Sharp.
„V průběhu celého duelu jsme jim toho moc nedovolili. Měli jsme příležitosti na to, abychom zlomili zápas na svou stranu. Bohužel nestalo se a oni se vzchopili,“ konstatoval zklamaně trenér Tampy Bay Jon Cooper.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Aktivněji vstoupili do utkání domácí hokejisté a brzy byli odměněni i vedoucím gólem. V čase 4:31 otevřel střelecký účet zápasu Alex Killorn. Na začátku akce byl Valtteri Filppula, který dojel Stamkosovo nahození do útočného pásma a poté vrátil puk na modrou čáru k Antonu Stralmanovi. Jeho pokus sice mířil mimo hostující svatyni, ale Killorn plachtící kotouč pohotově ještě ve vzduchu usměrnil za záda brankáře Coreyho Crawforda.
Černí jestřábi otočili zápas ve svůj prospěch v rozmezí 54. až 56. minuty trefami Teuva Teräväinena a Antoinea Vermettea. Prvně jmenovaný vyrovnal, když ranou zápěstím z hranice levého kruhu vymetl pavučinky v bližším horním rohu domácí svatyně. Na obhajobu domácího gólmana Bena Bishopa nutno dodat, že měl zakrytý výhled a kotouč uviděl až v síti.
„První věc, která mě po vstřelené brance napadla, byla: ‚A sakra! Po utkání budu muset mluvit s novináři´,“ žertoval Teräväinen. „Máme skvělý tým, hodně zkušený. Pokud jde o mě, jako mladého kluka tady, snažím se přinést nějakou energii,“ doplnil rodák z Helsinek. Ten se stal ve věku 20 let a 265 dnů druhým nejmladším hráčem NHL od roku 1991, jenž  ve finále Stanley Cupu nasbíral víc než jeden bod. Jaromír Jágr (Pittsburgh) byl ve věku 19 let a 89 dnů ještě mladší.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

O 118 sekund později udeřili Blackhawks podruhé a znovu u toho nechyběl dvacetiletý finský forvard. Teräväinen svým důrazným napadáním v obraném pásmu soupeře donutil chybovat domácího útočníka J.T. Browna a Vermette nabídnutou příležitostí nepohrdl. Kanadský centr zvolil při zakončení prudký švih z mezikruží mířený nad Bishopovu lapačku a trefil spojnici tyče a břevna, od níž se puk odrazil do sítě.
„Je to jeden z nejtalentovanějších hráčů (Teräväinen), jakého jsem viděl. Sleduji ho každý den. Přišel do týmu, v němž je hodně šikovných hráčů, a moc prostoru by nedostal, proto ho vedení klubu raději poslalo na farmu, kde mohl hrát hodně minut. Evidentně se to vyplatilo. Nyní hraje s velkým sebevědomím, jež mu s každým dalším zápasem roste. Je tak klidný, že vypadá, že mu ani netluče srdce. Skutečný chladný Fin,“ uvedl na adresu svého spoluhráče Marián Hossa.

Hráči Tampy Bay se sice v závěru snažili o vyrovnání při hře bez brankáře, ale hosté si těsný náskok dokázali bez větších problémů pohlídat. „V průběhu hry jsme se zlepšovali,“ uvedl v rozhovoru pro ESPN kouč vítězů Joel Quenneville. „Při skrumáži před jejich brankou jsme dali nesmírně důležitý gól, také Vermy (Vermette) to trefil opravdu krásně. Hledání cesty k vítězství je charakteristický znak našeho týmu,“ doplnil.
„Chcete ubránit vedení a v minulých zápasech jsme byli v tomto ohledu docela úspěšní,“ uvedl zadák Lightning Anton Stralman. „Tentokrát ale hrajeme proti nesmírně šikovnému týmu. Blackhawks jsou příliš dobří na to, abychom jim nechávali prostor a puk. Trochu jsme zvolnili, přestali hrát svoji hru a oni toho hned využili. Musíme se z toho ponaučit.“
Druhý zápas nejočekávanější série sezóny se hraje opět na ledě Lightning v noci ze soboty na neděli 1:15 středoevropského času a přímým přenosem jej vysílá Nova Sport. Zápas můžete sledovat i na VOYO.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -